Επιστολή του ιατρικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Μυκόνου προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Λειτουργία χωρίς τα στοιχειώδη

  • Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου, 2015 - 06:10

Επιστολή διαμαρτυρίας σχετικά με την ακραία κατάσταση υποστελέχωσης, την οποία αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Μυκόνου, απέστειλε το ιατρικό του προσωπικό, προς το Υπουργείο Υγείας.

Ούτε καθαρίστρια δεν έχει το ΚΥ Μυκόνου, όπως αναφέρουν εντός της επιστολής τους προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, οι ιατροί. Εκτός από ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, προσωπικό ασφαλείας, τεχνικό προσωπικό για το χειρισμό των ιατρικών μηχανημάτων, και προσωπικό ΕΚΑΒ, το ΚΥ Μυκόνου αντιμετωπίζει έλλειψη, ακόμη και σε προσωπικό ασφάλειας και καθαριότητας.

Εφημερίες χωρίς νοσηλευτές, ασφάλεια ή καθαριότητα

Όπως αναφέρουν οι γιατροί στην επιστολή τους, «όσον αφορά στην καταβολή των αποζημιώσεων των εφημεριών μας, μάς έχουν καταβληθεί μόνο μέχρι και τον Μάρτιο του 2015 και αυτές μειωμένες κατά 30%. Δεν μας έχει δοθεί έγγραφη δικαιολογία για το γεγονός και ούτε χρονικός ορίζοντας για την ολοκληρωμένη καταβολή τους. Επιπλέον, λόγω των αυξημένων αναγκών στο ΚΥ και του μειωμένου ιατρικού προσωπικού, αναγκαζόμαστε αρκετούς μήνες να ξεπερνούμε ακόμα και το πλαφόν των εφημεριών μας, χωρίς να λαμβάνουμε φυσικά ούτε αυτά τα επιπλέον χρήματα».

Παράλληλα, σύμφωνα με την επιστολή, «αυτή τη στιγμή, στο ΚΥ Μυκόνου, υπηρετούμε μόνο τρεις κλινικοί ιατροί (δύο παθολόγοι και ένας χειρούργος) και ένας εργαστηριακός (μικροβιολόγος) διότι η μία Γενική Ιατρός έχει λάβει αναρρωτική άδεια, λόγω κύησης υψηλού κινδύνου και η άλλη Γενική Ιατρός «τελεί εν αποσπάσει» από το 2011, δεσμεύοντας ωστόσο, τη θέση της στο ΚΥ Μυκόνου. Εξαιτίας του αυξημένου φόρτου εργασίας στο ΚΥ Μυκόνου, οι εφημερίες ετοιμότητας δεν υφίστανται, παρά μόνο στο όνομα, αφού όλες χρήζουν την ενεργό παρουσία του κλινικού επιμελητή. Οι ασκούμενοι/αγροτικοί, άλλωστε, δεν καλύπτονται από τον Νόμο να εκτελούν μόνοι τους εφημερίες, χωρίς της ενεργό παρουσία του επιμελητή τους και να αντιμετωπίζουν όλα τα περιστατικά ενός μεγάλου νησιού, όπως η Μύκονος, με εκατομμύρια επισκέπτες. Επιπλέον, οι ειδικευόμενοι ιατροί, αναγκαζόμαστε να καλύπτουμε περιστατικά που δεν άπτονται της ειδικότητας μας, κατά τη διάρκεια των εφημεριών μας, αφού πάντα εφημερεύει μόνος του είτε ένας χειρουργός, είτε ένας παθολόγος, γεγονός που είναι παράνομο, αντιδεοντολογικό και επικίνδυνο για τους ασθενείς. Υπάρχουν επίσης, φορές, που αναγκαζόμαστε να στείλουμε τον αγροτικό που εφημερεύει να συνοδεύσει ασθενείς στο ΓΝ Σύρου, ή σε άλλα των Αθηνών και έτσι παραμένουμε είτε μόνοι μας, οι επιμελητές στο ΚΥ, είτε πρέπει να καλέσουμε άλλον ιατρό αγροτικό από το σπίτι, για να καλύψει τη βάρδια».

Επιπλέον, «στο ΚΥ Μυκόνου, αντιμετωπίζουμε μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, αφού σε αρκετές βάρδιες δεν υπάρχει νοσηλευτής, καθαρίστρια, θυρωρός ή πλήρωμα ΕΚΑΒ, για να κινηθεί το ασθενοφόρο και αναγκαζόμαστε οι ιατροί να εκτελούμε και αυτά τα καθήκοντα, πέρα από τα ιατρικά μας. Σημειώστε, ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, “θεωρείται τελείως απαράδεκτο και δεν γίνεται ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες, ο ιατρός να εφημερεύει χωρίς τη βοήθεια νοσηλευτή”. Ακόμη, δεν υπάρχει ποτέ τραυματιοφορέας, ή υπεύθυνος ασφαλείας, με αποτέλεσμα, κατά τους θερινούς μήνες, να κινδυνεύει καθημερινά μέχρι και η σωματική μας ακεραιότητα, από τις επιθέσεις των μεθυσμένων και υπό την επήρεια ουσιών ασθενών. Τέλος, δεν υπάρχει μόνιμος τεχνολόγος-ακτινολόγος (πόσο μάλλον ιατρός ακτινολόγος), με αποτέλεσμα αν και έχουμε ένα σύγχρονο ακτινολογικό μηχάνημα, να μην μπορούμε να κάνουμε απλές ακτινογραφίες για τους ασθενείς μας. Να προσθέσουμε ότι μόλις λίγες μέρες πριν, απολύθηκε και η καθαρίστρια του ΚΥ, αφού η εταιρεία καθαρισμού που εργαζόταν, αποφάσισε να αποχωρήσει από τα ΚΥ των νησιών, αφού δεν πληρώνεται!»

Σύμφωνα με έγγραφο, σχετικά με την κατανομή εφημεριών ιατρικού προσωπικού του πρωτοβάθμιου εθνικού δικτύου υγείας, το οποίο στάλθηκε από τη Διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, υπογεγραμμένο από τον ίδιο τον Διοικητή, κ. Καρβούνη, η σύνθεση των εφημεριών στο ΚΥ Μυκόνου, με γνώμονα την ασφαλή λειτουργία της μονάδας, θα πρέπει να είναι καθημερινά 2 ιατροί σε ενεργό εφημερία και ένας σε ετοιμότητα. Για το αναφερόμενο έγγραφο υπάρχει έγγραφη διαμαρτυρία του Σωματείου Εργαζομένων στον Τομέα Υγείας Νομού Κυκλάδων (ΣΕΤΥΝoΚ) σύμφωνα με την οποία, ακόμη και ο αναφερόμενος προγραμματισμός δεν αρκεί, για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των νησιών και για αυτό απαιτείται η περεταίρω ακόμα στελέχωση των μονάδων με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Επιπλέον, επιστολή διαμαρτυρίας στάλθηκε από τον ΙΣ Κυκλάδων όπου αναφέρεται ότι με τον αναφερόμενο προγραμματισμό αποκλείονται συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες από τις καθημερινές εφημερίες και επομένως κρίνεται ότι ακόμα και ο συγκεκριμένος προγραμματισμός δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των νησιών σε περίθαλψη. Σχετικά με τα παραπάνω, οι ιατροί του ΚΥ Μυκόνου, τονίζουν, «ότι στο ΚΥ Μυκόνου δεν υπάρχουν αρκετοί ιατροί για να καλύψουν έστω και αυτό τον ελάχιστο ασφαλή προγραμματισμό», αναφερόμενοι και στην έγγραφη διαμαρτυρία του ΙΣ Κυκλάδων, όπου αναφέρεται πως «ασφαλής εφημερία με λιγότερους από 4 Γεν. Ιατρούς ανά Κέντρο Υγείας δεν πρόκειται να υπάρξει»

Τα αιτήματα του ιατρικού προσωπικού

Με βάση όλα τα παραπάνω, οι ιατροί του ΚΥ Μυκόνου ζητούν:

1. Την άμεση καταβολή των χρωστούμενων αποζημιώσεων των εφημεριών από την αρχή του 2015

2. Την άμεση στελέχωση του ΚΥ Μυκόνου με προσωπικό όλων των βαθμίδων και θέσεων που λείπει και βασικά με ιατρούς και άλλων ειδικοτήτων, κυρίως Γενικών Ιατρών, ώστε να μπορούν να καλυφθούν όλες οι εφημερίες του μήνα καθημερινά ενεργώς, με έναν τουλάχιστον κλινικό επιμελητή. Όπως σημειώνουν, «η ανάγκη αυτή είναι άμεση και επιτακτική και ελπίζουμε, ότι καταλαβαίνετε πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η καθυστέρηση της εκπλήρωσής της». Στην περίπτωση που η άμεση, μόνιμη στελέχωση με ιατρικό προσωπικό κρίνεται δύσκολη, ή αδύνατη, προτείνεται τουλάχιστον απόσπαση Γενικών Ιατρών από άλλες Υγειονομικές Μονάδες προς το ΚΥ Μυκόνου, για συγκεκριμένο διάστημα, μέχρι να καλυφθούν οι συγκεκριμένες θέσεις με μόνιμο προσωπικό. Η καθημερινή πρωινή και σε εφημερία παρουσία επιπλέον ιατρικού προσωπικού στο ΚΥ Μυκόνου, κρίνεται αναγκαία, καθώς επίσης εκκρεμεί η λήψη άδειας, ήδη από το 2014 για το εργαζόμενο και πλήρως εξουθενωμένο ιατρικό προσωπικό.

Κλείνοντας, οι ιατροί σημειώνουν, ότι «ζητούμε τη συμπαράσταση και συμβολή σας στο δύσκολο αγώνα που διεξάγουμε καθημερινώς, για την ορθή υγειονομική περίθαλψη των ασθενών μας και αναμένουμε τις έννομες ενέργειές σας το συντομότερο δυνατό».