Κινήσεις του Υπουργείου Υγείας για την ομαλοποίηση στη λειτουργία των μονάδων υγείας στα νησιά

Κάλλιο αργά παρά ποτέ(;)

Ολοένα και πιο εμφανή γίνονται τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας στα νησιά, λόγω καλοκαιρινής περιόδου, επισκεψιμότητας και προβολής, έχοντας ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ενδιαφέροντος για εύρεση λύσεων από πλευράς των υπευθύνων.

Κύκλο συναντήσεων πραγματοποιεί, από την Τρίτη 12 Αυγούστου, ο Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, κ. Ιωάννης Πετράκης, με σκοπό την προσπάθεια άμεσης αντιμετώπισης των συνεχώς αυξανόμενων προβλημάτων στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στις Κυκλάδες.

Ενίσχυση του χώρου ευθύνης του Γ.Ν. Σύρου

Μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε ο κ. Πετράκης με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Γρηγοράκο και τον Γενικό Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Παπαδημητρίου, το Υπουργείο εξέδωσε δελτίο τύπου, στο οποίο εξαγγέλει αφ’ενός την οικονομική ενίσχυση του προϋπολογισμού του Γ.Ν. Σύρου και αφ’ετέρου την ενίσχυσή του με επιπλέον ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να ανταπεξέλθει στα τυχόν προβλήματα κατά τη θερινή περίοδο, δεδομένης της αύξησης της τουριστικής κίνησης στο χώρο ευθύνης του.

Στο ίδιο δελτίο τύπου, ανακοινώνεται η δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού να επισκευτεί το «Βαδάκειο και Πρώιο», να συνομιλήσει με τους τοπικούς φορείς και να δώσει «επιτόπου λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα.»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες, ώστε σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ να υποστηριχθεί το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, καθώς επίσης και τα Κέντρα Υγείας, τα οποία εξαρτώνται από αυτό.

Σε επικοινωνία που είχε η «Κοινή Γνώμη» με τον Διευθυντή του Νοσοκομείου Σύρου, ο κ. Πετράκης αρνήθηκε να κάνει το όποιο σχόλιο για τις συνομιλίες του με τον κ. Γρηγοράκο, λέγοντας πως θα ακολουθήσει μια ολοκληρωμένη, γενική ενημέρωση, μετά το κλείσιμο όλου του κύκλου των συναντήσεων που έχει προγραμματίσει.

Κίνητρα για απασχόληση ιατρών στα νησιά

Μέσα στο ευρύτερο κλίμα λήψης πρωτοβουλιών για την ομαλοποίηση στη λειτουργία των μονάδων υγείας των Κυκλάδων, το Υπουργείο μελετά τρόπους, ώστε αυτές να στελεχωθούν με γιατρούς, οι οποίοι έως τώρα δείχνουν τεράστια απροθυμία να καλύψουν τις κενές θέσεις στα νησιά.

Μετά το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» για τις τραγικές ελλείψεις Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, ο Υπουργός Υγείας, κ. Βορίδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα σε τηλεοπτική εκπομπή, ανέφερε χαρακτηριστικά, πως «λεφτά υπάρχουν», ενώ τόνισε ότι τα κονδύλια βρίσκονται ανεκμετάλλευτα, λόγω της άρνησης των γιατρών να καλύψουν θέσεις στη νησιωτική χώρα.

Στην προσπάθεια της ηγεσίας του Υπουργείου να υπάρξει η παρουσία ιατρικού προσωπικού στα νησιά, επιπλέον των ήδη ανακοινωθέντων κινήτρων (συνυπηρέτηση και για τον/την σύζυγο, διαμονή και διατροφή καλυμμένη από τον εκάστοτε Δήμο και μοριοδότηση για τους επικουρικούς), σκοπεύει να επιστρατεύσει ακόμη και συνταξιούχους γιατρούς για τη στελέχωση των αγροτικών ιατρείων της άγονης γραμμής. Η εργασία τους θα είναι εθελοντική και θα περιορίζεται στην εξέταση και τη συνταγογράφηση.