Αποφάσεις του Υπουργού Υγείας ενισχύουν στοιχειωδώς Νοσηλευτικά Ιδρύματα με βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό

Αναπάντητο... ζητούμενο η στελέχωση

Σε αναμονή το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου για την κάλυψη κενών θέσεων

Σε πρώτο πλάνο παραμένει η ανάγκη στελέχωσης και κάλυψης κενών θέσεων σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα και μικρότερες υγειονομικές δομές της χώρας, ζήτημα το οποίο τυγχάνει της ελάχιστης και στοιχειώδους “ανακούφισης” μέσω πρόσφατων αποφάσεων του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας για την τοποθέτηση πρώην σχολικών φυλάκων σε θέσεις βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού.

Δομές που ανήκουν σε συγκεκριμένες Υγειονομικές Περιφέρειες της Ελλάδας αναμένεται να ενισχυθούν με περισσότερα από 200 άτομα, τα οποία είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, με αποτέλεσμα στο πλαίσιο της κινητικότητας το αρμόδιο Υπουργείο και ειδικότερα ο αναπληρωτής Υπουργός, Παύλος Πολάκης να λάβει τις σχετικές αποφάσεις, στηρίζοντας τον ευαίσθητο κλάδο της Υγείας με βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό.

Μέχρι σήμερα, δεν έχει καταστεί σαφές, αλλά και δεν έχει δοθεί συγκεκριμένη οδηγία για τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθούν οι συγκεκριμένοι πρώην σχολικοί φύλακες, γεγονός που καθιστά ακόμη θολή την οποιαδήποτε σαφή αναφορά για κάλυψη κενών θέσεων στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

Παρόλα αυτά, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, διαπιστώνεται πως, μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ η υγειονομική δομή της πρωτεύουσας των Κυκλάδων αναμένει την ενίσχυσή της κυρίως, στο πεδίο των νοσηλευτών.

Κάλυψη 77 θέσεων σε δομές της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από προχθές και μέσω των αθηναϊκών μέσων ενημέρωσης, κατόπιν τριών αποφάσεων του κ. Πολάκη, οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί και δημοσιεύονται στο ΦΕΚ Β΄/2436/ της 11ης Νοεμβρίου του 2015, πρόκειται να αποτελέσουν βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας συνολικά 211 άτομα, τα οποία είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ήταν πρώην σχολικοί φύλακες. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της κινητικότητας είχαν μετακινηθεί σε θέσεις εκπαιδευτικής βαθμίδας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) ειδικότητας βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού. Όπως έχει καταστεί σαφές, οι θέσεις τους αλλάζουν σε Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και μάλιστα αναδρομικά από τις 11 Μαΐου του 2015, βάσει της παραγράφου 3 του σχετικού άρθρου 8 του νόμου. Το χαρακτηριστικό απόσπασμα έχει ως εξής: “Οι θέσεις του κλάδου ΥΕ στις οποίες έχουν τοποθετηθεί υπάλληλοι της ειδικότητας των Σχολικών Φυλάκων κλάδου ΔΕ δυνάμει οριστικών πινάκων μετατρέπονται αυτοδικαίως σε προσωποπαγείς θέσεις κλάδου ΔΕ της ίδιας ειδικότητας”.

Σε αυτό το μήκος κύματος, ανακοινώνεται ότι οι 211 θέσεις κατανέμονται όπως παρακάτω σε υγειονομικές περιφέρειες της χώρας: Αναλυτικότερα, 54 θέσεις θα αφορούν στα Νοσοκομεία της αρμοδιότητας της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, 77 θέσεις σε δομές της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, στην οποία ανήκει και η Σύρος ενώ οι υπόλοιπες 80 θέσεις προορίζονται για μέρος των αναγκών της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας.

Αυτή η αλλαγή θα απαιτήσει συνολική ετήσια δαπάνη ύψους 211.000 ευρώ.

Σημειωτόν... για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ αναφορικά με την ενίσχυση που κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να υπάρξει στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, πρέπει να αναφερθεί πως, προς το παρόν, δεν έχει προκύψει σχετική ενημέρωση. Πάντως, πλευρά του Νοσοκομείου διατύπωσε ξεκάθαρα πως μέχρι σήμερα, πρόθεση της νέας διοίκησης της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας αποτελεί η στήριξη της κεντρικής νησιώτικης δομής στο νομό των Κυκλάδων, δεδομένων μάλιστα των αναγκών που είναι γνωστές πως υφίστανται.

Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο, πως εδώ και αρκετούς μήνες, με αντίστοιχη απόφαση, έχει υπάρξει η μετακίνηση μίας πρώην σχολικής φύλακα στο Νοσοκομείο Σύρου, η οποία κι έχει κληθεί να συνδράμει στο παραγόμενο έργο ως βοηθητικό υγειονομικό προσωπικό.

Ενίσχυση μέσω ΟΑΕΔ και οι ελλείψεις συνεχίζονται...

Στις ιδιαιτέρως αυξημένες ανάγκες της υγειονομικής δομής στη Σύρο, εκτιμάται πως άμεσα θα υπάρξει βοήθεια με την πρόσληψη 12 προσώπων μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, κάτι το οποίο έχει γίνει γνωστό εδώ και καιρό. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αυτά τα άτομα θα ενισχύσουν το έργο των νοσηλευτών, καθώς παρατηρείται σημαντική ανάγκη.

Πέραν αυτών των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό που χαρακτηρίζει το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, είναι χρήσιμο να υπενθυμιστεί, πως, κενές θέσεις υπάρχουν και σε ιατρικό προσωπικό αλλά και σε επίπεδο διοικητικό. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο παθολογικό τμήμα καθώς “σηκώνει” και υποδέχεται τον μεγαλύτερο όγκο δουλειάς, γεγονός που απαιτεί την “άφιξη” τουλάχιστον δύο παθολόγων. Παρομοίως, αυξημένες υποχρεώσεις προκύπτουν και για το παιδιατρικό τμήμα το οποίο εδώ και χρόνια διαθέτει μόνον έναν παιδίατρο, κάτι που προβάλλει επιτακτικά στο προσκήνιο την ανάγκη πρόσληψης τουλάχιστον ενός ακόμη παιδιάτρου. Αυτή η ανάγκη ενισχύεται δε, καθώς υπάρχουν και μικρά διαστήματα απουσίας του παιδιάτρου, κατά τα οποία όμως οι ίδιες ανάγκες παραμένουν.

Το μείζον ζήτημα της στελέχωσης του Νοσοκομείου σε ολοκληρωμένο επίπεδο, απασχολεί και προβληματίζει έντονα την ιατρική, νοσηλευτική και διοικητική κοινότητά του, καθώς στις διάφορες προκηρύξεις που κατά καιρούς γίνονται, η απουσία κινήτρων, καθιστά σχεδόν αποτρεπτική την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά των ιατρών.

Σκοπός πάντως της πλευράς του Νοσοκομείου και ιδιαιτέρως της ιατρικής κοινότητας είναι να υπάρξει μία ακόμη επαφή με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να συζητηθούν πολλά σημαντικά θέματα.