Η Αποκεντρωμένη ακύρωσε την σύμβαση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης με την Κατ’ Οίκον Νοσηλεία

Νέα ακύρωση απόφασης του Δήμου

Με επιχορήγηση θα καλυφθεί η οικονομική υποχρέωση του Δήμου

Απέρριψε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση την απόφαση του Δήμου για σύναψη σύμβασης με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και του Συλλόγου Παροχής Φροντίδας και Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου, για πρόσληψη τραυματιοφορέα, με την χρηματοδότηση να βαρύνει τον Δήμο.

Ως ερώτημα έθεσε το θέμα στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, ζητώντας να μάθει πως θα καλυφθεί η σχετική δαπάνη, η οποία έχει ήδη γίνει εκ μέρους του Συλλόγου.

Την πρόθεση του Δήμου να παρέχει την απαιτούμενη οικονομική κάλυψη, διατύπωσε στην απάντηση του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης, η οποία, όπως διευκρίνισε, θα γίνει υπό μορφή επιχορήγησης.

Η σύμβαση

Τον Ιούλιο του 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να προχωρήσει ο Δήμος στην σύναψη σύμβασης με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και τον Σύλλογο Παροχής Φροντίδας και Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου, για την παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Όπως αναφερεόταν και στους σκοπούς της σύμβασης «Το πρόγραμμα δημιουργείται για να εξυπηρετήσει το κοινωνικό σύνολο και να προάγει τη δημόσια υγεία. Σκοπός της υλοποίησης των ανωτέρω προγραμμάτων είναι η υποστήριξη της υγείας των

πολιτών, μέσω παροχής συμπληρωματικών υπηρεσιών υγείας».

Οι συμπληρωματικές αυτές υπηρεσίες αφορούσαν στην πρόσληψη

ενός τραυματιοφορέα, με το κόστος της δαπάνης, ύψους 3.000 ευρώ, να καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Η χρονική ισχύς της σύμβασης ορίσθηκε στους τέσσερις μήνες από την υπογραφή της, ενώ εάν οι συμβαλλόμενοι το συναποφασίσουν, θα μπορεί να παραταθεί για δύο μήνες, χωρίς όμως να υπάρξει τροποποίηση του προϋπολογισμού.

Για την παρακολούθηση της σύμβασης ορίστηκε τριμελής Επιτροπή, με έναν εκπρόσωπο εκ μέρους των συμβαλλόμενων και ως εκπρόσωπος του Δήμου ορίστηκε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης.

Μεταξύ δε των όρων της σύμβασης αναφέρεται πως «Η έγκαιρη καταβολή των ποσών από το Δήμο, είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης.

Η καταβολή θα γίνει σε δύο ισόποσες δόσεις.

Η πρώτη δόση θα καταβληθεί με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού από το Σύλλογο Παροχής Φροντίδας και Κατ’ Οίκον Νοσηλείας.

Η δεύτερη δόση θα καταβληθεί με την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου της προγραμματικής σύμβασης».

Η ακύρωση

Μόλις πριν από 4 ημέρες εκδόθηκε η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία ακυρώνεται η προαναφερθείσα σύμβαση, παρά του ότι το έργο της συμφωνίας είχε προχωρήσει στην υλοποίηση του.

Όπως αναφέρεται στην ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης «ο «Σύλλογος Παροχής Φροντίδας και Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου» δεν εμπίπτει, εκ της νομικής του μορφής, στους φορείς του άρθρου 100 του Ν. 3852/10, οι οποίοι μπορεί να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ τους, ούτε πληροί τις τιθέμενες εκ του νόμου σωρευτικές προϋποθέσεις για να συμμετάσχει σε προγραμματική σύμβαση ως τρίτος συμβαλλόμενος, ως εκ τούτου και όπως προκύπτει και από το υπ’ αριθ. 32339/2-10-2015 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, δεν μπορεί να συμμετάσχει σε προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Σύρου Ερμούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου».

Με την παράθεση των σχετικών αιτιολογήσεων και αφού υπήρξε και ανάλογη αλληλογραφία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, η τελική απόφαση ήταν ακυρωτική της σύμβασης για την «Παροχή Συμπληρωματικών Υπηρεσιών Υγείας στους Δημότες».

Η Δημοτική δέσμευση

Για την απόρριψη της απόφασης σύναψης της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο, την Κατ’ Οίκον Νοσηλεία και το Νοσοκομείο, η οποία είχε ληφθεί τον Ιούλιο και υπήρχε και σχετική γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου, έθεσε ερώτημα στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της δημοτικής αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με την κάλυψη της υποχρέωσης που έχει αναλάβει ο Δήμος για την οικονομική κάλυψη για την οποία έχει δεσμευτεί, καθώς ήδη εκ μέρους της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας έχει προχωρήσει η πρόσληψη του τραυματιοφορέα.

Όπως συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Γιαλόγλου «Επειδή όπως γνωρίζει ο κ. Παπαμανώλης ιδιαίτερα, μετά από δικές του παραινέσεις, είχε καθησυχάσει την Κατ’ Οίκον Νοσηλεία κατόπιν πίεσης που δέχθηκε, προκειμένου να προχωρήσει στην πρόσληψη του τραυματιοφορέα, εκείνη προχώρησε στην πρόσληψη, έχει πληρώσει και πως θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα τώρα, γιατί αυτή την στιγμή έχει ακυρωθεί η σύμβαση, εκείνοι έχουν πληρώσει τα χρήματα σε συνέχεια διαβεβαιώσεων του Αντιδημάρχου και τώρα είμαστε εκτεθειμένοι».

Στην απάντηση του ο καθ’ ύλην αρμόδιος Αντιδήμαρχος, ο οποίος ήταν και ο εκπρόσωπος του Δήμου στην Επιτροπή παρακολούθησης της σύμβασης, αναφέρθηκε στο τι προηγήθηκε της ακυρωτικής απόφασης, λέγοντας ότι «Να θυμίσω ότι είχαμε ζητήσει και είχαμε πάρει θετική γνωμάτευση από τον δικηγόρο, είχαμε σχετική εισήγηση της υπηρεσίας μας, στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν υπήρχαν επιφυλάξεις, ακόμα και η Αποκεντρωμένη δυσκολεύτηκε να καταλήξει σε συμπέρασμα και διατύπωσε ερώτημα στο υπουργείο Εσωτερικών, για να δείτε πόσο περίεργο κατέληξε να είναι ακόμα και για την Αποκεντρωμένη. Φτάσαμε από τον Ιούλιο που πήραμε την απόφαση, στις 23 Οκτωβρίου να έρθει η απόρριψη».

Ο Αντιδήμαρχος επεσήμανε πως «Αν και η προγραμματική σύμβαση ενδεχομένως κατέληξε να έχει πρόβλημα είχε αναγνωριστεί από την στιγμή που τέθηκε το θέμα από την Αποκεντρωμένη στο υπουργείο Εσωτερικών».

Τότε προς τον Δήμο τέθηκε η εναλλακτική πρόταση να καταβάλλει την οικονομική δέσμευση που είχε αναλάβει μέσω επιχορήγησης, με τον κ. Παπαμανώλη να αναφέρει χαρακτηριστικά «Όταν τέθηκε το ερώτημα από την Αποκεντρωμένη στο υπουργείο, οπότε και διαφάνηκε ότι υπάρχει θέμα, μας διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος με επιχορήγηση κάποιου είδους θα καταβάλλει τα χρήματα στην Κατ’ Οίκον Νοσηλεία, γιατί αυτό είναι το ηθικό να γίνει».

Βάσει αυτού, εκ μέρους του Δήμου αναλαμβάνεται η δέσμευση χρήσης αυτής της εναλλακτικής, σύμφωνα και με τα λεγόμενα του Αντιδημάρχου, ο οποίος έθεσε ως τελική επίλυση του προβλήματος την λύση της επιχορήγησης αναφέροντας ότι «Ο Δήμος είχε και έχει και σήμερα την πρόθεση να ενισχύσει και να καλύψει την ανάγκη αυτή που είχε τεθεί από το Νοσοκομείο, οπότε με κάποιο τρόπο είτε ως επιχορήγηση κάποιου είδους, θα πρέπει να βρεθεί λύση για να πάρει η Κατ’ Οίκον Νοσηλεία τα χρήματα τα οποία έχει καταβάλλει ήδη».