Ψήφισμα του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων

για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και την υποστελέχωση των μονάδων του ΕΣΥ των Κυκλάδων
  • Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:20

Η Γενική Συνέλευση του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, συνήλθε εκτάκτως την 14-02-2016 και αφού εξέτασε τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, αποφάσισε ομόφωνα κι εξέδωσε το εξής ψήφισμα:

α) Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεσή μας στο προσχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό, το χαρακτηρίζουμε καταστροφικό για τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς, καθόλου αναπτυξιακό, χωρίς καμία προοπτική κι απόλυτα φοροεισπρακτικό.

Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια του ιδιώτες ιατρούς σε οικονομική εξόντωση δημεύοντας το εισόδημά τους, προσθέτοντας τις υπέρογκες αυτές ασφαλιστικές εισφορές στην ήδη εξαγγελθείσα αυξημένη για εφέτος φορολογική επιβάρυνση.

Αποτέλεσμα αυτών θα είναι για τους ιδιώτες ιατρούς η εγκατάλειψη του επαγγέλματος και για τους νέους ιατρούς η μετανάστευση στο εξωτερικό.

β) Καταδικάζουμε κι απορρίπτουμε την αδιανόητη υποκοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων που ψηφίστηκε στις 22-12-2015 ΦΕΚ 2016.

Συμπαραστεκόμαστε και καλύπτουμε απόλυτα ως Σύλλογος τις προσπάθειες και αντιδράσεις των εργαστηριακών ιατρών επειδή οι νέες τιμές μικροβιολογικών εξετάσεων είναι πολύ πιο κάτω από το κόστος εκτέλεσής τους.

Συγκεκριμένα ο Ιατρικός Σύλλογος Κυκλάδων καλύπτει την επ’ αόριστον επίσχεση αναστολής εκτέλεσης παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ, από τα μέλη των εργαστηριακών ιατρών του.

Στα πλαίσια της συμπαράστασης αυτής για να μη τους δοθεί η χαριστική βολή και οδηγηθούν σε χρεωκοπία και σίγουρο κλείσιμο των εργαστηρίων τους, καλούνται οι κλινικοί ιατροί του Νομού Κυκλάδων να αναστείλουν επ’ αόριστον την έκδοση ηλεκτρονικών παραπεμπτικών του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες εργαστηριακούς ιατρούς, εκτός πολύ ειδικών αναγκαίων περιπτώσεων, ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση των εξεταζομένων για το πρόβλημα που προέκυψε.

γ) Προειδοποιούμε την Κυβέρνηση ότι η υποστελέχωση των κρατικών μονάδων Υγείας στον Νομό, ευρίσκεται σε οριακά επίπεδα και εάνδε γίνουν άμεσα καινοτόμες ενέργειες, θα παρακολουθήσουμε όλοι, το δράμα της ολικής κατάρρευσης του συστήματος Υγείας, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των 24 νησιών μας.

Απαιτούνται λοιπόν, κίνητρα και προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού εδώ και τώρα.