Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στο Βαρδάκειο και Πρώιο Νοσοκομείο Σύρου

«Αυτό το νοσοκομείο ανήκει σ’όλους μας»

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους, έκοψαν οι εργαζόμενοι στο Βαρδάκειο και Πρώιο Νοσοκομείο Σύρου, με τις ευχές όλων, να επικεντρώνονται στη συνέχιση της υπεράνω εαυτού προσπάθειας του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, που παρά τις μεγάλες ελλείψεις, παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς των Κυκλάδων.

Σε μία συγκρατημένα εορταστική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, 10 Φεβρουαρίου, στο ισόγειο της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Σύρου, έδωσαν το «παρών», ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβασμιώτατος π. Πέτρος Στεφάνου, εκπροσωπώντας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωρόθεο Β’, ο οποίος λόγω ποιμαντορικού καθήκοντος βρίσκεται στην Κέα, ο Αιδ/τος π. Φλαβιανός Αλμπέσκου, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Μαραγκός, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων, που συστηματικά στηρίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου, όπως και μία μεγάλη μερίδα των εργαζομένων σε αυτό.

«Το νοσοκομείο το θεωρούμε δεύτερο σπίτι μας»

Στον χαιρετισμό, που πραγματοποίησε ο ασκών χρέη Διοικητού και Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, κ. Ευάγγελος Πανοηλίας, ευχαρίστησε με ιδιαίτερη θέρμη, όλους τους εργαζομένους στο νοσοκομείο, η εργασία των οποίων, πολλές φορές με αυταπάρνηση, στηρίζει στο μεγαλύτερο βαθμό την αξιοπρεπή λειτουργία της μονάδας.

«Αυτός ο οργανισμός είναι υποστελεχωμένος. Έχουν περίπου 5 χρόνια να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ένας οργανισμός, του οποίου ορισμένα τμήματα, πραγματικά μόνο με αυτοθυσία και αγώνα καταφέρνουν [σ.σ οι εργαζόμενοι] να κρατούν τη λειτουργία τους σε επίπεδα αποδεκτά και κάποιας ασφάλειας. Ορισμένα τμήματα λειτουργούν πραγματικά οριακά. Ένα τμήμα από αυτά είναι το Παιδιατρικό, που με έναν παιδίατρο μόνο, καταλαβαίνετε, τι μπορεί να συμβαίνει εκεί. Ένα Παθολογικό τμήμα με τρεις μόνο παθολόγους, που θα έπρεπε να έχει 5-6 παθολόγους για να λειτουργήσει σωστά. Η προσπάθεια αυτών των συναδέλφων, νύχτα – μέρα, θα πρέπει να τονιστεί», ανέφερε ο κ. Πανοηλίας.

«Κάθε τμήμα έχει την υποστελέχωσή του, αλλά όλοι οι εργαζόμενοι προσφέρουν και αποτέλεσμα, είναι αυτά τα προβλήματα να μη βγαίνουν τόσο έντονα, όπως θα μπορούσαν να είχαν βγει», συνέχισε, εξαίροντας τη δουλειά όλων των Τμημάτων, των Τομεαρχών του ΕΣΥ και των Διευθυντών, ενώ δεν παρέλειψε και τη «Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που καταφέρνει να φέρνει σε πέρας την αποστολή της, όχι μόνο για τη Σύρο, αλλά και για τα άλλα νησιά, με τους νεφροπαθείς τους οποίους περιθάλπουν».

Κάνοντας ειδική μνεία για την εξίσου ανιδιοτελή και μεγάλη αφοσίωση του νοσηλευτικού προσωπικού, που δεδομένης της υποστελέχωσης, «έχει φτάσει σε σημείο, που δεν μπορούν να πάρουν ούτε ένα ρεπό», ο κ. Πανοηλίας ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. να δοθούν 4 ρεπό σε κάθε εργαζόμενο της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Επίσης, ευχαρίστησε και τη Διοικητική Υπηρεσία. «Το νοσοκομείο δεν το διοικώ εγώ, αρμόδιος για τα οικονομικά και τη διαχείριση είναι ο κ. Τρίτζαλης, ο οποίος με πολύχρονη εμπειρία, έχει κρατήσει το νοσοκομείο, παρά την απουσία Διοικητή, σε ένα επίπεδο τέτοιο, που η έλλειψη αυτή δεν έχει φανεί και τόσο πολύ», σημείωσε. «Χάρη στον κ. Τρίτζαλη, μπορέσαμε και τα καταφέραμε. Περιμένουμε βεβαίως την πολιτεία να μας φέρει τον καινούριο Διοικητή, που θα είναι καλοδεχούμενος και πιστεύω θα τον στηρίξουμε όλοι».

Παράλληλα όμως, αναφέρθηκε και στην επιτυχημένη παρουσία του πρώην Διοικητή του νοσοκομείου, κ. Γιάννη Πετράκη, εξαίροντας την βοήθεια που πρόσφερε στο νοσοκομείο, αλλά και στην ανάληψη πρωτοβουλιών, αρκετές από τις οποίες καθυστέρησαν λόγω υποστελέχωσης, αλλά συνεχίζονται με αγώνα και προσπάθεια, όπως είναι το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου της μήτρας, σε συνεργασία με το Γυναικολογικό Τμήμα. «Μακάρι να είμαστε σε θέση αργότερα, με καλύτερη στελέχωση να προχωρήσουμε και σε άλλα πρωτοβάθμια προγράμματα πρόληψης», ευχήθηκε.

Ο κ. Πανοηλίας ευχαρίστησε από καρδιάς όλους τους Συλλόγους, τους φορείς, τις εταιρείες και τους πολίτες, που στήριξαν ηθικά, αλλά κυρίως υλικά το νοσοκομείο, με δωρεές και εθελοντισμό. «Η κοινωνία έχει σκύψει και βοηθάει», επεσήμανε, ενώ διεμήνυσε, πως «αυτό το νοσοκομείο ανήκει σ’ όλους μας και είναι αυτό, το οποίο πρέπει όλοι να αγκαλιάσουμε, γιατί η υγεία δεν είναι ποτέ εγγυημένη».

Τέλος, επανέφερε για ακόμη μία φορά το ζήτημα της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, λέγοντας, πως «η έλλειψη Μ.Α.Φ. είναι μία βαρύτατη πληγή για το νοσοκομείο» και υπενθυμίζοντας, πως η λίστα αναμονής για βαριά περιστατικά, που χρήζουν περίθαλψης σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είναι κάθε φορά άνω των 70 ατόμων. Δεδομένου, ότι το νοσοκομείο στο παρελθόν έχει εισπράξει την άρνηση, όσον αφορά στο αίτημα ίδρυσης ΜΑΦ, ο κ. Πανοηλίας ζήτησε τη στήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την από κοινού προσπάθεια επίτευξης αυτού του στόχου.

Τέλος, όπως ανέφερε, «είμαι λίγο συγκινημένος, διότι είναι η τριακοστή πίτα που κόβω σε αυτό το νοσοκομείο. Εγώ, όπως και οι περισσότεροι από εμάς το θεωρούμε δεύτερο σπίτι μας, ίσως και πάνω από το σπίτι μας».

Περίθαλψη δεκάδων χιλιάδων περιστατικών

Παίρνοντας το λόγο, ο διοικητικός προϊστάμενος του νοσοκομείου, κ. Νίκος Τρίτζαλης, αναφέρθηκε στα καταγεγραμμένα στοιχεία κίνησης στη μονάδα για το 2015.

Όπως ανέλυσε, την προηγούμενη χρονιά, μεταξύ άλλων, 3.251 άτομα νοσηλεύθηκαν στις κλινικές, 18.244 άτομα εξετάστηκαν στα εξωτερικά ιατρεία, διενεργήθηκαν 292.636 εργαστηριακές εξετάσεις, πραγματοποιήθηκαν 1.688 χειρουργεία, 131 τοκετοί, ενώ 33 νεφροπαθείς από τη Σύρο και τις Κυκλάδες, κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημά τους.

Ο κ. Τρίτζαλης με τη σειρά του αναφέρθηκε στην πολύτιμη υπερπροσπάθεια του προσωπικού, ενώ σημείωσε, πως «η διοίκηση καταβάλει διαρκή αγώνα για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού», αναφερόμενος τα καινούρια μηχανήματα υπερηχογραφήματος, αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, εξηγώντας, πως τα δύο πρώτα είναι ήδη στη διάθεση του κοινού, ενώ ο μαγνητικός τομογράφος αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη Απριλίου, μετά την εκπαίδευση των ιατρών του ακτινολογικού. Συμπλήρωσε δε, πως αναμένεται ενίσχυση του προσωπικού με ένα ιατρό, για ένα τουλάχιστον χρόνο.

Ταυτόχρονα, υπενθύμισε, πως η έλλειψη του προσωπικού καλύπτεται με επικουρικούς ιατρούς, τη μισθοδοσία των οποίων καλύπτει το νοσοκομείο από ίδιους πόρους, με αποτέλεσμα να υπάρχει και αντίστοιχη συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων του, καταλήγοντας, πως «ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου είναι περίπου 3.000.000 ευρώ κάθε χρόνο και με αυτά προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε».

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, ο αντιπρόεδρος, κ. Μιχάλης Ζουλουφός, έστειλε μήνυμα ενότητας και δύναμης, αναφέροντας, ότι «το νοσοκομείο στέκεται στα πόδια του και παρέχει υψηλού επιπέδου και ανθρώπινου επιπέδου υπηρεσίες, στον τόσο αναγκεμένο λαό μας».

«Αυτό που είδα όχι μόνο ως αντιπρόεδρος στο Δ.Σ., αλλά και ακριβώς πριν ένα χρόνο με μία προσωπική υπόθεση, σε αυτό το νοσοκομείο είναι, ότι ακόμη και σήμερα, με αυτές τις συνθήκες, παρέχει ένα αίσθημα ασφάλειας, για την ανθρώπινη εξυπηρέτηση των αναγκών υγείας του κόσμου των Κυκλάδων», υπογράμμισε, προσθέτοντας, ότι «σε καμία περίπτωση δεν αισθάνθηκα, ότι σε αυτό το νοσοκομείο ένας δικός μου άνθρωπος θα είχε χειρότερη αντιμετώπιση, απ’ ότι στο καλύτερο νοσοκομείο της Αθήνας».

Τέλος, ευχήθηκε, «να έχουμε μία καλή χρονιά χωρίς πολλή δουλειά για το νοσοκομείο μας, αλλά να ξέρετε ότι καταβάλλουμε και κάθε προσπάθεια, με την παρουσία όλων και τη βοήθεια όλων, για κάτι καλύτερο».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών, όπως και οι προηγούμενοι ομιλητές, εξήραν το έργο του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, ενώ τονίζοντας πως η υπερπροσπάθειά τους στην άσκηση του λειτουργήματός τους, αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» στους ασθενείς της Σύρου και των Κυκλάδων, παρά τις δυσκολίες της εποχής»

Υψηλό επίπεδο με αυταπάρνηση

Έπειτα από τον χαιρετισμό των εκπροσώπων του Ροταριανού Ομίλου Ερμούπολης και του Συλλόγου Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Μαρακός, ο οποίος στο ίδιο κλίμα συνεχάρη το προσωπικό για την αυταπάρνηση που επιδεικνύει και με αυτό τον τρόπο διατηρεί το επίπεδο του νοσοκομείου ψηλά, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία του Δήμου με το νοσοκομείο, όσον αφορά σε προγράμματα πρόληψης και προαγωγής υγείας. Ένα από τα προγράμματα για την πρόληψη του τραχήλου της μήτρας ξεκινά, όπως τόνισε και ο κ. Πανοηλίας, ενώ ο Δήμαρχος ενημέρωσε, πως η απόφαση εγκρίθηκε και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, γεγονός που καθιστά δυνατή την άμεση έναρξη υλοποίησης πιλοτικού αυτού προγράμματος.