Άρνηση κάλυψης αναγκών σίτισης και διαμονής από το Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων Μήλου σε ιατρό που αναπληρώνει σημαντικό κενό στο Κ.Υ. του νησιού

Άρνηση αποδοκιμασίας

Τριβή, μεταξύ του Δήμου Μήλου και του Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων του νησιού, προκάλεσε η άρνηση του δεύτερου φορέα να καλύψει τα έξοδα διαμονής και σίτισης ιατρού, που μετακινήθηκε στη Μήλο, προς ολιγοήμερη κάλυψη κενού.

Αφορμή για ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του προέδρου του Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων Μήλου, κ. Γιώργου Μάλλη και του δημάρχου Μήλου, κ. Γεράσιμου Δαμουλάκη, υπήρξε η άρνηση του προέδρου να καλυφθούν οι ανάγκες διαμονής και σίτισης της ιατρού Πνευμονολόγου από το Σωματείο, η οποία μετακινήθηκε με απόφαση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, προκειμένου να καλύψει το κενό, που δημιουργήθηκε στη Διεύθυνση του Κέντρου Υγείας Μήλου, μετά από σοβαρό τραυματισμό, που υπέστη ο Διευθυντής Γενικός Ιατρός, κ. Αποστολόπουλος και δεδομένου, ότι η δεύτερη Γενική Ιατρός του Κ.Υ. βρίσκεται σε άδεια λοχείας.

Αποδοχή και μετέπειτα άρνηση λόγω… ειδικότητας της ιατρού

Όσον αφορά στο ιστορικό της αντιπαράθεσης μεταξύ του Δήμου και του Σωματείου, διευκρινίζεται, πως έπειτα από γραπτό αίτημα του δημάρχου, προς το Υπουργείο Υγείας, τη 2η ΔΥΠΕ και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, ως προς την κάλυψη της διευθυντικής θέσης στο Κ.Υ. Μήλου, η 2η ΔΥΠΕ, αποφάσισε τη μετακίνηση ιατρού Διευθύντριας ΕΣΥ, ειδικότητας Πνευμονολογίας, του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, από μονάδα υγείας του Πειραιά, στη Μήλο, για την κάλυψη, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο της Υπηρεσίας, «επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών της συγκεκριμένης Μονάδας».

Από το δήμαρχο Μήλου πραγματοποιήθηκε έκκληση, τόσο προς το Ίδρυμα Στήριξης Κέντρου Υγείας Μήλου (ΙΣΚΥΜ), όσο και προς τους φορείς του νησιού, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα διαμονής και σίτισης της μετακινηθείσας ιατρού.

Στο αίτημα του δημάρχου, αρχικά, το Σωματείο Ενοικιαζομένων Δωματίων αποδέχτηκε την κάλυψη των αναγκών, αργότερα ωστόσο, ενημέρωσε για την άρνηση του συλλογικού οργάνου, ως προς την ανάληψη αυτής της υποχρέωσης.

Αιτιολογία για τη μεταστροφή των προθέσεων του Σωματείου, αποτέλεσε η επικοινωνία που είχε ο πρόεδρός του, αφενός με νοσούντα Διευθυντή του Κ.Υ. και αφετέρου με τον πρόεδρο του ΙΣΚΥΜ, οι οποίοι θεώρησαν την μετακίνηση ιατρού, άλλης ειδικότητας εκτός αυτής της Γενικής Ιατρικής, για τη συγκεκριμένη θέση, ημι-ικανοποίηση του αιτήματος της μονάδας υγείας της Μήλου. Όπως εξηγεί και ο πρόεδρος του Σωματείου, η στήριξη της ιατρού, θα αποτελούσε επιδοκιμασία της απόφασης της 2ης ΥΠΕ και για αυτό το λόγο, επέλεξαν να αρνηθούν, καθώς οι ανάγκες του Κ.Υ. καλύπτονταν κατά το ήμισυ και μάλιστα, τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής της ιατρού θα αποζημιώνονταν από την Υγειονομική Περιφέρεια.

Από την πλευρά του Δημάρχου, ωστόσο, κρίθηκε απαραίτητη, η κάλυψη των αναγκών της ιατρού, πέραν των όποιων αποζημιώσεων της αρμόδιας υπηρεσίας, καθώς, όπως επισημαίνει, ο ρόλος του ΙΣΚΥΜ, εκτός των άλλων, προβλέπει και παροχή κινήτρων στους ιατρούς, που μετακινούνται στη Μήλο. Πέραν αυτού, ο κ. Δαμουλάκης υποστηρίζει, πως στις εξαιρετικά δύσκολες εποχές για την Υγεία και ιδιαίτερα για τα νησιά, η απόφαση για μετακίνηση ιατρού με την ιδιότητα της Διευθύντριας του ΕΣΥ, ήταν μία ανακούφιση για το Κ.Υ. Μήλου, ανεξάρτητα από την ειδικότητά της. Επιπλέον, υποστηρίζει, πως το Κέντρο Υγείας, αυτή τη στιγμή συνεχίζει άψογα τη λειτουργία του, χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, παρά το γεγονός, ότι διευθύνεται προσωρινά από Πνευμονολόγο.

Καλυμμένες οι ανάγκες σίτισης – διαμονής

Σύμφωνα με επιστολή του προέδρου του Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων, «πρώτα έστειλα την παροχή δωματίου αδαπάνως στην ηλεκτρονική διεύθυνση, που μου είχατε υποδείξει και αμέσως μετά επικοινώνησα τηλεφωνικά με την αντιδήμαρχο, κυρία Βαμβακάρη Σοφία, για να την ενημερώσω και προφορικά. Η αντιδήμαρχος, με παρέπεμψε στον πρόεδρο του ΙΣΚΥΜ, κ. Βαμβακάρη Πέτρο, για τις περαιτέρω συνεννοήσεις. Ο κύριος Βαμβακάρης, στην τηλεφωνική μας επικοινωνία, εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν η μετακίνηση στη Μήλο γιατρού, ειδικότητας Πνευμονολογίας, θα μπορέσει να καλύψει επιτακτικές και υπηρεσιακές ανάγκες του Κ.Υ. Μήλου. Τον προβληματισμό αυτό επιβεβαίωση, λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Αποστολόπουλος Ηλίας, ο οποίος με κάλεσε στο τηλέφωνο και μου εξήγησε αναλυτικά για ποιους λόγους στην παρούσα φάση, που εκείνος, λόγω αναρρωτικής άδειας, χρειάζεται να απέχει από τα καθήκοντά του, οι επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες του Κέντρου Υγείας Μήλου, δεν μπορούν να καλυφθούν από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, αλλά από ιατρό Γενικής Ιατρικής. Εξάλλου και εσείς στο υπ. Αρ. πρωτ. 4904 20/08/2015, έγγραφό σας ζητήσατε ιατρό Γενική Ιατρικής για την κάλυψη των αναγκών του Κ.Υ. Μήλου».

Αναφερόμενος στην ελλιπή κάλυψη των αναγκών, ο κ. Μάλλης, τονίζει, πως «δεν θέλησα λοιπόν να επιδοκιμάσω την κατά το ήμισυ κάλυψη του αιτήματός μας, προσφέροντας δωμάτιο και μάλιστα ενώ γνώριζα ήδη, ότι όλες οι δαπάνες μετακίνησης, διαμονής εκτός έδρας αποζημίωσης και η δαπάνη αποζημίωσης εφημεριών της ιατρού καλύπτονται από την υπηρεσία της».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Σωματείου αναφέρθηκε στις περιπτώσεις, που ο φορέας έχει ανταποκριθεί θετικά στα αιτήματα του Δήμου Μήλου και που τα μέλη του έχουν παράσχει τα δωμάτιά τους χωρίς χρέωση για διάφορους κοινωνικούς σκοπούς, όπως επίσης και στην κοινωνική προσφορά του ΣΕΔΜ, υποστηρίζοντας, ότι «δεν επιθυμώ να διαφημίσω τη δράση του Σωματείου Ενοικιαζομένων Δωματίων και ποτέ ως τώρα δεν δημοσίευσα ανάλογα στοιχεία. Εξάλλου, θεωρώ, ότι ένα Σωματείο που αριθμεί περισσότερα από 300 μέλη, οφείλει να εμπλέκεται ενεργά με την τοπική κοινωνία και να συμβάλει στη στήριξη και την ανάπτυξή της. Ο λόγος δημοσίευσης της παρούσας επιστολής και των ανωτέρω στοιχείων είναι η αποκατάσταση της αλήθειας σχετικά με τη μετακίνηση της ιατρού – Πνευμονολόγου για 15 ημέρες στη Μήλο και η προστασία του Σωματείου μας».

Στο τέλος της επιστολής, ο κ. Μάλλης εξέφρασε την επιθυμία του να μην υπάρξει συνέχεια στην ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ του ίδιου και του δημάρχου Μήλου, για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ και από την πλευρά του ο κ. Δαμουλάκης, δεν επιθυμεί να προβεί σε περεταίρω δηλώσεις, προκειμένου το ζήτημα να κλείσει οριστικά και να συνεχιστεί η έως τώρα καλή συνεργασία των δύο φορέων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο κ. Μάλλης στην επιστολή του επισύναπτε το έγγραφο μετακίνησης υπογεγραμμένο από την Υποδιοικήτρια της 2Ης ΥΠΕ, όπου οριζόταν ρητά ότι «οι δαπάνες μετακίνησης – διαμονής και εκτός έδρας αποζημίωσης και η δαπάνη αποζημίωσης εφημεριών της ανωτέρω ιατρού θα καλυφθούν από τη Διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου».

Την κάλυψη των αναγκών διαμονής της ιατρού έχει αναλάβει το Σωματείο Ξενοδόχων Μήλου και τις ανάγκες σίτισής της ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Μήλου.