Αποσύρθηκε η υπουργική απόφαση Βορίδη για συνταγογράφηση από νοσηλευτές

Αναδίπλωση σε χρόνο ρεκόρ

Δύο μόλις ημέρες μετά την έκδοση της απόφασης, η οποία προέβλεπε το δικαίωμα συνταγογράφησης στους νοσηλευτές, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην απόσυρσή της, αδυνατώντας να διαχειριστεί το κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και άλλους Υγειονομικούς Φορείς.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το υπουργείο αναφέρει: “Αποσύρεται η υπ' αριθμ. πρωτοκόλλου 3567/19-1-2015 (ΦΕΚ: Β 79) απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, με τίτλο “Καθήκοντα και αρμοδιότητες νοσηλευτών-τριών”, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για ευρύτερη διαβούλευση σχετικά με το θέμα με όλους τους υγειονομικούς φορείς."

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αποτέλεσε την αιτία για να ξεσπάσει “εμφύλιος” στον κόσμο της Υγείας, με τους Ιατρικούς Συλλόγους να κάνουν λόγο για απόφαση “προεκλογικού χαρακτήρα”. Οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι δεν έχει κανένας υπουργός το δικαίωμα να ικανοποιεί αιτήματα επαγγελματικών κλάδων του χώρου της Υγείας με μικροπολιτικά και όχι επιστημονικά κριτήρια, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

“Η θέση του ΠΙΣ ήταν εξαρχής αμετακίνητη ως προς την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης, καθώς με αυτή διδόταν, μεταξύ άλλων, στους νοσηλευτές η δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων, αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και εκτέλεσης ιατρικών πράξεων” σημειώνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε δελτίο τύπου.

Παρόλα αυτά, εξηγεί ότι ο ίδιος τρέφει απεριόριστη εκτίμηση προς τον κλάδο των νοσηλευτών. “Οι νοσηλευτές ήταν και είναι στενοί συνεργάτες των ιατρών τόσο στα Νοσοκομεία όσο και στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας. Ωστόσο, υπάρχει σαφής διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων των δύο επιστημονικών κλάδων. Επιμένουμε ότι δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να υποκαθίσταται η ιατρική λειτουργία καθ’ οιονδήποτε τρόπο», συμπληρώνει ο Σύλλογος.

Ετικέτες: