Σύσταση Επιτροπής για την παρακολούθηση των αναγκών του Κ.Υ. Θήρας και την επίβλεψη της εξέλιξης των δεσμεύσεων για το άνοιγμα του νέου νοσοκομείου από το Δήμο Θήρας

Διατηρούνται οι επιφυλάξεις

Τη σύσταση Επιτροπής για την παρακολούθηση της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Θήρας, αλλά και της πορείας ανοίγματος του νέου νοσοκομείου, όπως και την απαίτηση κάλυψης των αναγκών του Κ.Υ. για όσο καιρό αυτό θα λειτουργεί, αποφάσισε ο Δήμος Θήρας.

Ενημέρωση του σώματος, αλλά και να τοποθετήσεις, αναφορικά με την συνάντηση, που είχαν ο δήμαρχος, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και δημοτικών παρατάξεων της Σαντορίνης με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολλάκη, για τα ζητήματα Υγείας που αντιμετωπίζει το νησί, πραγματοποιήθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θήρας, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται, πως κατά τη συνάντηση που είχαν ο Δήμαρχος και οι εκπρόσωποι του νησιού, με τον κ. Πολλάκη, παρουσία του προέδρου της ΑΕΜΥ ΑΕ, όπως και του προέδρου του ΕΚΑΒ, απέσπασαν τις δεσμεύσεις του αν. υπουργού, αφενός για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό – παραϊατρικό προσωπικό και υγειονομικό υλικό και αφετέρου για την ίδρυση, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, η οποία δεν έχει διευκρινιστεί αν κατετέθη ή θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, του νέου νοσοκομείου Σαντορίνης, με την ένταξή του στην ΑΕΜΥ ΑΕ, την αύξηση του προϋπολογισμού του κατά 5.000.000 ευρώ και την έναρξη λειτουργίας του το συντομότερο δυνατόν.

Καθολικό αίτημα για συγκρότηση επιτροπής

Έπειτα από τα αποτελέσματα της συνάντησης, για τα οποία ενημέρωσε ο δήμαρχος Θήρας, κ. Αναστάσιος Ζώρζος, το λόγο πήρε ο Δημοτικός Σύμβουλος της πλειοψηφίας, κ. Δαρζέντας Χαράλαμπος, ο οποίος έθεσε τον προβληματισμό του, δεδομένου ότι κατά καιρούς έχουν υπάρξει αρκετές αντίστοιχες δεσμεύσεις, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Παράλληλα, παρέθεσε τις ελλείψεις, που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το Κ.Υ. Θήρας, αναφέροντας μεταξύ άλλων, έλλειψη αναγκαίων υλικών στη μονάδα του Μικροβιολογικού, έλλειψη ζεστού νερού, αλλά και έλλειψη θέρμανσης στα Επείγοντα.

Ο κ. Δαρζέντας ζήτησε τη σύσταση δημοτικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των εξελίξεων, σχετικά με τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου και για την υλοποίηση ή μη των δεσμεύσεων του αν. υπουργού, ενώ ζήτησε το Κέντρο Υγείας να στηρίζεται για όσο καιρό ακόμη λειτουργεί.

Λαμβάνοντας το λόγο, η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θήρας, κ. Αργυρού Μαρία, η οποία ήταν παρούσα στη συνάντηση με τον κ. Πολλάκη, χαρακτήρισε αρχικά απαράδεκτη την απουσία από τη συνάντηση του Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου. Επιπλέον, καυτηρίασε τη στάση του αν. υπουργού, ο οποίος υποστήριξε, ότι με το υπάρχον προσωπικό, υπάρχει η δυνατότητα να καταρτιστεί εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Η κ. Αργυρού τάχθηκε κατά της ένταξης του νέου νοσοκομείου στην ΑΕΜΥ, ενώ σημείωσε, πως η συνάντηση αποτέλεσε «πυροσβεστήρα, για την συγκράτηση των δυναμικών κινητοποιήσεων, που είχε προαναγγείλει η Θήρα, σε περίπτωση μη κάλυψης των αναγκών Υγείας. Στην τοποθέτησή της, κατέστησε σαφές, πως διατηρεί επιφυλάξεις για την τήρηση των υποσχέσεων, προτείνοντας επίσης τη συγκρότηση αρμόδιας δημοτικής επιτροπής για την επίβλεψη της πορείας των ζητημάτων.

Αντίστοιχη, ήταν και η τοποθέτηση του Δημοτικού Συμβούλου της μειοψηφίας, κ. Σιγάλα, ο οποίος τόνισε, πως «ερχόμαστε εδώ να συζητήσουμε για το νοσοκομείο. Ας ξεκαθαρίσουμε, όμως πρώτα, τι σημαίνει νοσοκομείο. Αν μιλάμε για ένα αναβαθμισμένο Κ.Υ., δεν είναι νοσοκομείο. Το νοσοκομείο πρέπει να έχει ειδικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών, κλινικές, μία μονάδα εντατικής θεραπείας, για να λέγεται νοσοκομείο».

Συνεχίζουν να υφίστανται οι ανάγκες του Κ.Υ.

Λαμβάνοντας το λόγο οι εκπρόσωποι των φορέων, ήτοι η κ. Λίτσα Πετίνη, Πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Κ.Υ. και Νοσοκομείου Θήρας, ο κ. Μανώλης Λειβαδάρος, Πρόεδρος της Δ.Ε. του Κ.Υ Θήρας και ο κ. Ανδρέας Σταύρου, εκπρόσωπος των ιατρών του Κ.Υ., μίλησαν με φειδώ, ως προς τις εξαγγελίες του αν. υπουργού, ενώ επικεντρώθηκαν στις τρέχουσες ανάγκες του Κ.Υ. έως ότου εκκινήσει τη λειτουργία του το νέο νοσοκομείο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Πετίνη, «μας μίλησε ο υπουργός, ο οποίος ήταν και λίγο νευριασμένος και μας είπε ότι με τις τρεις νοσηλεύτριες που έχουμε και με τους τέσσερις οδηγούς, μπορεί άνετα ο Πρόεδρος της Δ.Ε. να βγάλει πρόγραμμα για το μήνα. […] Επίσης, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο γραμματέας του υπουργού μας είπε, ότι θα ήταν ευτυχής, αν κατοικούσε στη Σαντορίνη, με αυτά που ήδη έχουμε. Και φυσικά του είπα, ότι “αν αυτή τη στιγμή, το παιδί σας, το παιδί μου, ή το παιδί οποιουδήποτε Σαντορινιού, πάθαινε ένα ατύχημα και είχε κρανιοεγκεφαλική κάκωση, πώς θα μπορούσε θα πάει ένα ασθενοφόρο με έναν οδηγό να το σηκώσει ή αν παίρνατε τηλέφωνο και σας έλεγαν, ότι δεν υπάρχει οδηγός, ή δεν υπάρχει ασθενοφόρο, θα ήσασταν ακόμη ευτυχισμένος;”. Απάντηση δεν έλαβα».

Απάντησε σε ερώτηση Δημοτικού Συμβούλου, σχετικά με το Οργανόγραμμα του νέου νοσοκομείου, ότι αυτό έχει ήδη κατατεθεί προς έγκριση, χωρίς όμως να έχει γνωστοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς ή στο Δήμο Θήρας.

Τέλος, αφού αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις, ζήτησε από τον Δήμο Θήρας να αξιοποιήσει τα χρήματα, που επί 3 χρόνια συγκεντρώνει για τις ανάγκες υγείας, καλύπτοντας τις ανάγκες σε όλους τους τομείς του Κ.Υ. μέχρι και τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου.

Με τη σειρά του ο κ. Λειβαδάρος, τόνισε πως αν και ο υπουργός μίλησε για κάλυψη 900 θέσεων για παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στην κατανομή της ΔΥΠΕ, στο Κ.Υ. Θήρας δεν καλύπτεται ούτε μία θέση. Υποστήριξε, πως του δίνεται η αίσθηση, ότι από το ποσό των επιπλέον 5.000.000 που θα δοθεί στην ΑΕΜΥ, εκτός από το νέο νοσοκομείο, θα επωφεληθούν και τα Κ.Υ. του λεκανοπεδίου Αττικής.

Ο εκπρόσωπος των ιατρών, επεσήμανε την υπεράνθρωπη προσπάθεια από την πλευρά των εργαζομένων για την κάλυψη των κενών, χωρίς να λαμβάνουν τις αντίστοιχες χρηματικές απολαβές, οι οποίες έχουν να τους καταβληθούν πάνω από ένα χρόνο, ενώ αιτήθηκε την κάλυψη των αναγκών του Κ.Υ. έως και τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου.

Έπειτα από την ολοκλήρωση του κύκλου τοποθετήσεων των εκπροσώπων των φορέων και των Δημοτικών Συμβούλων, το σώμα αποφάσισε τη σύσταση Επιτροπής, που θα αποτελείται από τον επικεφαλής κάθε παράταξης και τον υπεύθυνο Υγείας αυτής, για την παρακολούθηση της λειτουργία του Κ.Υ. και της πορείας του ανοίγματος του νέου νοσοκομείου, καθώς επίσης και την απαίτηση στήριξης από την Πολιτεία του Κ.Υ. και του ΕΚΑΒ Σαντορίνης, με κάθε μέσο, για όσο καιρό αυτό λειτουργεί ακόμη.