Με κινητοποιήσεις των γιατρών η μετάβαση στον νέο πάροχο υγείας

Από τον ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ

Αντίδραση από νοσοκομειακούς γιατρούς και συνταξιούχους

Ημέρα παράδοσης, η χθεσινή, των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδιασμού για τη νέα μορφή παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με τις αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου να δυσχεραίνουν την μετάβαση στον νέο φορέα που πλέον θα ονομάζεται ΠΕΔΥ.

Ζητούμενο από πλευράς υπουργείου Υγείας, η μεταβολή των πολυϊατρείων σε κέντρα υγείας αστικού τύπου, με τη διαδικασία αλλαγής του καθεστώτος λειτουργίας σε ένα μήνα.

Ο πάροχος υγείας αλλάζει, με τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα ΕΟΠΥΥ και Κέντρων Υγείας να βρίσκει αντιμέτωπους τους γιατρούς, που εκφράζουν την άρνηση τους στην παράδοση των κτιρίων των ιατρείων.

Παράλληλα να σημειωθεί ότι μεταβάλλεται και το καθεστώς απασχόλησης τους, ενώ ακόμα εκκρεμούν προς αυτούς και οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ.

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί στον χώρο της υγείας, συναντά την σθεναρή αντίσταση του υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη, ο οποίος υπεραμύνεται του νέου νομοθετήματος.

Αντιδράσεις σημειώθηκαν και στη Σύρο, με γιατρούς και συνταξιούχους να εκφράζουν την εναντίωση τους στο κλείσιμο των ιατρείων.

Ιατρικές αντιδράσεις

Με τη διορία που είχε δοθεί στους γιατρούς, για παράδοση των ιατρείων έως εχθές, εντάθηκαν οι αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου, που εξέφρασε έντονα την άρνηση του, σε μία ύστατη προσπάθεια αποτροπής του κλεισίματος των μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

Οι διευθυντές των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, που είχαν ορισθεί ως υπεύθυνοι να παραλάβουν τα κλειδιά των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ, ανέμεναν ματαίως την παράδοση τους από τους γιατρούς, καθώς οι γιατροί έδειξαν αποφασισμένοι να μην υπαναχωρήσουν, ως συνέχιση της τρίμηνης απεργιακής τους κινητοποίησης.

Οι γιατροί αντιδρούν διότι όπως υποστηρίζουν με την λειτουργία του νέου φορέα ουσιαστικά καταργείται η πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα, ενώ από την άλλη έχουν να αντιμετωπίσουν και το δίλημμα που τους θέτει το υπουργείο, που τους καλεί να αποφασίσουν εάν θα απασχολούνται πλέον κατ’ αποκλειστικότητα στις δημόσιες δομές ή θα επιλέξουν να ιδιωτεύσουν.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ) γίνεται λόγος για «βίαιη σφράγιση όλων των Μονάδων, πριν καν δημοσιευθεί ο νόμος», ενώ συμπαράσταση εκφράζουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) να αναφέρει πως

«H κυβέρνηση με το πρόσφατο νομοθέτημα για την ΠΦΥ διέλυσε όλες τις δομές του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να επιτύχει το στόχο των 8500 διαθεσιμότητων», συμπληρώνοντας πως «η μεταφορά όλης της ιατρικής και νοσηλευτικής κίνησης στα παραπαίοντα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα διαλύσει και τη δευτεροβάθμια περίθαλψη».

Κάθετος ο υπουργός

Ο υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης, ενώ από τη μία προσπάθησε να δημιουργήσει θετικό κλίμα ως προς την εξέλιξη της κατάστασης αναφέροντας πως η παράδοση των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ θα πετύχει κατά 99%, από την άλλη εμφανίστηκε απειλητικός προς τους αντιδρώντες γιατρούς διαμηνύοντας τους ότι «αυτός που δεν θα παραδίδει δημόσια περιουσία, θα αναλαμβάνει και την ευθύνη».

Σε ευθεία ρήξη με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που αρνούνται να προχωρήσουν στην παράδοση ανέφερε πως «αν κάποιοι νομίζουν ότι θα κάνουν ανταρσία και θα γίνουν ήρωες, μην ονειρεύονται. Δε θα κάνουμε τίποτα απολύτως. Έχουμε καταγράψει όλα τα μηχανήματα και τα υλικά των πολυϊατρείων. Κάθε καταστροφή του ενός ευρώ, θα καταλογισθεί σε αυτόν, που δεν παρέδωσε».

Κληθείς δε να σχολιάσει το πώς θα εξυπηρετείται ο κόσμος κατά τη διάρκεια των 30 ημερών που θα παραμείνουν τα ιατρεία κλειστά έως την λειτουργία της νέας δομής, αντί άλλης απάντησης επέρριψε εκ νέου την ευθύνη στους γιατρούς, στρέφοντας τους ενάντια στο κοινωνικό σύνολο, λέγοντας «τρεις μήνες που κάνουν απεργία οι γιατροί και είναι κλειστά τα πολυϊατρεία, ο κόσμος πώς εξυπηρετείται; Τρεις μήνες κλειστά είναι. Όπως εξυπηρετούνται αυτούς τους τρεις μήνες της απεργίας, δηλαδή μέσα από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που εξακολουθούν να λειτουργούν, μέσω των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων, και μέσω των κέντρων υγείας του ΕΣΥ».

Όπως σημειώνεται πάντως εκ μέρους του υπουργείου Υγείας, με τη δημοσίευση του ΦΕΚ για τον νέο φορέα, θα προκύψει μεγαλύτερο πρόβλημα από τη στάση αυτή των γιατρών, διότι οι γιατροί και οι εργαζόμενοι που ορίστηκαν στις επιτροπές παράδοσης - παραλαβής, δεν θα έχουν δικαίωμα υπογραφής και εγκαταλείποντας τα κτίρια των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ δεν θα είναι δυνατή η παράδοση –παραλαβή των μηχανημάτων και του εξοπλισμού των μονάδων.

Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων και συνταξιούχοι Σύρου

Για διάλυση των δομών του ΕΟΠΥΥ μιλά ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων, σημειώνοντας πως «πέφτει με την μορφή λουκέτου η ταφόπλακα σε πάνω από 550 Υγειονομικές Μονάδες του ΙΚΑ – Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ανά την επικράτεια».

Εστιάζει στις 8.500 διαθεσιμότητες γιατρών και νοσηλευτών στις οποίες στοχεύει η κυβέρνηση, ενώ «η μεταφορά όλης της κίνησης των ασθενών στα παραπαίοντα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα διαλύσει και την Δευτεροβάθμια περίθαλψη. Αν προσθέσει μάλιστα κανείς και τον οριζόντιο φραγμό πλαφόν της συνταγογράφησης που επεβλήθη σε όλους τους ιατρούς του συστήματος, ούτε τα Νοσοκομεία θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Το αποτέλεσμα βέβαια –κρυφός στόχος του Υπουργείου- θα είναι να μετακυλίσει η Φαρμακευτική δαπάνη στην άδεια τσέπη του άγρια φορολογούμενο πολίτη, μειώνοντας έτσι τις κρατικές δαπάνες για το Φάρμακο».

Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων εκφράζεται η στήριξη στον αγώνα των 8.500 απολυμένων εργαζομένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ζητείται από τους πολίτες των νησιών να αφυπνιστούν και με τη συνένωση δυνάμεων να διεκδικηθεί καθολική και δωρεάν πρόσβαση σε ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας για όλους τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες.

Αποφασισμένοι να μην αφήσουν τον ΕΟΠΥΥ να παραδοθεί εμφανίζονται οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ της Σύρου, με τον πρόεδρο του κ. Χαρίτο να δηλώνει πως προσανατολίζονται σε κατάληψη των ιατρείων.

Ζητά από τον κόσμο να ενημερωθεί, να συμμετάσχει και να συμπαρασταθεί στην κινητοποίηση, ενώ σημειώνει την απουσία σωματείων και φορέων από αυτή την κινητοποίηση, καθώς όπως σημειώνει οι δομές αυτές ανήκουν σε όλους τους εργαζόμενους και πρέπει όλοι να τις υπερασπιστούν.

Ετικέτες: