Με πέντε άτομα μόνιμο προσωπικό και ένα αξιόμαχο ασθενοφόρο το ΕΚΑΒ Νάξου

Μόνιμες ελλείψεις και υποστελέχωση

Ανακοίνωση σε σχέση με τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του ΕΚΑΒ στη Νάξο, δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στα τοπικά μέσα.

Χωρίς να αποτελεί εξαίρεση από την πλειονότητα των υπηρεσιών του τομέα της Υγείας, η υπηρεσία του ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης, καθιστώντας έτσι ακόμη δυσκολότερο το έργο των υπαλλήλων.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον τομέα του ΕΚΑΒ στη Νάξο, ο οποίος κατά καιρούς έχει δημοσιοποιήσει, τόσο εγγράφως στις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Υγείας, όσο και με τη μορφή ανακοινώσεων, τις πάγιες ελλείψεις που αντιμετωπίζει, σε σχέση με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αλλά και το ανεπαρκές μόνιμο προσωπικό.

Υποστελέχωση και έλλειψη εξοπλισμού

Ακόμη μια ανακοίνωση είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες, στην οποία καταγράφονται αναλυτικά τα αιτήματα του τμήματος ΕΚΑΒ Νάξου.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στο ζήτημα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, η ανακοίνωση αναφέρει, πως το μόνιμο ενεργό προσωπικό είναι πέντε άτομα, τα οποία, εύλογα, δεν είναι δυνατόν να καλύπτουν, με ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια, 24 ώρες το 24ωρο το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων, αντιμετωπίζοντας, παράλληλα, τις αρκετά μεγάλες διαδρομές και τη δύσκολη πρόσβαση στα ορεινά κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Δεδομένου, πως χρειάζονται τουλάχιστον 11 άτομα για την άρτια λειτουργία του τομέα, με 5 μόνιμα άτομα προσωπικό, είναι αυτονόητο, πως υπάρχουν ακάλυπτες βάρδιες, με συνέπεια, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των ασθενών.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού, ακόμη και με τη μετακίνηση στον τομέα διασωστών από την υπόλοιπη Ελλάδα, και πάλι δεν υπάρχει πληρότητα, όπως τονίζεται.

«Αυτό που πραγματικά χρειάζεται το ΕΚΑΒ Νάξου είναι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ούτως ώστε να γίνει ένας συμπαγής τομέας, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τις δύο μόνιμες θέσεις, που τρέχουν για την Νάξο, δεν πρόκειται να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σημειώνεται, πως σε προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας, σχετικά με τις ελλείψεις στο ίδιο τμήμα, όπως και στα υπόλοιπα τμήματα των Κυκλάδων, ο υπεύθυνος του ΕΚΑΒ για τον νομό, είχε δηλώσει, πως το θέμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού δεν αφορά το ΕΚΑΒ, αλλά το Υπουργείο Υγείας.

Επιπλέον, είχε τονίσει, πως επί των ημερών της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, τα αιτήματα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας για επαρκή στελέχωση, δεν είχαν εισακουστεί, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να είναι χαρακτηριστικό σε όλες τις νοσοκομειακές μονάδες ανά την επικράτεια. Συνεπώς, οι υπάλληλοι, οι οποίοι αποσπώνται για την κάλυψη κενών στα νησιωτικά τμήματα, αφήνουν αντίστοιχα κενά στα τμήματα, από τα οποία αποχωρούν.

Σημαντικό θέμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση για το ΕΚΑΒ Νάξου, είναι η στέγαση.

«Ο χώρος που στεγάζεται ο τομέας είναι στο υπόγειο του νοσοκομείου Νάξου και είναι προβληματικός. Πρώτα απ' όλα πολύ μικρός, ανήλιαγος, θορυβώδης, χωρίς τις κατάλληλες υποδομές για τις ανθρώπινες ανάγκες και τελικά ακατάλληλος να στεγάζει ένα τόσο σημαντικό τομέα πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως είναι το ΕΚΑΒ. Οι περισσότεροι οργανωμένοι τομείς πανελλαδικά, στεγάζονται σε αυτόνομους - ανεξάρτητους χώρους, που καλύπτουν τα στάνταρντ που πρέπει να έχει ένας τομέας (χώροι, υποδομές κλπ).

Το να βρίσκεται το ΕΚΑΒ σε δικό του, εμφανή στην τοπική κοινωνία, χώρο, κάπου μέσα στην πόλη, εκτός νοσοκομείου, δεν είναι ματαιοδοξία κάποιων, ούτε πολυτέλεια, αλλά ουσιαστική ανάγκη για την αναβάθμιση του τομέα, που θα μπορούσε να λειτουργήσει και σαν σταθμός πρωτοβάθμιας φροντίδας ασθενών και όχι μόνο. Το να φανεί και να βγει μπροστά το ΕΚΑΒ έχει μόνο θετικά αποτελέσματα να δώσει στην κοινωνία.»

Ως γνωστόν, η μίσθωση ενός ανεξάρτητου χώρου απαιτεί διαθέσιμο κεφάλαιο, κάτι που για την υπηρεσία του ΕΚΑΒ, δεν φαίνεται να υπάρχει σε αφθονία. Συνήθως οι χώροι στέγασης των τομέων είναι παραχωρημένοι από τα ίδια τα νοσοκομεία, όταν πρόκειται για ολιγομελή τμήματα, ή μεγαλύτερα κτίρια παραχωρημένα από το κράτος ή από ιδιώτες, όταν πρόκειται για μεγάλους τομείς.

Θέμα διαθέσιμων κεφαλαίων και συνεπώς δύσκολα αντιμετωπίσιμο, είναι και το ζήτημα του στόλου των ασθενοφόρων, που θίγεται, επίσης, στην ανακοίνωση. Όπως αναφέρεται, το ΕΚΑΒ Νάξου διαθέτει δυο ασθενοφόρα, εκ των οποίων το ένα σχετικά νέο, που θεωρείται αξιόμαχο και άλλο ένα, το οποίο λόγω παλαιότητας ζητείται να αντικατασταθεί με άλλο όχημα, που θα έχει τα εχέγγυα, ώστε να μεταφέρει ασθενείς.

Αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την ανακοίνωση

Παρά το γεγονός, πως έγινε προσπάθεια επικοινωνίας από πλευράς της εφημερίδας με την υπεύθυνη του ΕΚΑΒ στη Νάξο, προκειμένου να απαντηθούν διάφορα ερωτηματικά σε σχέση με το ζήτημα, δεν κατέστη δυνατή η συνομιλία μαζί της.

Εύλογα, λοιπόν, διερωτάται κανείς, γιατί αυτά τα προβλήματα, που ταλαιπωρούν εδώ και αρκετά χρόνια τον τομέα του ΕΚΑΒ στη Νάξο, δημοσιοποιήθηκαν με τη μορφή ανακοίνωσης, αντί να κοινοποιηθούν εγγράφως και επισήμως στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, το οποίο είναι και υπεύθυνο για τις όποιες εν δυνάμει αλλαγές μπορούν να υπάρξουν, σχετικά με τη στελέχωση του τομέα, αλλά και τη στέγασή του.

Επιπλέον, άγνωστο παραμένει, αν η ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε σε ναξιώτικο blog για την υγεία και η οποία δεν υπογράφεται επώνυμα, έχει δημοσιοποιηθεί από τους υπεύθυνους του τομέα, από έναν ή περισσότερους εργαζομένους στο ΕΚΑΒ Νάξου, ή από κάποιον τρίτο.