Σε προκήρυξη 186 θέσεων για την στελέχωση του Ε.Κ.Α.Β προχωρά το Υπουργείο Υγείας

14 μόνο θέσεις για τις Κυκλάδες

Δεκατέσσερις μόλις θέσεις από τις εκατόν ογδόντα έξι που προκηρύσσει το Υπουργείο Υγείας αναλογούν στην στελέχωση του Ε.Κ.Α.Β στα νησιά των Κυκλάδων, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την προκήρυξη πλήρωσης με σειρά προτεραιότητας 186 θέσεων τακτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), με τα Νοσοκομεία , κέντρα υγείας και πολυδύναμα ιατρεία των Κυκλάδων να επωφελούνται σε έναν βαθμό από τις προλήψεις που θα γίνουν από τις προκηρυσσόμενες θέσεις.

Χρόνιο πρόβλημα η υποστελέχωση

Επί τάπητος έχουν τεθεί επανειλημμένος τα προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει η υπηρεσία του ΕΚΑΒ, στα νησιά, λόγω της έλλειψης προσωπικού, το οποίο αδυνατεί να αντεπεξέλθει πολλές φορές στα καθημερινά περιστατικά, ειδικά τους θερινούς μήνες όπου ο πληθυσμός στα περισσότερα κυκλαδίτικα νησιά αυξάνεται σημαντικά. Η εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας του αρμόδιου υπουργείου και της κεντρικής εξουσίας έχει αναγκάσει τους δημότες των νησιών να έρχονται αντιμέτωποι μεταξύ άλλων και με την εγκατάλειψη τους στον τομέα της υγείας. Ειδικά όσον αφορά νησιά όπως η Σύρος, όπου το Γενικό Νοσοκομείο καλείται να διαχειριστεί πολλά περιστατικά από άλλα νησιά, τα οποία διαθέτουν μόνο κέντρα υγείας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις εκάστοτε ανάγκες των ασθενών, κάνει την ανάγκη επάνδρωσης της υπηρεσίας επιτακτική. Ωστόσο ουκ ο λίγες φορές έχουν υπάρξει οχλήσεις και από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία διαθέτουν κέντρα υγείας, με τους υπαλλήλους, δημάρχους και νησιώτες να εκφράζουν συνεχώς την έντονη δυσαρέσκεια τους, χωρίς ωστόσο να πραγματοποιείται μέχρι πρότινος κάποιο θετικό βήμα για την άμβλυνση του προβλήματος.

Αντίδραση δημάρχου Πάρου κ.Κωβαίου για τις δύο θέσεις

Μάλιστα κατά την πρόσφατη ενημέρωση του δημάρχου Πάρου Μάρκου Κωβαίου για την προκήρυξη δύο θέσεων μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ της Πάρου, πυροδότησε την άμεση αντίδραση του, καθώς δεν δίστασε να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια του μέσω επιστολής προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Λ. Γρηγοράκο. Ο ίδιος για την ακρίβεια ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολής του τα παρακάτω: “Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να εκφράσω τη δυσαρέσκεια μου για την κατανομή θέσεων μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ Πάρου. Σύμφωνα με την κατανομή που δημοσιεύθηκε στο 2949 ΦΕΚ προβλέπονται μόνο δύο θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρου για το νησί της Πάρου. Όπως γνωρίζετε η Πάρος είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά των Κυκλάδων με μόνιμο πληθυσμό 14.000 κατοίκων και αυξημένο εποχικό πληθυσμό(λόγω της ιδιαίτερης τουριστικής-παραθεριστικής δυναμικής του νησιού), με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται λόγω έλλειψης προσωπικού. Με βάση όλα τα παραπάνω θα ήθελα να ζητήσω την επανεξέταση του θέματος και την αύξηση του αριθμού των θέσεων μονίμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ Πάρου από δύο σε τέσσερις. Καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, ο τομέας της Υγείας στο νησί της Πάρου και συγκεκριμένα η έλλειψη προσωπικού του ΕΚΑΒ αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητήματα του τόπου. Η κατάσταση είχε φτάσει στο απόγειο της, κατά την περίοδο όπου, σύμφωνα με απόφαση του Προέδρου του ΕΚΑΒ, κ. Δ. Παπαγιαννίδη, αποσπάστηκαν δύο υπάλληλοι του Τομέα Δολιανών για να αποκατασταθεί το προσωπικό για τα νησιά Πάρο και Νάξο. Η προσπάθεια κάλυψης των κενών θέσεων εργασίας σε έναν από τους σημαντικότερους κοινωνικούς κλάδους, δεν αποτέλεσε πρόβλημα μόνο για τα δυο νησιά, τα οποία παρουσίασαν επιτακτική ανάγκη στελέχωσης του ΕΚΑΒ, αλλά και για το ΕΚΑΒ Δολιανών καθώς έπειτα από την απόσπαση του προσωπικού του δημιουργήθηκαν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στην κάλυψη των υπηρεσιών που παρέχονται στους κατοίκους”. Η Πάρος ωστόσο δεν είναι το μόνο νησί το οποίο αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα, καθώς τέτοιου είδους περιστατικά αποτελούν συχνό φαινόμενο, με τους Βουλευτές Κυκλάδων να απευθύνουν κατά καιρούς ερώτηση προς την Βουλή. Γεγονός είναι ότι ο τομέας της υγείας στα νησιά, και ειδικότερα η έλλειψη προσωπικού του ΕΚΑΒ αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που δεν σταματά να τα ταλανίζει.

Σε αναμονή των προσλήψεων

Απόρροια των προαναφερθέντων και έπειτα από τα αιτήματα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, είναι η προκήρρυξη186 θέσεων του κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με την εν λόγω προκήρυξη για όλα τα νησιά των Κυκλάδων έχει προβλεφθεί κάλυψη 14 μόλις θέσεων. Για το παράρτημα Μυτιλήνης με έδρα την Άνδρο προκηρύχθηκε 1 θέση, όπως και για το ΕΚΑΒ στην Ίο. Επίσης από δύο θέσεις προκηρύχθηκαν για Θήρα, Μύκονο Νάξο, Πάρο, Σύρο και Τήνο. Όσον αφορά τις προσλήψεις αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.

Ετικέτες: