Θετικά τα πρώτα μηνύματα για το Νοσοκομείο Θήρας μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη

Απομένει η απόφαση του Γ. Στουρνάρα

Δεκτή σε πρώτη φάση η πρόταση του θηραϊκού λαού

Από συγκρατημένη αισιοδοξία διαπνέονται οι δηλώσεις του δημάρχου Θήρας Νικολάου Ζώρζου όσον αφορά στη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου, μετά από τη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο γραφείο του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή.

Ο κ. Ζώρζος παραχωρώντας τις δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” τόνισε ότι ο υπουργός απεδέχθη τη διαμορφωθείσα πρόταση της θηραϊκής κοινωνίας που θέλει την ένταξη του Κέντρου Υγείας σε αυτό και τη συνέχιση της χρηματοδότησής του κατά 2 εκατομμύρια ευρώ, που μαζί με τα έσοδα από τις υπόλοιπες πηγές που έχει δεσμευθεί η δημοτική Αρχή θα είναι ικανά για να στηρίξουν τη λειτουργία του, επισημαίνοντας πως απομένει, η κρίση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, όσον αφορά στην έγκριση ίδρυσης τοπικής ΑΕΜΥ(Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας), υπό την οποία θα μπορεί να λειτουργήσει η νέα δομή Υγείας.

Εκκρεμεί η θέση του υπ. Οικονομικών

Στις λιτές και σαφείς δηλώσεις του προς την εφημερίδα, ο κ. Ζώρζος σημείωσε πως “Ο υπουργός απεδέχθη την πρόταση που διατυπώθηκε με την επιφύλαξη ότι υπήρχαν κι άλλες λύσεις που ενδεχομένως να μπορούσαν να λειτουργήσουν. Ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να αποδεχθεί όσα προτείνουμε υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθεί και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να δημιουργηθεί η ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας), η οποία θα αφορά μόνο στη λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης”.

Μάλιστα ο ίδιος, κληθείς να δηλώσει αν είναι θετικός ή όχι στο ερώτημα αν πιστεύει ότι άμεσα θα λειτουργήσει το Νοσοκομείο, απάντησε κατηγορηματικά, “Όχι. Δεν μπορώ να προχωρήσω σε τέτοια δήλωση εάν τυχόν δεν έχουμε την αποδοχή της πρότασης από τον κ. Στουρνάρα. Δε θα μπορούσε κανείς να κάνει αυτή τη δήλωση γιατί θα ήταν βιαστικό να πει με βεβαιότητα οτιδήποτε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Είμαστε εν αναμονή της απόφασης του υπουργού Οικονομικών” υπογράμμισε.

Παράλληλα, στην περίπτωση που η απάντηση του κ. Στουρνάρα είναι αρνητική κόντρα σε όσα αναμένει και ελπίζει ο θηραϊκός λαός, ο κ. Ζώρζος διευκρίνισε, “Τότε θα εξετάσουμε ξανά το θέμα. Είναι κάτι που χειριζόμαστε συλλογικά και δεν είναι απόφαση δική μου μόνο”.

Αξίζει να αναφερθεί πως, στη συγκεκριμένη συνάντηση με τον Άδωνι Γεωργιάδη, παρευρέθησαν εκτός το δήμαρχο και ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων, κ.κ. Επιφάνιος, οι βουλευτές Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας και Νικόλαος Συρμαλένιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γεώργιος Πουσσαίος, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α.Β., ο αντιδήμαρχος Θήρας Μάρκος Καφούρος, ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Μάϊνας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου Θήρας, Αντώνιος Σιγάλας, μέλη της Επιτροπής Κατοίκων για τη Στήριξη του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Υγείας. Σημειώνεται πως πριν από την ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον υπουργό Εργασίας και βουλευτή Κυκλάδων, Γιάννη Βρούτση.

Όφελος για δημότες και επισκέπτες

Ακολούθως, ο δήμαρχος, αναφορικά με την απόφαση της αύξησης του εισιτηρίου για τη χρήση του Τελεφερίκ, που λογίζεται ως “μέτρο” οικονομικής στήριξης της λειτουργίας του Νοσοκομείου Θήρας και η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας αφού δεν σχετίζεται με τη στήριξη της νέας μονάδας Τελεφερίκ, υποστήριξε, “Το ποσόν που θα προκύψει από την αύξηση του ενός ευρώ θα είναι για το Νοσοκομείο. Εφόσον βεβαίως αυτό έχει δημόσιο χαρακτήρα”, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως, “Θα ωφεληθούν και οι επισκέπτες εκτός από τους κατοίκους”. Ο κ. Ζώρζος κλείνοντας μάλιστα αυτό το θέμα, επεσήμανε ότι “Όταν θα κατανοήσουν ότι ο κοινωνικός αυτός σκοπός είναι πολύ σημαντικός, ελπίζω ότι όσοι αντιδρούν, θα ανακαλέσουν”.

“Έγινε το πρώτο βήμα”

Αμέσως μετά την απόφαση του υπουργού Υγείας, η μείζονος αντιπολίτευση του δήμου Θήρας “Σαντορίνη – Θηρασία Ενότητα Αλλαγή”, έκανε λόγο για “δικαίωση” όσων τα μέλη της υποστήριζαν σχετικά με το “καυτό” θέμα. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, απευθυνόμενη στους Θηραίους ανέφερε, “Σήμερα δικαιώθηκε η θέση της δημοτικής μας παράταξης για το μεγάλο θέμα της λειτουργίας του Νοσοκομείου μας. Από την αρχή πιστοί στις αρχές μας για δημόσια και δωρεάν Υγεία στους πολίτες με την σθεναρή μας στάση και την πίεση που ασκήσαμε συστοιχιζόμενοι με τις θέσεις της Συντονιστικής επιτροπής για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, αναγκάσαμε την δημοτική Αρχή να ασχοληθεί αφ ενός με το μεγάλο αυτό πρόβλημα το οποίο αρχικά θεωρούσε ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές της και στη συνέχεια να αποδεχθεί την πρόταση για την χρηματοδότηση του Νοσοκομείου από το Ίδρυμα Λούλας και Ευάγγελου Νομικού. Τελικά μετά από πολλές παλινδρομήσεις και δισταγμούς η δημοτική Αρχή αναγκάστηκε να υιοθετήσει και να στηρίξει την πρόταση των πολιτών του νησιού”. Πρόσθεσε δε, πως “Θεωρούμε ότι ρόλο καταλύτη στην υπόθεση, έπαιξαν οι βουλευτές του νομού και ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας”, χαρακτηρίζοντας μάλιστα “τη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας” ως “το πρώτο βήμα για να ανοίξει το Νοσοκομείο μας”.

Προοπτική για ένταξη στο ΕΣΥ

Θετικό πρόσημο στη σημαντική συνάντηση βάζει και ο βουλευτής Κυκλάδων του Σύριζα, Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος ταυτόχρονα με τη στήριξη που δείχνει στην απαίτηση του θηραϊκού λαού, υπενθυμίζει την πάγια θέση της παράταξής του. “Η χρηματοδότηση αυτή σε συσχετισμό με τις πηγές εσόδων της Σαντορίνης όπως έχει δεσμευτεί και ο δήμος, μαζί με τα έσοδα των ασφαλιστικών εταιρειών από τη νοσηλεία των χιλιάδων ασφαλισμένων επισκεπτών, μπορούν να λειτουργήσουν άμεσα το Νοσοκομείο με δημόσιο χαρακτήρα” υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του, λέγοντας ακόμη πως, “Σοβαρή εκκρεμότητα παραμένει η σύσταση της τοπικής ΑΕΜΥ, όπως ζητούν οι φορείς της Σαντορίνης, κάτι που πρέπει να εξασφαλίσει και τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών, που μαζί με το υπουργείο Υγείας έχουν την εποπτεία της ΑΕΜΥ”.

Ωστόσο, ο βουλευτής της αντιπολίτευσης, διασαφήνισε για μία φορά ακόμη πως, “Η δική μας θέση είναι το Νοσοκομείο να λειτουργήσει προοπτικά στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενός ΕΣΥ αναβαθμισμένου, που θα μπορεί να λειτουργεί το δημόσιο και καθολικό σύστημα παροχής Υγείας προς όλους τους πολίτες. Στις σημερινές όμως συνθήκες, συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες του θηραϊκού λαού για άμεση λειτουργία του Νοσοκομείου με δημόσιο χαρακτήρα, όπως προτείνει η ομόφωνη απόφαση του δήμου και της Επιτροπής Αγώνα των Θηραίων πολιτών”.