Αγώνας κάλυψης κενών θέσεων ιατρικού προσωπικού στο Νότιο Αιγαίο

Στελέχωση νησιώτικων δομών Υγείας

Σε 10.834.000 ευρώ ανέρχεται η χρηματοδότηση της 2ης ΥΠΕ για νοσήλια και επικουρικούς ιατρούς

Συμπληρώνεται το χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του οποίου οι επικουρικοί ιατροί είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν τα αιτήματά τους για την κάλυψη των κενών ιατρικών θέσεων και στο νησιώτικο χώρο, με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να παρέχει οικονομικά κίνητρα σε 60 ιατρούς.

Η δυσκολία κάλυψης του δύσκολου γεωγραφικά νησιώτικου χώρου τόσο των Κυκλάδων, όσο και της Δωδεκανήσου, αλλά και των άλλων νησιώτικων νομών, πρωταγωνιστεί σε επίπεδο λειτουργίας των υγειονομικών μονάδων, καθώς η τουριστική περίοδος αυξάνει κατακόρυφα τις ανάγκες στελέχωσης, σε συνάρτηση με τον πολλαπλασιασμό των περιστατικών.

Αν και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των σχετικών αιτήσεων είχε ορισθεί έως και τις 23 Ιουνίου, ωστόσο, πληροφορίες θέλουν να έχει δοθεί παράταση έως και το τέλος του τρέχοντος μήνα, σε μία προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας να υπάρξει αποτέλεσμα και να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία.

Πέραν αυτού, η διοίκηση του Υπουργείου Υγείας με εντολή της πριν από τέσσερις ημέρες, προχώρησε στη χρηματοδότηση των υγειονομικών Περιφερειών Ελλάδας με το ποσό των 40 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων, το ποσό των 10.834.000 ευρώ έλαβε η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.

Μάχη... κινήτρων

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται πως, αγώνα δρόμου πραγματοποίησε από την πλευρά της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε επίπεδο παροχής κινήτρων προς όφελος του νησιώτικου χώρου, εξασφαλίζοντας για 60 ιατρούς το ποσό των 450 ευρώ. Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση, που συμπεριλήφθηκε στους πίνακες του Υπουργείου Υγείας για τις κενές θέσεις, ώστε να αποτελέσει ένα γεγονός που θα προσελκύσει ιατρούς στο δύσκολο χώρο των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, με στόχο την κάλυψη κυρίως των αναγκών στα μικρά νησιά.

Αξίζει να τονισθεί, πως, η εν λόγω ενέργεια, κινητοποίησε και άλλες Περιφέρειες, όπως του Βορείου Αιγαίου, από την πλευρά της οποίας ανακοινώθηκε πως, παρέχεται οικονομική ενίσχυση προς τους ιατρούς με το ποσό των 500 ευρώ.

Στο ίδιο μήκος κύματος, από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου και συγκεκριμένα του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος υπογράφει τη σχετική απόφαση για τις απομακρυσμένες και άγονες περιοχές της χώρας, ανάμεσα στις οποίες και οι δύο νομοί Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, αναφέρονται ρητά τέσσερα σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση ιατρών.

Το τμήμα της συγκεκριμένης απόφασης, αυτούσιο έχει ως εξής: 1. Ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης των επικουρικών ιατρών οι οποίοι τοποθετούνται στις περιοχές μπορεί να ορίζεται έως και τρία έτη, με την προϋπόθεση ότι στον προϋπολογισμό των νοσοκομείων ή των Υγειονομικών Περιφερειών, θα έχει προβλεφθεί η ανάλογη πίστωση. 2. Όταν ένας εκ των συζύγων τοποθετείται ως επικουρικός ιατρός στις περιοχές, ο άλλος δικαιούται να τοποθετηθεί σε θέση επικουρικού ιατρού της ειδικότητάς του, κατά προτεραιότητα και κατά παρέκκλιση του καταλόγου, εφόσον αυτή ζητηθεί. 3. Η προϋπηρεσία επικουρικού ιατρού στις περιοχές του άρθρου 1 της παρούσης υπολογίζεται εις διπλούν σε σχέση με την προϋπηρεσία στα υπόλοιπα νοσοκομεία, για την κατάληψη θέσης κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ. 4. Οι σύζυγοι των επικουρικών ιατρών που τοποθετούνται στις ανωτέρω περιοχές, και είναι τακτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι ΙΔΑΧ δημοσίων υπηρεσιών και Ν.Π.Δ.Δ. που κατέχουν οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις, επιτρέπεται να αποσπώνται κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους.

Λίστα και ηλεκτρονικός κατάλογος για τους επικουρικούς ιατρούς

Με απόφαση του Υπουργείου δε, επιχειρείται από τις 22 Ιουνίου η αποτελεσματικότερη διαδικασία πλήρωσης των κενών θέσεων σε επίπεδο επικουρικών ιατρών μέσω της τήρησης ηλεκτρονικού καταλόγου. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Υπουργείου, “Από τις 22 Ιουνίου θα αρχίσει να ισχύει η διαδικασία του νέου τρόπου επιλογής των επικουρικών γιατρών. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι η ταχύτερη κάλυψη των κενών θέσεων στο πλαίσιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση των υποστελεχωμένων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ. Με το νέο τρόπο τοποθέτησης επικουρικών γιατρών, στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, θα καταρτίζεται και θα τηρείται ηλεκτρονικός κατάλογος επικουρικών γιατρών ανά ειδικότητα. Ο κατάλογος αυτός θα είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο, τον αριθμό πρωτοκόλλου και την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης κάθε ιατρού, την ημερομηνία κτήσης του τίτλου της ειδικότητάς του, την ύπαρξη εξειδίκευσης ή εμπειρίας και τις προτιμήσεις για την τοποθέτησή του”. Σημειώνεται ακόμη, πως, ο κατάλογος επρόκειτο να αναρτηθεί πρώτη φορά χθες στη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, ενώ καθίσταται σαφές, πως, θα επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Συμπληρωματικά, διευκρινίζεται πως, “Επιπλέον οι υπηρετούντες επικουρικοί ιατροί θα μπορούν μετά τη λήξη της θητείας τους να συμπεριληφθούν στους καταλόγους και να επαναπροσληφθούν, συμβάλλοντας στην κάλυψη επειγουσών αναγκών του ΕΣΥ, ειδικά στις άγονες και νησιωτικές περιοχές”.

Οικονομική ενίσχυση

Σε σημαντικές ενέργειες για την καταβολή δεδουλευμένων (εφημεριών) στους επικουρικούς ιατρούς προχώρησε ο Υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής δίνοντας μικρή οικονομική ανάσα με την παροχή 40 εκατ. Ευρώ συνολικά στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας. Εξ αυτών των χρημάτων, το υψηλότερο ποσό λαμβάνει η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, το οποίο ανέρχεται σε 10.834.000 ευρώ. Τα συγκεκριμένα χρήματα, αναμένεται να καλύψουν κάποιες ανάγκες αφού όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, “Τα ποσά αυτά που αποτελούν ίδια έσοδα των νοσοκομείων” και “θα διατεθούν πρωτίστως για την πληρωμή του επικουρικού προσωπικού (ιατρικού- νοσηλευτικού)”.

Βάσει της κατανομής στον κατάλογο που επισυνάπτεται με την απόφαση, το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου θα πάρει 405.000 ευρώ και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου 363.000 ευρώ.

Ετικέτες: