Επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στο νοσοκομείο της Σύρου

Φωνή απόγνωσης

Γηρασμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μειωμένος προϋπολογισμός, η μείωση των οργανικών θέσεων λόγω της αλλαγής του οργανισμού, είναι τα βασικότερα προβλήματα που απασχολούν το νοσοκομείο Σύρου.

Αφορμή της ανάδειξης των προβλημάτων, στάθηκε η χθεσινή επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στους χώρους της υγειονομικής μονάδας του νησιού, μία επίσκεψη που έφερε και πάλι στην επιφάνεια τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί.

Οι εργαζόμενοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη διάλυση της δημόσιας υγείας, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου, το οποίο ήδη έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα.

Να σημειωθεί ότι το κλιμάκιο αποτελούσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, ο Νίκος Μανιός, υπεύθυνος από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για τις

Κυκλάδες και υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από μέλη της Τ.Ο της Σύρου

“Στηρίζει ο ένας τον άλλο”

Η πρώτη επαφή του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν με γιατρό, Αλέξανδρο Λημναίο, ο οποίος μίλησε για τα κυριότερα προβλήματα όχι μόνο του ιατρικού κλάδου, αλλά και του νοσοκομείου γενικότερα.

Ο κ. Λημναίος χαρακτηριστικά είπε ότι δομή μέχρι στιγμής στηρίζεται από τη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των εργαζομένων, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αδιέξοδο που δημιουργείται από το “γερασμένο” προσωπικό που υπηρετεί, το οποίο την τελευταία 15ετία δεν ανανεώνεται.

“Το μόνο καλό στην όλη υπόθεση είναι η συνεργασία που υπάρχει στην πλειοψηφία των εργαζομένων και ο ένας στηρίζει τον άλλο, παρά τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν. Το κυριότερο όλων είναι ότι αυτό το νοσοκομείο καλείται να αντεπεξέλθει με ένα γερασμένο προσωπικό, κάτι που όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει. Την τελευταία 15ετία, κάθε θέση που μένει κενή δεν αναπληρώνεται. Δεν αναπληρώνεται το προσωπικό, ειδικά τα τελευταία 5 χρόνια. Δεν μιλάω μόνο για τη Σύρο, αλλά και για όλες τις δομές των Κυκλάδων”, σημείωσε ο κ. Λημναίος, καταθέτοντας παράλληλα τον προβληματισμό του για την έλλειψη μέτρων που αφορούν τη νησιωτικότητα.

Ο εκπρόσωπος των ιατρών αναφέρθηκε και στο υπόλοιπο προσωπικό της υγειονομική μονάδας, το οποίο βρίσκεται ακριβώς στην ίδια μοίρα με το ιατρικό προσωπικό. “Δε νοείται νοσηλεύτρια 45 ετών να κάνει κυκλικό ωράριο. Πουθενά δεν ισχύει αυτό. Αυτά είναι τα δύο τεράστια θέματα”, σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα που είχε επισημάνει η “Κοινή Γνώμη” με δημοσίευμά της τον περασμένο Αύγουστο και που είχε να κάνει με την μείωση του προϋπολογισμού για το 2014.

“Μπορεί και να είμαστε από τα μοναδικά νοσοκομεία της χώρας που δεχόμαστε κάθε χρόνο μειώσεις στον προϋπολογισμό μας”, δήλωσε ο κ. Λημαίνος.

Συγκεκριμένα, είπε ότι το 2012 ο προϋπολογισμός ήταν 7.700.000 εκατ. Ευρώ, με το 2013 να γίνεται μία γενναία μείωση και να φθάνει στα 4.400.000 εκατ. δημιουργώντας οικονομικές δυσλειτουργίες. Το 2014 και αυτό είναι άκρως σημαντικό, είναι ότι ο προϋπολογισμός μειώνεται και άλλο φθάνοντας στο ποσό των 3.239.000 εκατ. Ευρώ.

“Το ποσό αυτό είναι καταστροφή για το νοσοκομείο, το οποίο συντηρεί και τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας του νομού”, επισήμανε ο κ. Λημναίος, καλώντας τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και όλους τους φορείς να “παλέψουν”, όπως είπε, να ανατρέψουν το δεδομένο που υπάρχει σχετικά με τον οικονομικό τομέα. “Πολλές φορές δεν είχαμε υλικά, ειδικά στον δικό μου τομέα. Κάναμε “οικονομία” στα ορθοπεδικά υλικά. Όλα είναι διαλυμένα. Πως θα λειτουργήσουμε; Για μια απλή ακτινογραφία στέλνουν στη Σύρο ασθενείς από το Κέντρο Υγείας Τήνου. Κάποια στιγμή θα καταρρεύσουμε.”

“Το 2014 εάν δε δοθούν κίνητρα θα κλείσουν τμήματα”

Στην ίδια κατάσταση με το ιατρικό προσωπικό, βρίσκεται και το νοσηλευτικό, το οποίο δίνει πραγματικό αγώνα προκειμένου να μπορεί το νοσοκομείο να αντεπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες.

Ο εκπρόσωπος των νοσηλευτών, Απόστολος Ευκαρπίδης, μετέφερε τη ζοφερή πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίζει ο κλάδος του, αλλά και το αύριο που προδιαγράφεται ακόμη πιο δύσκολο.

Ο κ. Ευκαρπίδης ξεκινώντας την τοποθέτησή του εξέφρασε ένα παράπονο, το οποίο όμως έχει βάση. Συγκεκριμένα επισήμανε, ότι οι συζητήσεις που γίνονται για τη δημόσια υγεία και για τα προβλήματα που υπάρχουν, περιστρέφονται πολύ περισσότερο γύρω από τα προβλήματα που έχει το ιατρικό προσωπικό και πολύ λιγότερο το νοσηλευτικό. “Πρέπει όμως να θέτουμε τα θέματα σε παράλληλη βάση, διότι δεν μπορεί το νοσηλευτικό προσωπικό να λειτουργήσει χωρίς το ιατρικό και το ιατρικό χωρίς το νοσηλευτικό. Σήμερα οι νοσηλευτές αμείβονται με 800 ευρώ και για αυτό θα πρέπει να αλλάξει, θέτοντας το θέμα των κινήτρων το οποίο θα επιβάλλεται να εφαρμοστεί. Δε θα έρθει κανείς νοσηλευτής στη Σύρο, αλλά και στις υπόλοιπες δομές των Κυκλάδων με αυτά τα χρήματα. Άρα είναι καταδικασμένα τα νησιά και παραμένουν με τη δύναμη που υπάρχει, η οποία είναι επίσης γερασμένη. Οι νοσηλευτές εργάζονται κάτω από τραγικές συνθήκες. Στο νοσοκομείο μας, το νοσηλευτικό προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όριά του. Δεν είναι δυνατόν να μετράς με την ίδια δυναμική έναν άνθρωπο που είναι 30 χρονών με έναν άνθρωπο ο οποίος εργάζεται 20 χρόνια στο κυκλικό ωράριο”.

Ο κ. Ευκαρπίδης δήλωσε ότι τα τμήματα του νοσοκομείου λειτουργούν οριακά, με απίστευτες δυσκολίες και με διάφορα τεχνάσματα, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον κοινωνικό τους ρόλο. Ακόμη τα καταφέρνουμε, όμως είμαι βέβαιος ότι μέσα στο 2014 θα είναι η χρονιά που αν δεν δοθεί η πρέπουσα σημασία στις προσλήψεις, θα αρχίσουν να κλείνουν τμήματα. Οι υπηρεσίες θα συρρικνωθούν διότι δεν θα υπάρχει το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό”, σημείωσε, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο κοινωνικό σύνολο η επιβολή του 25ευρω, που θέσπισε το υπουργείο Υγείας.