Ο νέος διοικητής της 2ης ΥΠΕ Θανάσης Παπαρούπας στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

“Ενέσεις” υγείας στα νησιά

- Προκήρυξη 900 θέσεων επικουρικών ιατρών για την επάνδρωση Κ.Υ. και Π.Π.Ι - Δηλώσεις περί αξιολόγησης, υποστελέχωσης και λειτουργίας ΕΣΑΝ Α.Ε.

Την επάνδρωση των Κέντρων Υγείας και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων ανακοίνωσε ο νέος διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Θανάσης Παπαρούπας μέσω της προκήρυξης επικουρικών ιατρών που αφορούν σε 900 θέσεις και η οποία ολοκληρώνεται στις 14 Οκτωβρίου, κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

Ο κ. Παπαρούπας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το πρωί του Σαββάτου με αφορμή τη διεξαγωγή του διήμερου πρόληψης και προαγωγής υγείας στο νησί, στο πλαίσιο του οποίου, κλιμάκιο 14 ιατρών και υγειονομικών προσέφερε δωρεάν εξετάσεις σε γυναίκες και παιδιά.

Παράλληλα, ο ίδιος, απάντησε σε μία σειρά ερωτημάτων που σχετίζονται με την αξιολόγηση, την υποστελέχωση, τη λειτουργία της ΕΣΑΝ, αλλά και σε οικονομικά ζητήματα για την πορεία των Κέντρων Υγείας και του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

Ενημέρωση και εξετάσεις

Η επίσκεψη του κ. Παπαρούπα εντάχθηκε στο πλαίσιο μίας ευρύτερης περιοδείας που πραγματοποιεί με σκοπό την ενημέρωσή του για την καλύτερη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων στα νησιά του Αιγαίου, στα οποία συνοδευόμενος από κλιμάκιο ιατρών, προωθεί το μήνυμα της πρόληψης και προαγωγής της υγείας στους πολίτες. Μετά τα νησιά της Πάρου και της Νάξου, σημαντική υπήρξε η παρουσία των ιατρών και των υγειονομικών στη Σύρο, με πολλές γυναίκες και παιδιά να ωφελούνται σε επίπεδο εξετάσεων και όχι μόνον. Αξίζει να τονισθεί, πως στόχος του κλιμακίου αποτέλεσε επιπλέον και η ενημέρωση προς τους πολίτες, με σκοπό τη δημιουργία τακτικού ιατρείου μαστού που ήδη οργανώθηκε στα δύο προαναφερθέντα νησιά, ενώ τέθηκαν τα θεμέλια της ενεργοποίησής του και στη Σύρο.

Υπογραμμίζεται πως, ο στόχος του υπουργείου Υγείας επετεύχθη, με πλήθος πολιτών να χαίρουν δωρεάν εξετάσεων, ανάμεσα στα οποία περίπου 400 παιδιά.

Επάνδρωση και αυτόνομη οικονομική πορεία

Ζήτημα το οποίο ταλανίζει έντονα το σύνολο των υγειονομικών μονάδων είναι η υποστελέχωση, αναφορικά με το οποίο ο κ. Παπαρούπας, κατέστησε σαφές πως, “βρίσκονται στην τελική ευθεία οι τοποθετήσεις ιατρών” αφού όπως πρόσθεσε, “δεν ξεπάγωσαν απλά, αλλά δόθηκε εντολή να προχωρήσει η διαδικασία σε κάθε νησί”. Πρόσθεσε δε, πως ήδη έχουν προκηρυχθεί 900 θέσεις επικουρικών ιατρών, οι οποίες θα καλυφθούν μέσα από τη σχετική προκήρυξη που ολοκληρώνεται αύριο, (14 Οκτωβρίου) και αναμένεται κάποιοι να επανδρώσουν Κέντρα Υγείας στο νησιώτικο χώρο. Παράλληλα, σημείωσε πως εγκρίθηκε η πρόσληψη τεσσάρων ιατρών για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, για την οικονομική πορεία του οποίου, επεσήμανε πως προϋπολογίζεται σε 2,6 εκατομμύρια ευρώ για το 2015, από την 1η Ιανουαρίου του οποίου, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, θα αποκοπούν ωστόσο, τα Κέντρα Υγείας σε οικονομικό επίπεδο και θα χρηματοδοτούνται απευθείας από τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.

“Πολύπλοκη η νησιώτικη υγεία”

“Πολύπλοκο” χαρακτήρισε το θέμα της νησιωτικής υγείας στη συνέχεια ο κ. Παπαρούπας, με αφορμή ερώτηση που σχετίζεται με τα αιτήματα που έχουν τεθεί επί τάπητος και ζητούν να δίνεται προτεραιότητα στην κάλυψη θέσεων όσον αφορά στο νησιώτικο χώρο. Πρόθεση του υπουργείου, σύμφωνα με όσα ανέφερε, αποτελεί η προώθηση τριετών συμβάσεων θητείας, ώστε να αποτελέσουν ένα κίνητρο ισχυρό για την κάλυψη των κενών θέσεων σε Κέντρα Υγείας. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Παπαρούπας υπογράμμισε πως εντάσσονται και οι ενέργειες για παροχή κι άλλων κινήτρων όπως προσφορά κατοικίας σε ιατρούς (θεσμοθετημένη) από την πλευρά των τοπικών φορέων. Πρόκειται για “παροχές” όπως επεσήμανε, που στόχο έχουν την τοποθέτηση και παραμονή ιατρών σε μικρά κυρίως νησιά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ανάμεσα στα ανωτέρω, συμπεριλαμβάνεται και η υποχρεωτική θητεία των αγροτικών ιατρών ώστε να επανδρωθούν οι υγειονομικές μονάδες της περιφέρειας.

Σημειώνεται μάλιστα, πως στη σελίδα της ΔΥΠΕ αναφέρονται τα νησιά στα οποία προσφέρεται κατοικία στον ιατρό από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας, ενώ τέλος, ο νέος διοικητής τόνισε πως είναι υπό διερεύνηση αν κατά πόσον οι γενικοί ιατροί που έχουν ένα δεκάμηνο θητείας σε Κέντρο Υγείας μπορούν να μετακινούνται κατά προτεραιότητα σε νησιωτικές δομές.

“Είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω τον νόμο”

Κληθείς να τοποθετηθεί για τη λειτουργία της ΕΣΑΝ Α.Ε. με αφορμή και την πρόσφατη παρουσία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκου στη Σύρο, ο οποίος έκανε λόγο για εταιρεία - “δούρειο ίππο” ιδιωτικοποιήσεων και διάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα των Νοσοκομείων και των δομών, ο κ. Παπαρούπας ανέφερε, “δεν θέλω να μπω σε αντιπαλότητα με οποιονδήποτε”. Αρκέστηκε δε, να δηλώσει μόνον, πως “η δομή του Νοσοκομείου εδώ είναι δημόσια και έχει κατατεθεί ένας προϋπολογισμός για το 2015, που είναι εξορθολογισμένος και ικανός να εκτελεστεί ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου”.

Λακωνικός υπήρξε σχετικά και με το θέμα της αξιολόγησης, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι, “σε έναν νόμο του κράτους, τί αξιολόγηση να κάνουμε εμείς; Η αξιολόγηση είναι κάτι που έχει κυρωθεί με νόμο και από εκεί και πέρα, η διαδικασία είναι γνωστή”. Στο σχόλιο, ότι πολλοί χαρακτηρίζουν άδικη αυτή τη μορφή αξιολόγησης με τις ποσοστώσεις, ο κ. Παπαρούπας ανέφερε, “δεν έχω αντίρρηση ο καθένας να έχει τις ενστάσεις του και να τον χαρακτηρίζει όπως νομίζει, αρκεί να μπορέσει με τα όποια μέσα διαθέτει να το αντιπαλέψει. Για εμένα που εκφράζω την πολιτική του υπουργείου, είμαι υποχρεωμένος να εφαρμόσω το νόμο, ο οποίος υπάρχει”.

Τραγική η πραγματικότητα

Την αγανάκτησή τους προς τον νέο διοικητή της 2ης ΥΠΕ εκφράζουν τα μέλη του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου, με επιστολή τους, στο περιεχόμενο της οποίας διατυπώνουν την έντονη διαφωνία τους με τις τακτικές που ακολουθούνται ως προς την κάλυψη των κενών θέσεων σε άλλα Κέντρα Υγείας, τα οποία “τροφοδοτούνται” με ιατρικό προσωπικό προερχόμενο από το Κ.Υ. Πάρου. “Γιατί πρέπει να διαλυθεί το ήδη υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας Πάρου - Αντιπάρου, για να παρασχεθούν παροδικά υπηρεσίες σε γειτονικά νησιά;” σημειώνουν χαρακτηριστικά τα μέλη του Συλλόγου, επισημαίνοντας πως, “τα προβλήματα δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο”, αντίθετα, τέτοιες αποφάσεις “διαιωνίζουν μία κατάσταση”. Παράλληλα, αναφέρονται στις τεράστιες ελλείψεις αλλά και στους αγώνες που έχει κάνει η τοπική κοινωνία των δύο νησιών, με σκοπό τη λύση των προβλημάτων. “Για να φροντίσουν οι κάτοικοι την υγεία τους εξασφάλιζαν μέσω συλλόγων τις επισκέψεις οργανώσεων όπως οι «γιατροί του κόσμου»” τόνισαν, λέγοντας ακόμη πως, “Ζούμε στο νησί μας εικόνες που μέχρι πριν μερικά χρόνια τις βλέπαμε στην τηλεόραση και νομίζαμε ότι αφορούσαν τον τρίτο κόσμο”.

Καταλήγοντας, υποστήριξαν πως, “απαιτούν την παραμονή των τριών ιατρών στο νησί, καθώς ως επαγγελματίες πληρώνουν υπέρογκα ποσά στο ταμείο τους”, ζητώντας την ίδια στιγμή τη στελέχωση της δομής.

Αξίζει να σημειωθεί, πως για τα σοβαρά προβλήματα που βιώνει και το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου, πολίτες προέβησαν στη σύσταση ενός Συλλόγου Φίλων, σκοπός του οποίου είναι “η ευαισθητοποίηση των πολιτών, ο εθελοντισμός και η αλληλεγγύη προκειμένου να προτείνουν καθώς και να συμμετέχουν σε δράσεις με στόχο την στήριξη του Νοσοκομείου”.