Αίτημα του ΣΒΕΝΝΑΜΙΚ προς το Ίδρυμα Στήριξης Κ.Υ.- ΓΝ Νάξου για την παροχή οικονομικής βοήθειας σχετικά με την πρόσληψη ιατρών

“Κρίσιμες στιγμές για την Υγεία”

Έλλειψη σοβαρών ιατρικών ειδικοτήτων παρουσιάζει το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου με φόντο τις αυξημένες ανάγκες σε περιστατικά λόγω της καλοκαιρινής σεζόν, ζήτημα που το Σωματείο Εργαζομένων ΣΒΕΝΝΑΜΙΚ αιτείται να αντιμετωπισθεί άμεσα με επιστολή του προς το Ίδρυμα Στήριξης της υγειονομικής δομής.

Μπορεί η υποστελέχωση σε κάθε επίπεδο να είναι ένα θέμα καταγεγραμμένο και μάλιστα πολύ πιο έντονα τα τελευταία χρόνια λόγω πολιτικών αποφάσεων που έχουν διαμορφώσει ένα αρνητικό πλαίσιο εν γένει για τη Δημόσια Υγεία, ωστόσο όσο βαδίζει η νέα τουριστική σεζόν προς την “καρδιά” της, τόσο ο βαθμός ανησυχίας στο νησί της Νάξου μοιάζει να πολλαπλασιάζεται. Κενές θέσεις παιδιάτρου, καρδιολόγου ακόμη και χειρούργου είναι μερικές από τις σοβαρές ελλείψεις που επισημαίνει το Σωματείο Εργαζομένων της υγειονομικής δομής, για την κάλυψη των οποίων ζητά με γραπτή επιστολή του προς το Ίδρυμα Στήριξης οικονομική ενίσχυση για την πρόσληψη ιατρών.

“Το Ίδρυμα στο παρελθόν ήταν αρωγός”

Ειδικότερα, το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου, Κέντρου Υγείας Αμοργού, Περιφερειακού Ιατρείου και Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων (ΣΒΕΝΝΑΜΙΚ) σημειώνει αρχικά πως, “Μετά από την γενική συνέλευση που πραγματοποίησε την 11/06/2015 για τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης στο Γ.Ν-Κ.Υ Νάξου και μετά από καταγραφή των ελλείψεων κυρίως ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού καθώς και υλικοτεχνικου εξοπλισμού αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια προς πάσα κατεύθυνση”. Σύμφωνα με όσα προσθέτουν τα μέλη του Σωματείου, “Το ίδρυμα στήριξης πολλά χρόνια στο παρελθόν ήταν αρωγός στα θέματα που απασχολούσαν το Γ.Ν. –Κ.Υ Νάξου και έκανε πράξη έμπρακτα τον σκοπό του δίνοντας έτσι με τις δυνάμεις που διαθέτει λύσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Γ.Ν.– Κ.Υ Νάξου. Είναι σημαντικός και ο σκοπός του Ιδρύματος αλλά και η παρουσία του, παρέχοντας βοήθεια, καλύπτοντας βασική ανάγκη όπως είναι η Υγεία των συνανθρώπων μας στην Νάξο”.

“Παντελής έλλειψη αναισθησιολόγου, παιδιάτρου. Στο έλεος του Θεού τα χωριά της Νάξου”

Εστιάζοντας την αναφορά τους στο βασικό θέμα των ελλείψεων σε ιατρικές ειδικότητες, οι συνυπογράφοντες την επιστολή, απαριθμούν αναλυτικά και με σειρά προτεραιότητας – όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν – τις ανάγκες πρόσληψης ιατρικού προσωπικού, “άμεσα, λόγω καλοκαιρινής περιόδου”.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζουν: 1) Ιατρός παθολόγος. Λόγω συνταξιοδότησης των περισσότερων παθολόγων λειτουργούμε κατά κύριο λόγο με έναν παθολόγο μόνο για επείγοντα περιστατικά χωρίς τακτικά ιατρεία. 2) Ιατρός παιδίατρος. Στο νοσοκομείο της Νάξου δεν υπάρχει κανένας παιδίατρος. 3) Ιατρός Καρδιολόγος. Στο νησί με αυξημένα καρδιολογικά περιστατικά το Νοσοκομείο λειτουργεί με έναν καρδιολόγο μόνο για επείγοντα περιστατικά και όχι όλες τις ημέρες του μήνα. 4) Ιατρός Ορθοπεδικός. 5). Έλλειψη Χειρούργου. Το Νοσοκομείο Νάξου λειτουργεί μόνο με ένα χειρούργο και όπως είναι φυσικό δεν καλύπτει όλες τις ημέρες του μήνα. 6) Έλλειψη Αναισθησιολόγου. Σε επείγοντα περιστατικά η παρουσία αναισθησιολόγου κρίνεται επιβεβλημένη. Στο Νοσοκομείο Νάξου δεν υπάρχει αναισθησιολόγος. 7) Έλλειψη Αγροτικών Ιατρών. Τα νησιά μας των Μικρών Κυκλάδων δεν έχουν ιατρούς όπως επίσης και τα χωριά της Νάξου, είναι στο έλεος του Θεού. Συμπληρωματικά στα προαναφερθέντα, το Σωματείο Εργαζομένων επισημαίνει πως, μετά από σχετικό έγγραφο στην οικονομικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου, σχετικά με το ποσό που απαιτείται για έναν ιατρό επιμελητή Β μηνιαίως συμπεριλαμβανομένων και των εφημεριών του, υπήρξε “προφορική απάντηση, ότι ανέρχεται σε περίπου 2.600 – 3.000 ευρώ”.

Ορατές οι ανάγκες και σε βάρδιες για ασθενοφόρα οχήματα

Εκτός των ανωτέρω ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό, η παρουσία του οποίου κρίνεται αναγκαία για την ομαλή λειτουργία του, ανοικτά παραμένουν ζητήματα κάλυψης βαρδιών σε ασθενοφόρα οχήματα. “Πολλές φορές επείγοντα περιστατικά έρχονται με αγροτικό όχημα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επείγον περιστατικό. Τους επόμενους μήνες θα υπάρχουν πολλές ώρες της ημέρας χωρίς ασθενοφόρο” σημειώνουν χαρακτηριστικά τα μέλη του ΣΒΕΝΝΑΜΙΚ, καταλήγοντας πως, “Γνωρίζοντας ότι στο παρελθόν το Ίδρυμα Στήριξης έχει συμβάλει στην πρόσληψη προσωπικού για τις ανάγκες του Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου με επιτυχία και ορμώμενοι από τις δηλώσεις του νεοκλεγέντα προέδρου πως θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στην Νάξο, καλούμε το Ίδρυμα Στήριξης σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την υγεία των κατοίκων των νησιών μας, να συμβάλει με την παροχή οικονομικής στήριξης για την πρόσληψη προσωπικού βάζοντας ένα λιθαράκι στήριξης στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου”.