Προωθείται ο ιατρικός τουρισμός

Ταξίδι για ήλιο, θάλασσα και γιατρό

Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που παρουσιάζει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον, μία νέα τουριστική προοπτική προσπαθεί να ανοίξει το υπουργείο Τουρισμού, προωθώντας τον ιατρικό τουρισμό.

Εάν ως αφετηρία ληφθούν οι αγνές προθέσεις εκ μέρους του υπουργείου, που αποσκοπούν αποκλειστικά και μόνο στην αξιοποίηση μίας ακόμα δυνατότητα τουριστικής εκμετάλλευσης της χώρας, είναι ένα εγχείρημα που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη, από μία ήδη έτοιμη τουριστική αγορά.

Με τη λογική των μνημονίων, των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα έναντι των δανειστών της και της συστηματικής απόδοσης των πάντων σε ιδιωτικά συμφέροντα, η κίνηση αυτή αφήνει οσμή εξυπηρέτησης ιδιωτικών ομίλων παροχής υπηρεσιών υγείας και φυσικά ανάβει το πράσινο φως για τη δημιουργία νέων θεματικών τουριστικών μονάδων.

Άλλωστε υποχρεούται η χώρα μας να θεσπίσει μέχρι το τέλος του έτους, τις εφαρμοστικές διατάξεις για να εναρμονιστεί με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη Διασυνοριακή Φροντίδα των πολιτών εντός της Ένωσης.

Σε μία χώρα που υπολειτουργεί το σύνολο των υπηρεσιών παροχής υγείας, με τις τουριστικού ενδιαφέροντος περιοχές να πάσχουν ιδιαιτέρως στο θέμα αυτό, με υποστελεχωμένες και από ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες παροχές υγείας, ξεκινά η συζήτηση για προώθηση της Ελλάδας ως ιατρικού τουριστικού προορισμού, κάνοντας το σχέδιο αυτό να ακούγεται αν όχι προκλητικό τουλάχιστον αστείο.

Χωρίς βελτίωση των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών, αλλά και των ασφαλιστικών φορέων, δεν δύναται να ευδοκιμήσει το εγχείρημα που στοχεύει στην αύξηση των τουριστικών εσόδων της χώρας.

Για την επίτευξη του σκοπού προέχει η δημιουργία λίστας παρόχων υπηρεσιών υγείας, με ταυτόχρονη δημιουργία ελεγκτικών μηχανισμών, που με συνεχείς και επιμελημένους ελέγχους, λόγω και της ευαισθησίας του αντικειμένου, θα εκτιμάται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Μένει να αποδειχθεί ότι αυτός ο νέος τουριστικός ορίζοντας δεν θα στηριχθεί σε μία ακόμα επιφανειακή και πρόχειρη απόφαση, αλλά θα προηγηθεί, όπως άλλωστε απαιτείται, ένας μελετημένος και μεθοδικός στρατηγικός σχεδιασμός.

Προηγήθηκε μελέτη

Καθώς δεν πρόκειται για μία νέα πρόταση, όπως επικοινώνησε τις τελευταίες ημέρες η υπουργός Τουρισμού, αλλά για μία ιδέα που προωθείται καιρό πριν, στους πρώτους μήνες του έτους είχε πραγματοποιηθεί σχετική έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, που χαρακτήριζε τον ιατρικό τουρισμό, ως νέα μορφή τουρισμού και οικονομικής ανάπτυξης.

Μεταξύ των στοιχείων που παρουσιάζει η έρευνα, αξιοσημείωτα είναι τα σημεία που αναφέρονται στο πολύ υψηλό επίπεδο των ιατρικών υπηρεσιών που πρέπει να παρέχονται στους επισκέπτες, στις περιοχές έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος, που όμως δεν καλύπτονται.

Εντοπίζονται τα κενά που υπάρχουν τόσο θεσμικό όσο και σε οργανωτικό αλλά και επίπεδο λειτουργίας, με ταυτόχρονη έλλειψη υποδομών και ανεπάρκεια ανθρώπινου δυναμικού.

Η έρευνα εστιάζει στην ύπαρξη ναι μεν κτιριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού των μονάδων υγείας, όπως και ύπαρξη ιατρών, ιδιαιτέρως καλού επιπέδου, όμως υπολείπεται σε οργάνωση, μάρκετινγκ και θεσμικό πλαίσιο.

Τα θέματα που πρέπει να προσεχθούν, σε θεσμικό επίπεδο, εντοπίζεται στην έρευνα ότι αφορούν στα θεσμικά συστήματα ποιότητας ,τα Πακέτα, την εξειδίκευση σε συγκεκριμένα είδη θεραπείας και τα τοπικά πιλοτικά προγράμματα σε τρεις γεωγραφικές περιοχές.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία (24/2011) για τη Διασυνοριακή Φροντίδα εντός της Ένωσης, ανοίγει το δρόμο στους Ευρωπαίους πολίτες να λαμβάνουν υπηρεσίες στα κράτη μέλη, καλυπτόμενοι από τα ασφαλιστικά τους συστήματα.

Τα οφέλη με αριθμούς

Πέραν του δεδομένου οφέλους, που θα προσφέρει ο ιατρικός τουρισμός και αφορά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, παράλληλα θα επιτύχει την αύξηση των εσόδων, τον χαρακτηρισμό της χώρας ως ιδιαίτερου προορισμού, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την επενδυτική ευκαιρία και την ανάπτυξη συνεργασιών με ιατρικά κέντρα του εξωτερικού.

Όπως τα στοιχεία δείχνουν, μέσα στα επόμενα 50 χρόνια θα μεγαλώσει, από το 1/5 στο 1/3, το ποσοστό των ανθρώπων άνω των 60 στις ανεπτυγμένες χώρες.

Με παράλληλη την αύξηση της μέσης ηλικίας των ταξιδιωτών, με τους ταξιδιώτες άνω των 55 ετών να έχουν αυξηθεί στο 35% από 25%, γίνεται κατανοητό ότι πρόσφορη προοπτική το άνοιγμα την αγορά ιατρικού τουρισμού, καθώς η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης σημαίνει μεγαλύτερες ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη.

Σύμφωνα με τους μελετητές 15 ως 20 δισεκατομμύρια δολάρια, εκτιμώνται τα έσοδα από περίπου 5 εκατ. ασθενείς που μετακινούνται, με μέσο όρο ιατρικής δαπάνης 3.000 ως 4.000 δολάρια και το ποσό αυτό προσαυξάνεται περίπου κατά το διπλάσιο, με τα έξοδα διαμονής και μετακίνησης.

Διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου

Τον φιλόδοξο σχεδιασμό για επιλογή της Ελλάδας όχι μόνο ως τουριστικό προορισμό, αλλά και ως ιατρικό προορισμό, παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, σε συνάντηση εργασίας που είχε με εκπροσώπους ασφαλιστικών εταιρειών των ΗΠΑ και Αμερικανών καθηγητών ιατρικής, στα γραφεία του ΕΟΤ στη Νέα Υόρκη.

Η υπουργός αναφέρθηκε στον σημαντικό αριθμό εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και ιατρικών υποδομών, που διαθέτει η χώρα δεδομένα που κάλλιστα μπορούν να συνδυαστούν, δημιουργώντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, με το ότι αποτελεί και έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς.

Ήδη το υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, διαμορφώνουν από κοινού το νομοθετικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, απόφαση που είχε ληφθεί και κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών στις αρχές Αυγούστου, όταν Όλγα Κεφαλογιάννη και Άδωνις Γεωργιάδης συναποφάσισαν την άμεση προώθηση κοινής υπουργικής απόφασης.

Με την απόφαση αυτή θα καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι όροι για την πιστοποίηση των παροχών υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού, τα θέματα διευθέτησης τυχόν αστικής ευθύνης, η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των εμπλεκομένων, όπως και θέματα οργάνωσης του ταξιδιού και παροχής ιατρικής πληροφόρησης, με κύριο γνώμονα τις ποιοτικές και ασφαλείς ιατρικές υπηρεσίες για τον ασθενή.

Όπως σε κοινή ανακοίνωση τους είχαν αναφέρει, θα πρέπει σε μια διεθνή αγορά όπου παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες σε ασθενείς υπό την έννοια του ιατρικού ταξιδίου (medical travel), η χώρα μας πρέπει να διαφοροποιηθεί, προτείνοντας, ως ειδική μορφή τουρισμού, τον ιατρικό τουρισμό (medical tourism).