Χωρίς εργολάβο καθαριότητας το Κέντρο Υγείας Άνδρου εδώ και τέσσερις μήνες

Υγειονομική «βόμβα» στο έλεος της

Κραυγή αγωνίας από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής, Ιωάννη Πιπεργιά

Τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα του Κέντρου Υγείας Άνδρου, όπως η έλλειψη εργολάβου καθαριότητας, η μη καταβολή υπερωριών στο προσωπικό και η καθυστέρηση στην έγκριση δαπανών επισημαίνει, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, Ιωάννης Πιπεργιάς, καταγγέλλοντας την 2η Υγειονομική Περιφέρεια για κωλυσιεργία και αδιαφορία.

Σε σχετική επιστολή του προς τους Βουλευτές Κυκλάδων, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, τον Έπαρχο Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη και τον Δήμαρχο, Θεοδόση Σουσούδη ο κ. Πιπεργιάς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για την ομαλή λειτουργία της μονάδας, όσο και για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες, ο χώρος δεν καθαρίζεται σε σταθερή βάση.

Ειδικότερα, αναφέρει, ότι από τον Σεπτέμβριο του 2015, το Κέντρο Υγείας Άνδρου έχει μείνει χωρίς εργολάβο καθαριότητας, καθώς ο μέχρι τότε αρμόδιος αποχώρησε, ισχυριζόμενος ότι δεν του έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα για τις υπηρεσίες του.

«Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία»

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο κ. Πιπεργιάς υπογραμμίζει ότι είναι ανέφικτη η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος, εάν δεν δοθούν μόνιμες λύσεις από την 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου στην οποία υπάγεται το Κέντρο Υγείας Άνδρου από τις αρχές του 2015. «Εδώ και μήνες προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, προσλαμβάνοντας από την τσέπη μας, πολλές φορές, κάποιους ανθρώπους να έρθουν να δουλέψουν τέσσερις-πέντε ώρες μέρα παρά μέρα, κάθε τρεις-τέσσερις μέρες –ανάλογα- όμως αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς υπερβαίνει των δυνατοτήτων μας» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τον τρόπο με τον οποίο απαντά η Διοίκηση της ΥΠΕ στις συνεχείς εκκλήσεις του. «Εάν ο Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας σηκώνει τα χέρια ψηλά, λέγοντάς μας ότι δεν μπορεί να μας βοηθήσει, τότε εμείς σε ποιον να απευθυνθούμε; Όταν δεν καθαρίζεται ένας χώρος, υπάρχει μια υγειονομική βόμβα η οποία μπορεί να σκάσει κάποια στιγμή και να έχουμε άλλα θέματα. Όταν ένας υγειονομικός χώρος δεν καθαρίζεται όπως πρέπει, με άτομα σταθερά, που θα εργάζονται επί καθημερινής βάσεως, αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία» σημειώνει, καθιστώντας γνωστό ότι ο ίδιος έχει εξαντλήσει κάθε προσπάθεια αναζήτησης τρόπου κάλυψης των συγκεκριμένων αναγκών. «Ζήτησα και από τον Δήμο βοήθεια, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς και ο ίδιος έχει να διαχειριστεί τα δικά του οικονομικά θέματα».

«Ο Διοικητής της ΥΠΕ σηκώνει τα χέρια ψηλά»

Εκτός από το ζήτημα της καθαριότητας, ο κ. Πιπεργιάς αναφέρθηκε επίσης και στη μη πληρωμή των υπερωριών στο προσωπικό, καθώς και των εφημεριών αρκετών μηνών στους Ιατρούς, ενώ πρόσθεσε πως παρατηρείται μεγάλη αδυναμία στο σύστημα εγκρίσεων δαπανών της 2ης ΥΠΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στις προμήθειες υλικών.

«Ευρίσκομαι στη θέση αυτή από τον Απρίλιο του 2010, είναι θέση άμισθη-τιμητική σύμφωνα με τον Νόμο. Ως άτομο δεν απολογούμαι σε κανένα, εκτός της συνείδησής μου και του Ανδριώτικου λαού, γι’ αυτό θεωρώ απαραίτητο να τον ενημερώσω», σημείωσε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής στην ανακοίνωσή του. «Από την ανάληψη των καθηκόντων μου έως τώρα, αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες λόγω της κρίσης. Όμως αυτή η κατάσταση που επικρατεί, δεν έχει προηγούμενο, Τα έγγραφα που έχουμε κάνει αλλεπάλληλα, τα τηλεφωνήματα ατελείωτα. Είχα κατά νου να αποχωρήσω το ερχόμενο καλοκαίρι που λήγει η θητεία μου, όμως η κατάσταση δεν αντέχεται. Το χειρότερο όμως για μένα είναι ότι, στην τελευταία επικοινωνία μας, με τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ, δήλωσε αδυναμία να δώσει λύση στα παραπάνω θέματα. Πώς μπορεί κάποιος να παραμένει σε αυτή τη θέση, εάν δεν μπορεί να δώσει λύσεις. Πώς μπορεί να λειτουργεί ένας υγειονομικός χώρος χωρίς καθαριότητα; Πώς μπορεί κάποιος να εργάζεται υπερωριακά και να μην πληρώνεται; Πώς μπορεί να λειτουργεί το Κ.Υ. όταν για κάθε έγκριση απαιτούνται δεκάδες τηλεφωνήματα;»

«Απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες»

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Πιπεργιάς εξήγησε ότι εργάζονται ιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων, οι οποίοι καλούνται να καλύψουν ανάγκες και πέραν του βασικού ωραρίου τους, χωρίς ουσιαστικά να αμείβονται για τις υπηρεσίες τους. «Υπάρχει για παράδειγμα ένας Ακτινολόγος, ο οποίος κάνει το πρωινό του ωράριο, αλλά όταν κάποιος χτυπήσει απόγευμα, σαββατοκύριακο και βράδυ έρχεται να βγάλει ακτινογραφία. Το ελάχιστο που θα μπορούμε να κάνουμε, είναι να του βάζουμε κάποιες ώρες υπερωρία το μήνα. Ωστόσο, όλοι αυτοί οι άνθρωποι και κάποιοι άλλοι που τους χρησιμοποιούμε ως κλητήρες για να μην κλείνει το Κέντρο Υγείας το βράδυ, είναι απλήρωτοι από την αρχή του χρόνου» ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό τόσο του προσωπικού, όσο και της Διοίκησης από τη 2η ΥΠΕ. «Κοροϊδεύουν, λένε «θα τα βάλουμε αυτόν το μήνα, τον άλλον μήνα» και κοντεύει να φύγει η χρονιά, χωρίς να έχει πληρωθεί κανείς. Οι δεσμεύσεις έρχονται μήνα-μήνα, τώρα θα πληρωθείτε τον Ιούνιο, τώρα θα πληρωθείτε τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και πάει λέγοντας».

Όπως τόνισε, παρά το γεγονός ότι προσφέρει εθελοντικά τον χρόνο του και τις όποιες γνώσεις του από τη συγκεκριμένη θέση, δεν αντέχει να βλέπει το προσωπικό να δίνει τον καλύτερο εαυτό του και να παραμένει απλήρωτο. «Μια παραίτηση για μένα είναι εύκολη, όμως η φυγή την ώρα του προβλήματος δεν είναι λύση. Παρακαλώ λοιπόν τις παραπάνω αρχές να παρέμβουν» υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Πώς εγώ θα ξαναβάλω το προσωπικό να εργαστεί και με τι ψυχή θα φωνάξω τον ακτινολόγο που παίρνει το αυτοκίνητό του για να ‘ρθει και πληρώνει και καύσιμα, για να βγάλει μια ακτινογραφία»;

«Εάν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, να επιστρέψουν στο παλιό σύστημα»

Σε δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Πιπεργιάς διευκρίνισε ότι τα προβλήματα αυτά δεν υπήρχαν την περίοδο που το Κέντρο Υγείας υπαγόταν στο Γενικό Νοσοκομείο της Σύρου. «Μπορεί να ήταν μειωμένες οι πιστώσεις, όπως στο ξεκίνημα της κρίσης αλλά δεν είχαμε θέματα λειτουργικά, όπως τώρα». Χωρίς να κρύψει την αγανάκτησή του, σημείωσε πως «από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου εκεί για να βοηθήσω, ασχολούμαστε συνέχεια με πράγματα που είναι αυτονόητα. Είναι θέμα κακής οργάνωσης. Μια έγκριση να αναρτηθεί στο διαδίκτυο είναι θέμα οργάνωσης όχι ότι δεν έχουμε χρήματα και δεν το εγκρίνουμε. Το ασθενοφόρο θέλει καύσιμα, πώς να κινηθεί»;

Καταλήγοντας, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν δραστικές λύσεις από το αρμόδιο Υπουργείο, δεδομένου ότι αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλες τα Κέντρα Υγείας του Νομού. «Εγώ τους είπα, αν δεν μπορείτε εσείς να ανταπεξέλθετε, εισηγηθείτε ως Υπουργείο να επιστρέψουμε πάλι στην προηγούμενη κατάσταση που οι άνθρωποι ξέρουν τη δουλειά τους και πώς να τα βγάλουν πέρα», υπογράμμισε.