Ιατρική εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας για τα αναπνευστικά νοσήματα

«Το παιχνίδι είναι στην πρόληψη»

Τη σημασία της πρόληψης επεσήμανε ο Ιατρός Πνευμονολόγος κ. Ηλίας Μανιαδάκης στην ενημερωτική εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «ο Ποσειδών» με θέμα την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Έπαυλη Τσιροπινά παρουσία μελών και φίλων του συλλόγου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης σημαντικών αναπνευστικών νοσημάτων, όπως η ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), το βρογχικό άσθμα, ο καρκίνος του πνεύμονα, οι διαταραχές αναπνοής στον ύπνο και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού/φυματίωση.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μάρκος Ρούσσος επεσήμανε ότι «ο Σύλλογος πέρα από τον πολιτιστικό χαρακτήρα του, θα προσπαθήσει να δείξει πιο συστηματικά και το κοινωνικό πρόσωπό του, μέσα από ιατρικές εκδηλώσεις και άλλες δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνικής».

«Πάντοτε πίστευα ότι οι γιατροί πρέπει να ανοιχτούν στην κοινωνία» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Μανιαδάκης, εξηγώντας πως ένας τρόπος είναι και η συμμετοχή τους σε δράσεις συλλόγων που απευθύνονται σε συγκεκριμένα μέλη ή συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. «Επιλέξαμε ως θέμα την πρόληψη γιατί πιστεύω ότι το παιχνίδι στα θέματα υγείας παίζεται εκεί, περισσότερο στην πρόληψη και λιγότερο στη θεραπεία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη έμφαση, δόθηκε σε θέματα που επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του αναπνευστικού, όπως το κάπνισμα, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα περισσότερα πνευμολογικά νοσήματα. Για το λόγο αυτό, ο κ. Μανιαδάκης υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη εφαρμογή τους αντικαπνιστικού νόμου, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους προβλήματα, τα οποία επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία.

Όσον αφορά στη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, ο κ. Μανιαδάκης κατέστησε γνωστό ότι ένας στους τέσσερεις ανθρώπους κινδυνεύει να προσβληθεί από αυτή. Τη μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν έχουν οι καπνίζοντας. Ειδικότερα, σε ποσοστό μεγαλύτερο από 90% προκαλείται από την εισπνοή βλαβερών ουσιών, όπως συμβαίνει στο κάπνισμα και την εισπνοή μολυσμένου αέρα που περιέχει επικίνδυνα μικροσωματίδια. Στους ασθενείς προτείνονται εμβόλια κατά της γρίπης και των πνευμονόκοκκων, φυσιοθεραπείες, καθώς και σωστή διατροφή.