Προβληματισμός για τη νέα τριετή σύμβαση λειτουργίας του ΠΠΙ Σερίφου που παραμένει σε εκκρεμότητα

Απειλείται ο δημόσιος χαρακτήρας(;)

Επίσκεψη του διοικητή της 2ης ΥΠΕ Νικόλαου Καρβούνη στη Σέριφο

Αναστάτωση έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία της Σερίφου με φόντο την άκαρπη συζήτηση για την υπογραφή νέας τριετούς σύμβασης για την περαιτέρω λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΠΙ) ανάμεσα στο Καρδιαγγειακό Ερευνητικό Ίδρυμα, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου και το Ίδρυμα Στήριξης του ΠΠΙ Σερίφου “Λυκούργος Πελοποννήσιος”, μέσω της οποίας εκφράζονται ανησυχίες πως ενδέχεται να απειληθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της υγειονομικής δομής.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στη νέα σύμβαση δεν προβλέπεται να συμμετάσχουν ο Δήμος Σερίφου, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου καθώς και ορισμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα γεγονός που απασχόλησε έντονα τους εμπλεκόμενους στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο νησί παρουσία του διοικητή της 2ης ΥΠΕ, Νικόλαου Καρβούνη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δήμαρχος, Αντώνης Αντωνάκης ζήτησε οι δυσλειτουργίες που προέκυψαν καθ΄ όλη τη διάρκεια ισχύος της πρώτης σύμβασης, να διευθετηθούν, αλλά και να “κλειδώσει” το πλαίσιο εκείνο που θα διασφαλίζει το δημόσιο χαρακτήρα του ΠΠΙ.

Βάσει έγκυρων πληροφοριών, η σημαντική συμβολή του Καρδιαγγειακού Ερευνητικού Ιδρύματος στη μέχρι τώρα λειτουργία του Πολυδύναμου, αφορά στη στήριξή του με προσωπικό αλλά και με οικονομικές παροχές που αναβαθμίζουν τον υπάρχοντα εξοπλισμό και ως εκ τούτου, τη γενικότερη λειτουργία του. Ωστόσο, το γεγονός ότι πίσω από το εν λόγω Ίδρυμα υπάρχει μία μη κερδοσκοπική εταιρεία στην Αμερική – όπως κατέστη σαφές από συμμετέχοντα της προαναφερθείσας συνάντησης προς την εφημερίδα - και με δεδομένα τα προβλήματα που ανακύπτουν ανάμεσα στο ιατρικό προσωπικό του ΠΠΙ και τα άτομα που προέρχονται από το συγκεκριμένο Ίδρυμα, εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με τη σταδιακή απομάκρυνση των ιατρών που έχουν προσληφθεί από το αρμόδιο Υπουργείο και την μοιραία... στήριξη της λειτουργίας του από ιδιωτικά(;) συμφέροντα.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, κρίνεται αναγκαίο να τονισθεί πως, άμεσα θα υπάρξει δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος από τον δήμαρχο Σερίφου.

Καρδιαγγειακό Ερευνητικό Ίδρυμα: Έως 31 Δεκεμβρίου η στήριξη στο ΠΠΙ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είδε το φως της δημοσιότητας από την πλευρά του Καρδιαγγειακού Ερευνητικού Ιδρύματος με την υπογραφή του Δρ. Χάρολντ Κένεντι (ιατρός που μένει στη Σέριφο), καθίσταται σαφής η πρόθεση συνέχισης παροχής βοήθειας προς τη δημόσια δομή, μέσω της πρόσληψης δύο επιπλέον ιατρών και μίας νοσηλεύτριας, αλλά και μέσω της αναβάθμισης και συντήρησης του εξοπλισμού. Ανάμεσα σε άλλα, στην ανακοίνωση όσον αφορά στη νέα σύμβαση, διευκρινίζονται τα ακόλουθα: “Το βασικό αντικείμενο της συμφωνίας ήταν να γίνει δυνατή, χωρίς οικονομικό κόστος για την 2 η ΥΠΕ, η πρόσληψη επιπλέον ιατρών ( Δρ . Θανάσης Κοντάρης ) αλλά και μίας νοσηλεύτριας και ενός μικροβιολόγου. Η συμφωνία προέβλεπε ακόμη την συνέχιση της αναβάθμισης του ήδη εγκατεστημένου ιατρικού εξοπλισμού (...)”.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε θετικό αποτέλεσμα και δεν υπεγράφη η σχετική συμφωνία, όπως εξηγείται στην ίδια ανακοίνωση οφείλεται στο ότι, “οι υπηρετούντες ιατροί σήμερα στο ΠΠΙ, με τη στήριξη του δημάρχου, κ. Αντώνη Αντωνάκη, αρνήθηκαν να δεχθούν τη συμφωνία και απείλησαν να παραιτηθούν εφόσον αυτή θα υπεγράφετο”. Κατόπιν αυτών, σημειώνεται πως αποσύρθηκε η συμφωνία από την πλευρά του Ιδρύματος αλλά και της 2ης ΥΠΕ, με το ΠΠΙ πλέον, να μπορεί να δέχεται την υποστήριξη του εργαστηριακού εξοπλισμού από το Ίδρυμα έως το τέλος του έτους. “Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον εργαστηριακό εξοπλισμό του ΠΠΙ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015” υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά με τον Δρ. Χάρολντ Κένεντι να επισημαίνει πως σκοπός είναι η στήριξη των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους δημότες.

“Θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πρότυπη ιατρική μονάδα”

Δεδομένης της ανωτέρω εξέλιξης, σε αναλυτική παράθεση των θέσεών του προέβη και το Ίδρυμα Στήριξης του ΠΠΙ Σερίφου “Λυκούργος Πελοποννήσιος” μέσω ανακοίνωσης, η οποία φέρει την υπογραφή του μέλους του ΔΣ, Πέτρου Γαϊτάνου, ο οποίος διατυπώνει σαφή ερωτήματα, αφήνοντας επί της ουσίας αιχμές για τη στάση του υπάρχοντος ιατρικού προσωπικού και τη στάση του Δήμου. Συνοπτικά, φαίνεται να τονίζει πως, από τη νέα σύμβαση δεν απειλείται ο δημόσιος χαρακτήρας της δομής, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη που προβάλλει για το νησί και πρωτίστως για τους κατοίκους, να αναλάβει ο κάθε εμπλεκόμενος τις ευθύνες του για την ομαλή πορεία – προσεχώς - του ΠΠΙ. “Η σύμβαση διασφάλιζε την συνέχιση της προσπάθειας αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας του ΠΠΙ και κάλυψης των επιπλέον αναγκών του τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε μέσα και ιατρικό εξοπλισμό, χωρίς επιπλέον κόστος για το Δημόσιο και τον Δήμο. Διασφάλιζε, ταυτόχρονα, με σαφείς και αδιαμφισβήτητους όρους και δεσμεύσεις τον δημόσιο χαρακτήρα του ιατρείου. Έτσι, το ΠΠΙ θα μπορούσε βαθμιαία να εξελιχθεί σε πρότυπη ιατρική μονάδα, διατηρώντας στο ακέραιο το δημόσιο χαρακτήρα του και αξιοποιώντας στο έπακρο το πρόγραμμα τηλεϊατρικής που σχεδιάζεται από τη ΔΥΠΕ για τα νησιά”.

Αντί της υπογραφής της σύμβασης, όπως προσθέτει παρακάτω ο κ. Γαϊτάνος, η πλευρά του Καρδιαγγειακού Ερευνητικού Ιδρύματος “αναγκάστηκε να την αποσύρει” μετά και την “απειλή παραίτησης από τους υπηρετούντες ιατρούς”.

Αναπάντητα ερωτήματα, εύλογες απορίες

Ο ίδιος, αφού επισυνάπτει την επιστολή του Δρ. Κένεντι, καταγράφει συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία όπως προσθέτει αναμένει απαντήσεις η τοπική κοινωνία του νησιού, προκειμένου να βρεθεί λύση και να προχωρήσει η συμφωνία για την ενίσχυση του ΠΠΙ. Διασαφηνίζοντας δε, πως, “από τη μία έχουμε τον Δρ. Κένεντι και έναν χορηγό που δεν ασκούν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα (ιατρική, παραϊατρική, φαρμακευτική κλπ) σε Ελλάδα και εξωτερικό)”, ο κ. Γαϊτάνος συμπληρώνει πως, τα σημεία της σύμβασης είναι σαφή για τον χαρακτήρα λειτουργίας της δομής, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο συγκεκριμένους προβληματισμούς. Ανάμεσα στα έντεκα ερωτήματα που καταγράφει, ακολούθως παρουσιάζονται τα πιο σημαντικά: “1. Γιατί οι εξετάσεις που μπορούν σήμερα να γίνουν δωρεάν στον βιοχημικό και αιματολογικό αναλυτή που έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν (αντιδραστήρια) χωρίς κόστος για το Δημόσιο και τον Δήμο στο ΠΠΙ Σερίφου παραπέμπονται έναντι αμοιβής (ιδιωτική συμμετοχή - ΕΟΠΠΥ ) στο ιδιωτικό εργαστήριο στο Λειβάδι; 2. Γιατί, ενώ ετέθη από τους 2 υπηρετούντες ιατρούς θέμα αξιοπιστίας των μετρήσεων του βιοχημικού και αιματολογικού αναλυτή του ΠΠΙ Σερίφου, οι ίδιοι άνθρωποι αρνήθηκαν την πρόταση της 2ης ΥΠΕ - στην οποία υπάγεται το ΠΠΙ - να πιστοποιείται από Νοσοκομείο της ΔΥΠΕ η εγκυρότητα των μετρήσεων των μηχανημάτων; 3. Γιατί εμποδίστηκε η χωρίς κόστος για το Δημόσιο και τον Δήμο επέκταση του εργαστηριακού εξοπλισμού του ΠΠΙ ώστε να καλύπτει δωρεάν ευρύτερη γκάμα εξετάσεων όπως προέβλεπε η μη υπογραφείσα σύμβαση; Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις αυτές παραπέμπονται σήμερα έναντι αμοιβής στο ιδιωτικό εργαστήριο. (...) 7 . Γιατί εμποδίστηκε η χωρίς κόστος για το Δημόσιο και τον Δήμο δημιουργία ενός άρτια εξοπλισμένου θαλάμου επειγόντων περιστατικών όπου θα σταθεροποιούνταν η κατάσταση ενός ασθενούς πριν τη διακομιδή του, όπως προέβλεπε η μη υπογραφείσα σύμβαση; Γιατί να στερηθούμε τα μέσα για την καλύτερη αντιμετώπιση της «πρώτης χρυσής ώρας» μετά από ένα σοβαρό περιστατικό που μπορεί να κρίνει την εξέλιξη της υγείας αν όχι και την ίδια τη ζωή ενός ασθενούς ; (...)11 . Γιατί εντέλει να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του Δήμ ου Σερίφου για να εξασφαλίσει τα ελάχιστα για το ιατρείο, όταν μπορούσαμε χωρίς κόστος του Δημοσίου και του Δήμου να εξασφαλίσουμε τα μέγιστα;”.