Πρόταση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για κάλυψη κενών θέσεων σε δομές Υγείας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Χρηματικό κίνητρο για ιατρούς σε νησιά

Δηλώσεις του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου, Ν. Καραμαρίτη

Σε σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της Υγείας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα έχει αποφασίσει να προβεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, εστιάζοντας κυρίως στα μικρά νησιά, των οποίων τα Κέντρα Υγείας, τα αγροτικά ιατρεία και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία μαστίζονται από ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

Σύμφωνα με όσα κατέστησε περαιτέρω γνωστά ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Υγείας στο Νότιο Αιγαίου, Νίκος Καραμαρίτης μιλώντας στην εφημερίδα, η Περιφέρεια στοχεύει μέσω σχετικών συμβάσεων, να προσφέρει 450 ευρώ μηνιαίως σε κάθε ιατρό που θα επιλέγει να εργασθεί σε μικρά νησιά των δύο περιφερειακών ενοτήτων, ενώ έχει την πρόθεση να προχωρήσει και στην πρόσληψη διασωστών – οδηγών ασθενοφόρων προκειμένου να θέσει σε λειτουργία ακινητοποιημένα ασθενοφόρα οχήματα για την εξυπηρέτηση κατοίκων κι επισκεπτών.

Ενίσχυση κατά 450 ευρώ μηνιαίως σε κάθε ιατρό

“Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που μπορούν οι ΟΤΑ να δίνουν στέγη και σίτιση σε αγροτικούς ιατρούς στα μικρά νησιά. Αυτόν το νόμο θα εκμεταλλευθούμε” δήλωσε αρχικά ο κ. Καραμαρίτης, εξηγώντας πως, πρόθεση της Περιφέρειας είναι να δοθεί “ένα κίνητρο παραπάνω” σε σαράντα περίπου ιατρούς που θα επιλέξουν να μεταβούν σε κάποιο μικρό νησί και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες. Είναι γνωστό το πρόβλημα που απασχολεί πολλά χρόνια το νησιώτικο χώρο, με αποτέλεσμα η Περιφερειακή Αρχή εντός του πρώτου εξαμήνου της θητείας της, να αποδεικνύει πως προτίθεται να ενισχύσει τα μικρά νησιά κυρίως στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά σε πολλά επίπεδα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, εκτιμάται πως για σαράντα ιατρούς το κόστος για την ΠΝΑΙ θα ανέλθει σε 250.000 ευρώ ετησίως, δεδομένου ότι ο κάθε ένας εξ αυτών θα λαμβάνει ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση 450 ευρώ. “Εάν λαμβάνει ο αγροτικός ιατρός 800 ευρώ είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι θα έχει 450 ευρώ παραπάνω. Άρα, θα εξετάσει την πρόταση. Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τριετείς συμβάσεις και νομίζω είναι κάτι που συμφέρει” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καραμαρίτης.

Σημείωσε δε, πως τα χρήματα θα προέρχονται από πόρους της Περιφέρειας και ήδη έχει υπάρξει επικοινωνία με τη ΔΥΠΕ ώστε να εξετασθούν λεπτομερώς οι ελλείψεις. “Ο Περιφερειάρχης είναι αποφασισμένος να πληρώσει γι αυτήν την υπόθεση. Μακάρι να υπάρξει προθυμία. Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε” συμπλήρωσε κατηγορηματικά.

Λειτουργία ασθενοφόρων σε Ρόδο, Μύκονο και Σαντορίνη

Παράλληλα, στόχος της νέας Περιφερειακής Αρχής είναι να προβεί σε προσλήψεις διασωστών – οδηγών ασθενοφόρων, προκειμένου να τεθούν σε λειτουργία ασθενοφόρα οχήματα τα οποία σε νησιά με ιδιαίτερη τουριστική κίνηση, παραμένουν ακινητοποιημένα. Πρόκειται για μία σκέψη, η οποία σε πρώτο επίπεδο, όπως διασαφήνισε ο κ. Καραμαρίτης, θα εφαρμοστεί πιλοτικά ώστε να εξετασθεί αν πράγματι θα υπάρξει όφελος. “Πιλοτικά θα εφαρμοσθεί στη Ρόδο, στη Σαντορίνη και στη Μύκονο. Το καλοκαίρι υπάρχουν πάρα πολλές χιλιάδες κόσμου σε αυτά τα νησιά. Κατανοείτε ότι όταν δεν υπάρχουν ασθενοφόρα υπάρχει ένα φοβερό ζήτημα” σημείωσε, καθιστώντας ξεκάθαρο πως, πέραν της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών, “αν γίνει ένα ατύχημα γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι”. Πρόκειται για ένα “μέτρο” το οποίο “χρειάζονται οι νησιώτες”. Συμπλήρωσε δε, πως, “Μέσω της πιλοτικής εφαρμογής θα εξετάσουμε πώς θα προχωρήσει και αργότερα αν υπάρξουν πόροι και “τρέξει” αυτή η προσπάθεια, νομίζω πως θα λύσουμε πολλά προβλήματα”. Το σύνολο των χρημάτων που θα απαιτηθεί θα το καλύψει με ίδιους πόρους η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο να εκτιμά ακολούθως πως, όσον αφορά στην υπόθεση των ιατρών, κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα πριν από αυτήν τη σεζόν, ενώ ενδεχομένως να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τα ασθενοφόρα οχήματα του ΕΚΑΒ. Πάντως, όπως υπογράμμισε ο κ. Καραμαρίτης, για τα ασθενοφόρα “Σκεφτόμαστε να τα έχουμε δώδεκα μήνες τον χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο σε λειτουργία”.

Νομικό πλαίσιο και κατανόηση των προθέσεων της ΠΝΑΙ

Δεδομένη είναι η βούληση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να συμβάλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση των ανωτέρω ζητημάτων, αποδεικνύοντας πως, η υπόθεση των υπηρεσιών Υγείας στα νησιά, μπορεί να είναι συνολικά αρμοδιότητα και υποχρέωση του κεντρικού κράτους, ωστόσο, η Αυτοδιοίκηση βάσει της υφιστάμενης κατάστασης, αποφασίζει να σηκώσει ένα σημαντικό φορτίο. “Θέλουμε να βοηθήσουμε και το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι πώς θα βρούμε τον τρόπο να πληρώσουμε για να λειτουργήσουν οι δομές Υγείας του Υπουργείου Υγείας” επεσήμανε ο Νίκος Καραμαρίτης, διευκρινίζοντας πως, κρίνεται αναγκαίο η Περιφέρεια στις ανωτέρω ενέργειες να “υποστηριχθεί” από το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και από τους αρμοδίους που εγκρίνουν τα σχετικά κονδύλια. “Όσοι έχουν γνώση και είναι σε θέσεις που εγκρίνουν κονδύλια, θα πρέπει να κατανοήσουν τί θέλουμε να κάνουμε. Στερούμε από την Περιφέρεια κάποιους πόρους για να τα δώσουμε στην Υγεία. Πρέπει όλοι να βοηθήσουν σε αυτήν την υπόθεση” συμπλήρωσε, λέγοντας ταυτόχρονα ότι, με την προηγούμενη κυβέρνηση είχαν υπάρξει σχετικές επαφές και “απέμενε μόνο να “περάσει” μία τροπολογία στη Βουλή”. Δεδομένου ότι πρόκειται για μία σημαντική απόφαση, ο κ. Καραμαρίτης, υποστήριξε μετά και την αλλαγή της κυβέρνησης, πως, θα δρομολογηθεί το θέμα. “Έχω μιλήσει με τους βουλευτές. Θα συνεργαστούμε με όλους. Ο νέος Υπουργός έχει θητεία στο Υπουργείο, γνωρίζει τα πράγματα και θεωρώ ότι δε θα έχουμε κανένα πρόβλημα”.

Η “Γαληνός” και στις Κυκλάδες

Πλην των ανωτέρω παρεμβάσεων, μία εξίσου σημαντική απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι η τροποποίηση του καταστατικού της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Γαληνός”, ώστε να υπάρξει ο ορίζοντας για την παρουσία της και στις Κυκλάδες. Πρόκειται για μία οργανωμένη προσπάθεια υλοποίησης δράσεων ενίσχυσης των πρωτοβάθμιων παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας σε μικρά νησιά, μέσω της οποίας, θα υπάρξει ιατρική παρουσία και σε μικρά νησιά των Κυκλάδων, πλην των Δωδεκανήσων. “Ήδη “τρέχει” η τροποποίηση του καταστατικού και θα περιλαμβάνει και τις Κυκλάδες” δήλωσε ο κ. Καραμαρίτης, καταλήγοντας πως, με αυτόν τον τρόπο, “θα μπορούμε να στέλνουμε ιατρούς σε όλα τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου αλλά πλέον και των Κυκλάδων”.