Πέρασε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής η νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση και τον ορισμό του πλαισίου λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου της Σαντορίνης

Ανοίγει το νέο νοσοκομείο Θήρας

  • Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου, 2015 - 06:20

Ψηφίστηκε στην βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την ίδρυση και έναρξη λειτουργίας του Νοσοκομείου Σαντορίνης, το οποίο είχε παραμείνει ανενεργό για περίπου 8 χρόνια, από την κατασκευή του το 2008.

Υλοποιήθηκε η δέσμευση του αν. υπουργού Υγείας, κ. Παύλου Πολάκη, προς την αντιπροσωπεία από το νησί της Σαντορίνης, όσον αφορά στην άμεση νομοθέτηση, για την ίδρυση και έναρξη της λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Θήρας. Υπενθυμίζεται, πως η λειτουργία του θα χρηματοδοτηθεί από την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ), η οποία αξίζει να σημειωθεί, πως αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου κοινής ωφέλειας που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και τελεί υπό την εποπτεία του Κράτους, ασκούμενη από τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Διασφαλίζεται σε γενικό πλαίσιο ο δημόσιος χαρακτήρας

Μέσα στα άρθρα 87 – 96 του νόμου, που αφορά στα «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», οριστικοποιείται το πλαίσιο λειτουργίας, ενώ καθορίζονται οι ρυθμίσεις για την στελέχωσή του, την εποπτεία λειτουργίας του, τη χρηματοδότησή του, ενώ τροποποιείται και το καταστατικό της ΑΕΜΥ, προκειμένου να προστεθεί σε αυτή και η νοσηλευτική μονάδα της Θήρας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, στο πρώτο άρθρο που αφορά στο Νοσοκομείο Θήρας, γίνεται ρητή αναφορά στην έναρξη λειτουργίας της νοσηλευτικής μονάδας του Γ.Ν. Θήρας, στο δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου και γενικότερα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του, στο πλαίσιο λειτουργίας του καθώς και στο διακριτό χρονικό σημείο έναρξης της λειτουργίας του.

Με την ψήφιση του νόμου, χορηγείται άδεια λειτουργίας για τις πάσης φύσεως δομές και μονάδες του Νοσοκομείου, με σκοπό την ταχύτερη και απρόσκοπτη λειτουργία του, με την εποπτεία και τον έλεγχο του νοσοκομείου να ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας, παρέχοντας έτσι το ανώτατο επίπεδο επίβλεψης και ελέγχου.

Κατοχυρώνεται η συνεργασία και αλληλεπίδρασή του με άλλες μονάδες του ΕΣΥ, την αρμόδια Δ.Υ.Πε. και το Υπουργείο Υγείας. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης των κενών του προσωπικού του νοσοκομείου με υφιστάμενο προσωπικό άλλων δομών υγείας του ΕΣΥ, προκειμένου να λειτουργήσει απρόσκοπτα, χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Για το σκοπό αυτό, στο άρθρο αυτό περιγράφονται διοικητικές πρακτικές κινητικότητας προσωπικού, οι οποίες ίσχυσαν και για άλλες μονάδες υγείας στο πλαίσιο του ΕΣΥ.

Εντός του νόμου, διευκρινίζεται πως η εποπτεία και ο έλεγχος λειτουργίας του νοσοκομείου ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας. Κεντρικό εποπτικό ρόλο έχει η Επιτροπή Ελέγχου, με βάση τις εκθέσεις της οποίας, εκδίδεται κάθε έτος βεβαίωση καλής λειτουργίας. Επίσης, καθιερώνεται η λογοδοσία των διοικητικών οργάνων της ΑΕΜΥ ΑΕ, με την ετήσια απόδοση έκθεσης πεπραγμένων και λογιστικής διαχείρισης.

Ανταγωνιστική η νέα λειτουργία του Γ.Ν. Θήρας

Καθορίζονται οι αυτοτελείς πόροι του Νοσοκομείου Θήρας, βάσει της λογιστικής διαχειριστικής διάκρισης του Νοσοκομείου, οι οποίοι διαφέρουν από τους πόρους άλλων δομών της ΑΕΜΥ ΑΕ.. Για την οικονομική διαχείριση του Νοσοκομείου δημιουργείται ειδικός διαχειριστικός κωδικός στο λογιστικό σύστημα της ΑΕΜΥ ΑΕ, σύμφωνα με το ισχύον λογιστικό καθεστώς σε αυτήν. Ειδική μνεία γίνεται στις κληρονομιές, δωρεές και κάθε είδους αποκτήματα του Γ.Ν.,Θήρας, τόσο πριν την έναρξη λειτουργίας του όσο και κατά τη λειτουργία του

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα συμβάσεων του Γ.Ν. Θήρας, μέσω της ΑΕΜΥ ΑΕ, οι οποίες έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν την ανταγωνιστική λειτουργία του Νοσοκομείου και την αύξηση των πόρων του, με στόχο την όσο το δυνατόν κάλυψη των πάσης φύσεως δαπανών του με αντίστοιχη ελάφρυνση της κρατικής χρηματοδότησης και την αύξηση των πάσης φύσεως κρατικών εσόδων, χωρίς να διακυβεύεται η αποστολή του Νοσοκομείου ως παρόχου έργου κοινωνικού οφέλους και η λειτουργία του για χάρη του δημοσίου συμφέροντος. Υποχρεωτικά, για το Νοσοκομείο Θήρας, η ΑΕΜΥ ΑΕ συμβάλλεται με όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς του δημοσίου (ΕΟΠΥΥ, NAT, κλπ) ενώ παρέχει ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα σε άπορους και ανασφάλιστους

Παράλληλα, τροποποιείται το ισχύον καταστατικό λειτουργίας της ΑΕΜΥ ΑΕ αλλά και ο κανονισμός λειτουργίας της, ως προς την προσθήκη του σκοπού και της λειτουργίας του Γ.Ν. Θήρας, ενώ παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης, χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, πρόσκαιρων και έκτακτων αναγκών στελέχωσής της από φορείς του δημοσίου συστήματος υγείας καθώς και από το Υπουργείο Υγείας.

Καταργείται το Κέντρο Υγείας Σαντορίνης

Στο άρθρο 96, καταργείται η δομή του Κέντρου Υγείας Θήρας, ωστόσο λαμβάνεται μέριμνα, ώστε το προσωπικό που επιθυμεί, να μην αλλάξει τόπο εργασίας, αλλά να ενταχθεί στη λειτουργία του Γ.Ν. Θήρας. Για το μεταφερόμενο προσωπικό δεν επέρχεται καμία υπηρεσιακή ή μισθολογική μεταβολή και δεν θίγεται η εργασιακή τους σχέση με την 2η Δ.Υ.Πε., ενώ διευκρινίζονται μισθολογικά θέματα πρόσθετων αμοιβών και πειθαρχικής κατάστασης των υπαλλήλων αυτών.

Ειδικότεροι όροι για την εφαρμογή των παραγράφων, καθώς και το ακριβές χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας του Γ.Ν. Θήρας και της μεταφοράς του προσωπικού του πρώην ΚΥ Σαντορίνης, ορίζονται με την υπογραφή ειδικής προγραμματικής σύμβασης.