Κινητοποίηση των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου

Στήριξη των δομών υγείας

Η γιγάντωση των σωρευμένων προβλημάτων του τομέα της υγείας στα νησιά προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων του νοσοκομείου Σύρου, ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, που από κοινού προχώρησαν σε δυναμική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, με πρώτιστο το πρόβλημα της υποστελέχωσης της υγειονομικής μονάδας.

Οι «εκπτώσεις» στην υγεία, που επιβλήθηκαν από τις μνημονιακές υποχωρήσεις των πολιτικών ηγεσιών της τελευταίας πενταετίας, οδήγησαν σε οριακό σημείο πλέον την λειτουργία των υγειονομικών δομών, δημιουργώντας μια τραγική κατάσταση ελλείψεων.

Το μεγαλύτερη νοσηλευτική μονάδα του νομού, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, ενώ επανειλημμένα έχει επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα οποία σταδιακά επιδεινώνονται, έχει φτάσει στο σημείο που εδώ και καιρό είχε προαναγγελθεί, της μετ’ εμποδίων λειτουργίας του.

Οι κενές θέσεις βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, οι πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών των εφημεριών των ειδικευόμενων και αγροτικών ιατρών, τα περιορισμένα έως ελλιπή υλικά, η απροθυμία πλήρωσης των θέσεων από επικουρικούς ιατρούς και ο ασφυκτικός περιορισμός των δαπανών, διαμορφώνουν το σημερινό σκηνικό του χώρου της υγείας στη μονάδα της Σύρου.

Όλα αυτά οδήγησαν τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο, με ζητούμενο την εξεύρεση άμεσης λύσης, σε μαζική διαμαρτυρία, στην οποία βρήκαν συμπαραστάτες, πέραν της τοπικής κοινωνίας, μέσω των επαγγελματικών φορέων και τους πολιτικούς εκπροσώπους, βουλευτές, Δήμο και Περιφέρεια.

Προς αυτό συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς και υγειονομικούς φορείς, προγραμμάτισε για σήμερα το απόγευμα στο υπουργείο ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Συρίγος, λαμβάνοντας τις δημόσιες ευχαριστίες τόσο του Αντιδημάρχου, όσο και του Αντιπεριφερειάρχη για αυτή του την παρέμβαση.

Από τα σωματεία εργαζομένων που δήλωσαν αλληλέγγυα στον αγώνα των εργαζομένων του νοσοκομείου, οι εκπρόσωποι τους απηύθυναν χαιρετισμό στη χθεσινή συγκέντρωση, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση τους για την προάσπιση του δικαιώματος της δημόσιας υγείας.

Όγκος προβλημάτων που απειλεί την ομαλή λειτουργία του

Αναλυτική ενημέρωση υπήρξε από την πλευρά των εκπροσώπων των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου προς τον αντιπεριφερειάρχη, Γιώργο Λεονταρίτη ενώ μέσω ψηφίσματος γνωστοποιήθηκαν εκ νέου τα προβλήματα και προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, μετά και την πρόσφατη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του Νοσηλευτικού Ιδρύματος με τον δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό.

Ανάμεσα στα βασικότερα προβλήματα που αναφέρθηκαν στη χθεσινή συνάντηση, αποτέλεσε το θέμα της υποστελέχωσης που αγγίζει το ποσοστό του 50%, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να λειτουργεί με το μισό ανθρώπινο δυναμικό που προβλέπεται από τον οργανισμό. Ενδεικτικά όσοι παρουσίασαν τα προβλήματα προς τον κ. Λεονταρίτη ανέφεραν πως, δεν υπάρχουν οι ειδικότητες ΩΡΛ, γαστρεντερολόγου και οδοντιάτρου ενώ υπάρχει μόνον ένας παιδίατρος, ένας οφθαλμίατρος κι ένας ουρολόγος. Πέραν αυτών, τόνισαν πως, εργάζεται ένας τραυματιοφορέας ανά βάρδια, δύο εργαζόμενοι στα πλυντήρια ενώ γενικότερα υπάρχουν οφειλόμενα ρεπό που μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 300 στο προσωπικό του θυρωρείου. Σημαντική μνεία έγινε και σχετικά με το μαιευτικό τμήμα, για το οποίο χαρακτηριστικά ειπώθηκε πως, “κινδυνεύει να κλείσει”, ενώ όπως πρόσθεσαν οι ιατροί, παρά την πρόσφατη γνωστοποίηση από τον διοικητή, σχετικά με την πλήρωση δύο θέσεων ΩΡΛ και ουρολόγου, εξήγησαν πως, μεγάλο ζητούμενο είναι και η κάλυψη θέσεων ειδικευόμενων ιατρών, αγροτικών αλλά και επικουρικών. Σύμφωνα με όσα κατέστησαν σαφή, η ανησυχία τους αυξάνεται ενόψει συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων ιατρών, εξέλιξη που θα σημάνει νέα κενά στο πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

Επιπρόσθετα, για το θέμα των ειδικευομένων, εκπρόσωπός τους, επεσήμανε πως, το σύνολο των επειγόντων περιστατικών βασίζεται στους ίδιους, γεγονός που καταδεικνύει την ανάγκη παρουσίας τους, όσο το δυνατόν πιο σύντομα και πριν την έναρξη της θερινής περιόδου. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ιατροί, απαιτείται ενεργοποίηση από όλους, διότι τα περιστατικά αυξάνονται τους μήνες του καλοκαιριού.

Γραφειοκρατικά εμπόδια και ιατρικά κενά

Σε επίπεδο κάλυψης των κενών θέσεων του ιατρικού προσωπικού, ιατρός που δουλεύει χρόνια στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου παρατήρησε πως, το πρόβλημα εστιάζεται αφενός στα κίνητρα που πρέπει να δοθούν κι αφετέρου στο θέμα της γραφειοκρατίας που καταγράφεται σε επίπεδο διαδικασιών. “Αυτό που θα πρέπει να δει το Υπουργείο και που κανείς τόσα χρόνια δεν το έχει εντοπίσει είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να καλυφθούν οι κενές θέσεις. Υπάρχει γραφειοκρατική δυσκολία στο να καλυφθούν έγκαιρα οι θέσεις. Πάντα υπάρχει ένα δίμηνο, ένα τρίμηνο για να έρθει κάποιος ιατρός” σημείωσε, εξηγώντας πως, “Αυτό οφείλεται σε κάποια νομοθεσία, την οποία κανείς δεν είναι πρόθυμος να αλλάξει. Έχουμε δει πολλές κυβερνήσεις, έχουμε αλλάξει διοικήσεις στα Νοσοκομεία και κανείς δεν έχει εντοπίσει αυτό το ζήτημα”.

Από την πλευρά των παρευρισκομένων δε, τέθηκε επί τάπητος η σκέψη πως, αυτή η κατάσταση που παραμένει στα ίδια επίπεδα τόσα χρόνια, ενδέχεται να οφείλεται στο γεγονός πως, το κράτος εξοικονομεί κάποιους πόρους από τη μη καταβολή μισθοδοσίας για ένα μικρό χρονικό διάστημα. “Πιθανόν με αυτόν τον τρόπο να εξοικονομούν δύο, τριών μηνών μισθούς” τονίσθηκε, με τους ίδιους να επισημαίνουν προς τον αντιπεριφερειάρχη ότι είναι ένα πραγματικό πρόβλημα που χρήζει λύσης κι αντιμετώπισης. Ενδεικτικά, ανέφεραν πως, από τον Ιανουάριο που έφυγαν οι τρεις πρώτοι ειδικευόμενοι, υπάρχουν ιατροί στη λίστα που ενδιαφέρονται να έρθουν κι ενώ διανύουμε ήδη τον Μάιο, δεν έχει υπάρξει απτό αποτέλεσμα.

Λύσεις με μόνιμες προσλήψεις

Τον βαθμό σοβαρότητας των προβλημάτων επεσήμαναν οι ίδιοι παρακάτω, λέγοντας πως, “Κινδυνεύουμε και σαν κοινωνία και σαν εργαζόμενοι από τη σημερινή κατάσταση”. Όπως περιέγραψαν, “ξεπερνούμε πολλές φορές τα φυσικά και ψυχικά όριά μας αλλά και τις αντοχές μας, αφού επί της ουσίας, δουλεύουμε παράνομα καθώς, μετά την εφημερία μας, για να μην προκληθούν κενά κι ενώ ο νόμος λέει ότι πρέπει να αναπαυθούμε, αναγκαζόμαστε να μείνουμε στο ρεπό μας να δουλέψουμε γιατί δεν θα υπάρχει άλλος ιατρός”.

Συμπληρώνοντας δε, πως, “το Νοσοκομείο λειτουργεί με υπερδιπλάσια προσπάθεια από τους ιατρούς και τους νοσηλευτές” κατέληξαν πως, απαιτείται συλλογική προσπάθεια από τους άμεσα εμπλεκόμενους, τους φορείς και την τοπική κοινωνία ώστε να δοθούν μόνιμου χαρακτήρα λύσεις και να μην υποβαθμιστεί περισσότερο το Νοσηλευτικό Ίδρυμα που εξυπηρετεί τη Σύρο και τις Κυκλάδες . “Δεν πρέπει να μείνουμε σε λύσεις προσωρινού χαρακτήρα, αλλά επιδιώκουμε να δοθούν λύσεις με μόνιμες προσλήψεις”.

Συμπαραστάτης ο Δήμος

«Ο Δήμος στέκεται αρωγός στο πρόβλημα του νοσοκομείου», διαμήνυσε στους εργαζόμενους του νοσοκομείου ο αντιδήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, αναγνωρίζοντας τα αιτήματα των διαμαρτυρόμενων εργαζομένων ως δίκαια.

Μιλώντας στη συγκέντρωση τους παραδέχθηκε πως ο Δήμος γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο, όπως η υποστελέχωση και οι ελλείψεις υγειονομικού υλικού για τα όποια όμως σημείωσε ότι «δεν είναι τωρινά προβλήματα αλλά χρόνια».

Εκφράζοντας τις δημοτικές προθέσεις αρωγής προς την κατεύθυνση προσέλκυσης ενδιαφέροντος ιατρών για την κάλυψη θέσεων στο νοσοκομείο, ο κ. Αθανασίου ενημέρωσε πως ο Δήμος, αφού έλεγξε την δημοτική περιουσία, προσφέρει για στέγαση στους επικουρικούς ιατρούς ακίνητα τα οποία είναι κατοικήσιμα ως αντίστοιχο κίνητρο με αυτό της Περιφέρειας.

Επ’ αυτού είπε πως «Οποιοσδήποτε γιατρός έρθει να υπηρετήσει εδώ στη Σύρο, υπάρχουν κάποια ακίνητα τα οποία ο Δήμος μπορεί να τα διαθέσει ώστε να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στέγασης των γιατρών των χαμηλών αμοιβών».

Τέλος αφού επεσήμανε την μικρή προσέλευση της Συριανής κοινωνίας στην διαμαρτυρία, έδωσε το στίγμα της συρρίκνωσης που έχει υποστεί το νοσοκομείο λέγοντας «Αισθάνομαι ότι το νοσοκομείο Σύρου έχει γίνει ένα μικρό Κέντρο Υγείας πια και σ’ αυτό πρέπει να βάλουμε μια τελεία».

Η Περιφέρεια προσφέρει κίνητρα

Στην πρωτοβουλία που έλαβε η Περιφερειακή Αρχή για παροχή κινήτρων στους επικουρικούς ιατρούς για κάλυψη των κενών θέσεων στις υγειονομικές δομές του Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο και δήλωσε πως συμφωνεί απόλυτα με τα αιτήματα των εργαζομένων, τα οποία «αγγίζουν τις ανάγκες μια ολόκληρης κοινωνίας και γι’ αυτό θα σταθούμε δίπλα σας και θα συμπαρασταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις», όπως είπε.

Επεσήμανε πως τα αιτήματα αυτά «μεταφέρθηκαν στους εκπροσώπους ενός θεσμού, που από την πρώτη μέρα που ανέλαβαν την Περιφέρεια στάθηκαν στα προβλήματα υγείας, παρότι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα και πολύ πριν ξεκινήσει η όποια κινητοποίηση ως περιφέρεια έχουμε φροντίσει να βοηθήσουμε στην επίλυση του προβλήματος της υγείας».

Επεξηγώντας την πρωτοβουλία της Περιφέρειας εξήγησε πως «μέσα από τα πενιχρά έσοδα που έχουμε αποφασίσαμε κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά, να χρηματοδοτήσουμε την διαμονή και την διατροφή όποιου επικουρικού γιατρού θέλει να υπηρετήσει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Το κάναμε γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει δυσκολία στο να έρχονται γιατροί στα νησιά μας. Όλοι ζητούσαν κάποια κίνητρα, τα ζητούσαμε και εμείς οι φορείς όλα αυτά τα χρόνια αλλά τα ώτα αυτών που κυβερνούσαν διαχρονικά ήταν κλειστά. Έτσι λοιπόν από μόνοι μας αποφασίσαμε να βάλουμε 0,5 εκ. ευρώ για να ενισχύσουμε την υγεία στην Περιφέρεια».

Καταλήγοντας διαμήνυσε προς τους εργαζόμενους «Θα είμαστε πάντα δίπλα σας γιατί η υγεία ήταν και παραμένει το πρώτο θέμα το οποίο πρέπει να λύσουμε στα νησιά».

Ετικέτες: