Για το επόμενο 20ημερο φθάνουν τα χρήματα του προϋπολογισμού του νοσοκομείου Σύρου

Ξαφνικός θάνατος

Καράβι που μπάζει από παντού νερά, είναι την τους τελευταίους μήνες το νοσοκομείο Σύρου, το οποίο δίνει πραγματικό αγώνα επιβίωσης.

Η έλλειψη διοικητή από τον περασμένο Μάρτιο, οι σαρωτικές αλλαγές στο οργανόγραμμα, η μείωση του προϋπολογισμού για το 2014, είναι τα βασικότερα προβλήματα.

Ακέφαλο και χωρίς χρήματα προσπαθεί να επιβιώσει μέσα από το φιλότιμο του ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Όμως ο αγώνας φαίνεται να είναι άνισος και ο θάνατος θα είναι ξαφνικός.

Χωρίς χρήματα, τρώει τις σάρκες του

Σύμφωνα με βάση έρευνα η οποία διενεργήθηκε σε όλη τη χώρα και η οποία δημοσιοποιήθηκε, δεν υπάρχει νοσοκομείο του ΕΣΥ όλης της χώρας το οποίο να διαθέτει κονδύλια στον προϋπολογισμό του, τα οποία να επαρκούν πέραν από 20 ημέρες από σήμερα

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι διοικητές όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας έχουν μηδενίσει όλους τους κωδικούς των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων, προκειμένου να κατευθύνουν τα εναπομείναντα κονδύλια στην προμήθεια φαρμάκων και τροφίμων. Ακόμη και αυτή η απελπισμένη, αλλά αναγκαία κίνηση των διοικητών, όμως, δεν μπορεί να αποδώσει πέραν του εικοσαημέρου.

Αυτή είναι η τελευταία είδηση για την υγεία και η οποία σοκάρει. Τα χρήματα των νοσοκομείων, συμπεριλαμβανομένου και του νοσοκομείου Σύρου, τελειώνουν και τα αποθέματα είναι λιγοστά.

Από το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο της Σύρου, βγαίνει το αποτέλεσμα ότι ήδη τα χρήματα του προϋπολογισμού του 2013 έχουν τελειώσει και οι υπεύθυνοι “τρώνε” στην κυριολεξία τις “σάρκες” τους, προκειμένου μεταφέρουν από άλλους κωδικούς χρήματα αποκλειστικά και μόνο για την αγορά φαρμάκων.

“Τρώμε τις “σάρκες” μας. Ήδη τα χρήματα έχουν τελειώσει. Στραγγίζουμε κωδικούς για να μπορούμε να προμηθευόμαστε υλικά και φάρμακα. Ζητήσαμε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στο υπουργείο τον περασμένο Αύγουστο, επιπλέον 600.000 ευρώ μέχρι το τέλος του 2013 και αυτά δε μας χορηγήθηκαν. Μπορούμε όλοι να καταλάβουμε τι θα γίνει εάν το νοσοκομείο φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να προμηθευτεί φάρμακα”, σημειώνει ένας από τον “πρωταγωνιστές” της υγειονομικής μονάδας του νησιού.

Επιπλέον, κανένα από τα ζητούμενα που τέθηκαν στη συνάντηση στο υπουργείο, δε λύθηκε. Δε λύθηκε το θέμα του οργανισμού, δε λύθηκε το αίτημα να αυξηθεί ο μειωμένος κατά το ήμισυ προϋπολογισμός για το 2014.

Διοικητής δεν υπάρχει και δε φαίνεται κανένας στον ορίζοντα, ενώ ο εκτελών χρέη, Μιχάλης Ζόρπας έχει ξεπεράσει τα όρια της αντοχής του.

Στέγαση υπηρεσιών ΕΚΑΒ σε Σύρο και Πάρο

Η διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας συνεχίζοντας την προσπάθεια ανεύρεσης λύσεων σχετικά με τις στεγαστικές ανάγκες των τομέων του ανά την Ελλάδα, πραγματοποίησε ανάλογες συναντήσεις με Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας αλλά και τον διοικητή του νοσοκομείου της Σύρου.

Συγκεκριμένα, ο Διευθυντής του Τομέα Σύρου του Παραρτήματος του Ε.Κ.Α.Β. της Μυτιλήνης, Μανώλης Τσανικλίδης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Σύρου, Δημήτρη Ρούσσο , με βασικό θέμα συζήτησης την ανεύρεση λύσης στο στεγαστικό πρόβλημα του τομέα του ΕΚΑΒ στο νησί.

Ο κ. Ρούσσος, πρότεινε η στέγαση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ να γίνει σε κτίριο το οποίο βρίσκεται σε συγκοινωνιακό κόμβο, εξυπηρετώντας πλήρως τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του Ε.Κ.Α.Β., ενώ παράλληλα θα παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής στους υπαλλήλους.

Ο κ. Τσανικλίδης, πραγματοποίησε συνάντηση και με τον διοικητικό Διευθυντή του Νοσοκομείου Σύρου, Νίκο Τρίτζαλη, στοχεύοντας τόσο στη διευθέτηση θεμάτων συντονισμού μεταξύ των διασωστών – πληρωμάτων ασθενοφόρου του Ε.Κ.Α.Β. με τους οδηγούς του Νοσοκομείου της Σύρου, όσο και της εν γένει μέριμνας των δύο οργανισμών για την 24ωρη κάλυψη του νησιού με ασθενοφόρο. Παράλληλα, συζητήθηκε και το θέμα της εκπαίδευσης των πληρωμάτων των ασθενοφόρων (δεδομένου πως ο συντονισμός και η εκπαίδευση τους αποτελεί αρμοδιότητα του Ε.Κ.Α.Β), ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες αλλά και στους επισκέπτες της Σύρου.

Η ίδια συνάντηση έγινε και στην Πάρο, όπου ο κ. Τσανικλίδης με το Δήμαρχο του νησιού, Χρήστο Βλαχογιάννη Χρήστο, ώστε να εξετασθούν οι από κοινού λύσεις σχετικά με την πλήρη στέγαση του τομέα στο νησί.

Ο δήμαρχος υποσχέθηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την ανεύρεση άμεσης λύσης σχετικά με τη στέγαση του Ε.Κ.Α.Β. στο νησί, όσο και για την παροχή του ανάλογου εξοπλισμού ώστε να υπάρξει η δυνατότητα σωστής λειτουργίας του διοικητικού τμήματος του τομέα.

Ο κ. Βλαχογιάννης επιπλέον δεσμεύτηκε ότι θα μεριμνήσει για την ανεύρεση λύσης για τη δωρεάν διαμονή και διατροφή των διασωστών του Ε.Κ.Α.Β. που προσέρχονται στην Πάρο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, προς ενίσχυση του τομέα.

Πέφτει από τα...σύννεφα

Μέσα στον ορυμαγδό, όπου η υγειονομική περίθαλψη στις Κυκλάδες έχει χτυπήσει “κόκκινο”, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας ανακάλυψε ξαφνικά!-λες και δεν είναι μέλος της συγκυβέρνησης- ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και ότι έχουν δημιουργηθεί προβλήματα,

Μάλιστα κατέθεσε αναφορά στον υπουργό Υγείας με θέμα” Δελτίο Τύπου του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου” για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά στο σύνολο τους, στον ευαίσθητο τομέα της υγείας.
Στην αναφορά επισημαίνεται ότι παρά τις όποιες προσπάθειες, η κατάσταση όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί, αλλά συνεχώς επιδεινώνεται δημιουργώντας δυσεπίλυτα προβλήματα, ιδιαίτερα στους κατοίκους των μικρών και απομακρυσμένων νησιών.