Κλιμακωτό ποσοστό κέρδους για τα φαρμακεία

Προβλέπονται ''λουκέτα''

  • Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2014 - 06:10

Αντιδράσεις έχουν προκύψει από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, εν αναμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου που προωθεί το υπουργείο Υγείας, το οποίο μέσω του νέου συστήματος μειώνει μεσοσταθμικά το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, πλήττοντας με αυτόν τον τρόπο τον κλάδο.

Η πλευρά του υπουργείου έκανε λόγο για «ισορροπημένη συμφωνία», με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει τις αντιδράσεις του προεδρείου του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου, που με τη σειρά του κατήγγειλε τον υπουργό για αιφνιδιαστικές και προειλημμένες αποφάσεις, που αποσκοπούν στη διάλυση του φαρμακευτικού ιστού της χώρας.

Μη βιώσιμα πολλά φαρμακεία λόγω του νομοσχεδίου

Η μείωση ποσοστού κέρδους, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό υγείας, Μάκη Βορίδη, αποτελεί διεθνή δέσμευση της χώρας, ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικές απώλειες στο φαρμακευτικό κλάδο, με τα μικρά φαρμακεία να κινδυνεύουν ακόμα και με ''λουκέτο'', που σε συνδυασμό με τα λειτουργικά έξοδα στα οποία θα πρέπει να ανταπεξέρχονται, καθίσταται η ύπαρξη τους μη βιώσιμη. Το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, βάσει του οποίου το κέρδος του φαρμακοποιού θα είναι ανάλογα με την τιμή του φαρμάκου, θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες, αναφέρει στην ''Κοινή Γνώμη'' ο πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, καθώς πολλά φάρμακα θα είναι ακόμα και απαγορευτικά, δεδομένου ότι ο φαρμακοποιός θα αναγκάζεται να πληρώνει rebate, δηλαδή υποχρεωτική έκπτωση, στο κράτος για τις ανάγκες και τα φάρμακα που εκτελεί. Σε κάθε περίπτωση το κλιμακωτό ποσοστό κέρδους που προωθείται στο σύνολο των φαρμακευτικών σκευασμάτων θα αποβεί ζημία τόσο για το σύνολο των φαρμακείων σε όλη τη χώρα όσο και για τα φαρμακεία στα μικρά νησιά των Κυκλάδων, που δεν θα μπορούν να επιβιώσουν με αυτά τα πενιχρά ποσοστά κέρδους, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ουσιαστικό όφελος για τους ασφαλισμένους και τα ασφαλιστικά ταμεία, τόνισε ο κ. Ρούσσος. Ειδικά, νησιά όπως η Ανάφη που αυτή τη στιγμή έχει προβεί σε αίτηση προκειμένου να δοθεί ''το πράσινο φως'' για να ανοίξει δικό της φαρμακείο, με μαθηματική ακρίβεια τους χειμερινούς μήνες δεν θα μπορεί να επιβιώσει με τα συγκεκριμένα οριζόντια μέτρα που επιβάλλονται σταδιακά από την κυβέρνηση, σε μια χρονική περίοδο που τα κέρδη των επιχειρήσεων να είναι ούτως η άλλος μειωμένα.

Ανάλογα με τις αποφάσεις θα έρθουν και οι αποφάσεις

Με αφορμή τις διαβουλεύσεις ανάμεσα στους θεσμικούς εκπροσώπους και τον πανελλήνιο φαρμακευτικό σύλλογο σχετικά με το νομοσχέδιο που προωθεί ο κ. Βορίδης και δεδομένου ότι οι φαρμακοποιοί στην Ελλάδα έχουν το μικρότερο ποσοστό κέρδους στο σύνολο των φαρμακοποιών σε όλη την Ευρώπη, ο σύλλογος φαρμακοποιών των Κυκλάδων, συντασσόμενος με την πανελλήνια ομοσπονδία, εναντιώνονται στην πολιτική της συγκυβέρνησης διεκδικώντας τόσο υπερωριακή αμοιβή όπως στη περίπτωση του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα όσο και αλλαγές του νομοσχεδίου, οι οποίες θα αποτελούν αντιστάθμισμα της μείωσης του ποσοστού κέρδους, που πλέον αν αφαιρέσεις τα λειτουργικά έξοδα φτάνει με τα ''βίας'' το 10%.

Αντιπαρατιθέμενος δε στις δηλώσεις του υπουργείου που αναφέρονται σε ''ισορροπημένη συμφωνία'' με τους φαρμακοποιούς να χάνουν μέρος των κερδών τους αλλά να τους παρέχεται ένας σημαντικός κύκλος εργασιών, ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Ρούσσος υποστηρίζει ότι οι ενέργειες του αρμόδιου υπουργού στοχεύουν στην ενίσχυση και προώθηση των συμφερόντων των εταιρειών φαρμακοβιομηχανίας, οδηγώντας τα ατομικά φαρμακεία στην κατάρρευση. Η κατάσταση, η οποία πλέον έχει φτάσει σε οριακό σημείο με το τελευταίο νομοσχέδιο να αποτελεί ''κόκκινο πανί'' στις σχέσεις φαρμακοποιών και κεντρικής εξουσίας, το πρόβλημα δυσχεραίνει το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια τα φάρμακα έχουν μειωθεί στο 60%, οι καταναλωτές πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή, οι φαρμακοποιοί χάνουν κέρδη και ο ΕΟΠΠΥ μετράει απώλειες με τον μόνο κερδισμένο σε αυτό το παιχνίδι τις φαρμακοβιομηχανίες. Αν και οι απώλειες που βιώνει ο κλάδος αποτελούν απόρροια της γενικότερης κρίσης που μαστίζει την χώρα, ο κ . Ρούσσος τόνισε ότι ο κλάδος των φαρμακοποιών πλήττεται με το χειρότερο τρόπο, καθώς έχουν ''πληρώσει περισσότερο από κάποιους άλλους'' ενώ ταυτόχρονα ''δεν έχουν εξοφληθεί από τα ταμεία του 2009, 2010 και 2011''.

Συντάσσεται με την πανελλήνια ομοσπονδία φαρμακοποιών

Όσον αφορά στις αντιδράσεις στις οποίες θα προβεί ο σύλλογος, στη περίπτωση που δεν εισακουστούν οι απαιτήσεις των φαρμακοποιών και το αρμόδιο υπουργείο λειτουργήσει για ακόμη μια φορά αυτοβούλως, ο κ. Ρούσσος δήλωσε ότι θα συνταχτεί με τις αποφάσεις της πανελλήνιας ομοσπονδίας φαρμακοποιών, οι οποίες θα παρθούν βάσει των αποφάσεων της κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά ο ίδιος φαίνεται αισιόδοξος καθώς θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της κάποια από τα αιτήματα των φαρμακοποιών, αναγνωρίζοντας τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος, πριν προβεί στην οριστική ψήφιση του σχεδίου νόμου, προκειμένου να βρεθεί μια μέση λύση η οποία θα μεριμνά για τη βιωσιμότητα των φαρμακείων, ειδικά στα νησιά των μικρών Κυκλάδων, που αναλογικά με τον πληθυσμό τους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

 

Ετικέτες: