Πραγματικότητα το νέο νοσοκομείο Σαντορίνης

  • Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:10

Γεγονός πλέον αποτελεί το νοσοκομείο της Σαντορίνης, με τον διακριτό τίτλο «Γενικό Νοσοκομείο Θήρας», κατόπιν της ψήφισης του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα, στο οποίο περιέχονται και τα σχετικά άρθρα για τη λειτουργία της συγκεκριμένης νοσηλευτικής μονάδας.

Με τα άρθρα 62 έως 71 του νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», ορίζεται η λειτουργία, η χρηματοδότηση και η διοίκηση του νοσοκομείου της Σαντορίνης.

Το πλαίσιο λειτουργίας

Όπως ορίζεται στο νομοσχέδιο για το πλαίσιο λειτουργίας του νοσοκομείου, αυτό λειτουργεί υπό την Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. και ως υποκατάστημά της, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών υπηρεσιών φροντίδας υγείας του πληθυσμού του Νομού Κυκλάδων και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Ορίζεται δε ότι στο χώρο του νοσοκομείου, τοποθετείται ευδιάκριτη εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα ή ανάλογη αναμνηστική στήλη με την ένδειξη ότι το Νοσοκομείο χτίστηκε με δωρεά του οικοπέδου από την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Ημεροβιγλίου Θήρας.

Με το παρόν νομοσχέδιο αποκλείεται κάθε προοπτική παραχώρησης της μονάδας σε ιδιώτη, βάσει σχεδιασμών και ανάλογων προηγούμενων πολιτικών που προσέβλεπαν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς ορίζεται ρητά πως η νοσηλευτική μονάδα του Γ.Ν. Θήρας είναι δημόσιου χαρακτήρα και ανήκει στην Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.. Δεν μπορεί να εκποιηθεί σε ιδιώτη για κανέναν λόγο ούτε να αποσχισθεί ως επιχειρηματικός κλάδος και δραστηριότητα. Το νοσοκομείο τελεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας και τη διοικητική, οικονομική, λειτουργική, οργανωτική, επιστημονική, διαχείριση της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.. Σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., για οποιονδήποτε λόγο, ή κατάργησής της, το Γ.Ν. Θήρας, το υπηρετούν προσωπικό και ο πάσης φύσεως εξοπλισμός του, στο σύνολό του, περιέρχεται στη διάθεση, δικαιοδοσία και ιδιοκτησία του υπουργείου Υγείας.

Ως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Γ.Ν. Θήρας, για κάθε νόμιμη συνέπεια, λογίζεται η ημερομηνία θέσης σε ισχύ του τροποποιημένου Κανονισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας (Κ.Ε.Ο.Λ.) της Α.Ε.Μ.Υ. ΑΕ..

Στελέχωση

Σε ότι αφορά στη στελέχωση της μονάδας, ορίζεται πως το Γ.Ν. Θήρας, εφημερεύει στο πλαίσιο εφημερίας των νοσοκομείων και Κ.Υ. του Νομού Κυκλάδων, καθώς και στο πλαίσιο της λειτουργίας των μονάδων της 2ης Υ.Π.Ε., με την οποία συνεργάζεται για την παροχή συνδρομής σε έκτακτα υγειονομικά περιστατικά και σε κάθε αίτημα που ζητηθεί η συνδρομή του και για την εξειδίκευση αυτής της συνεργασίας συντάσσεται ειδική προγραμματική σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Υγείας, της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. και της διοίκησης της 2ης Δ.Υ.Πε., η οποία καθορίζει τις λεπτομέρειες και τους όρους (υποχρεώσεις και δικαιώματα) των συμβαλλομένων μερών.

Το Γ.Ν. Θήρας, μέσω της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., μπορεί να συνεργάζεται με κλινικές και νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., ή με πανεπιστημιακές κλινικές δημόσιων νοσοκομείων, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, την εκπόνηση συγκεκριμένων προγραμμάτων ιατρικής φροντίδας και ποιοτικών νοσηλευτικών υπηρεσιών, μεταφορά ιατρικής εμπειρίας και επιστημονικής γνώσης.

Στην Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. μπορεί να προσλαμβάνεται με σύμβαση ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου, πάσης φύσεως προσωπικό για την αντιμετώπιση έκτακτων και εποχιακών αναγκών του νοσοκομείου Θήρας, για χρονικό διάστημα έως ενός έτους, με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη έτος και η δαπάνη μισθοδοσίας θα βαρύνει αποκλειστικά την Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε..

Δίνεται επίσης η δυνατότητα διετούς απόσπασης, με παράταση ακόμα 1 έτος επιστημονικού προσωπικού, μονίμων ιατρών του Ε.Σ.Υ. και των ΠΕΔΥ, που υπηρετούν σε νοσηλευτικά ιδρύματα του Ε.Σ.Υ. και ΠΕΔΥ των Υ.Π.Ε., προκειμένου να διευκολυνθεί η λειτουργία του νοσοκομείου και η δαπάνη μισθοδοσίας βαρύνει τον φορέα προέλευσης του αποσπώμενου υπαλλήλου και συμπεριλαμβάνει τα επιδόματα της οργανικής του θέσης.

Μπορεί επίσης να προσλαμβάνεται ειδικευμένο ιατρικό, επιστημονικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ιδιωτικού δικαίου.

Η καταβολή των εφημεριών, υπερωριών, ή άλλων πρόσθετων αμοιβών του συνόλου του προσωπικού του Γ.Ν. Θήρας, βαρύνει τον προϋπολογισμό της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. και αποζημιώνεται σύμφωνα με το ισχύον σε αυτή μισθολογικό καθεστώς.

Εποπτεία - Έλεγχος

Η εποπτεία και ο έλεγχος της νοσηλευτικής μονάδας του Γ.Ν. Θήρας ασκείται από τον υπουργό Υγείας και περιλαμβάνει τόσο τον τρόπο παροχής των υπηρεσιών υγείας, όσο και τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο.

Με απόφαση του υπουργού, συγκροτείται στο υπουργείο Υγείας, Επιτροπή Ελέγχου, η οποία καθορίζει τη σύνθεσή της και το αντικείμενο ελέγχου και η οποία θα επισκέπτεται το Γ.Ν. Θήρας, τουλάχιστον μία φορά κατ’ έτος, προκειμένου να ελέγχει τη συμμόρφωση του νοσοκομείου με τις συνθήκες λειτουργίας του.

Η Επιτροπή θα συντάσσει έκθεση που θα υποβάλλεται στον υπουργό Υγείας και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. και με απόφαση του υπουργού Υγείας θα εκδίδεται, ετησίως, βεβαίωση καλής λειτουργίας του νοσοκομείου και των εργαστηρίων του.

Κάθε χρόνο και έως 2 μήνες από τη λήξη του, η διοίκηση της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., υποβάλει στον υπουργό Υγείας, πλήρη και αναλυτικά οικονομικά στοιχεία λειτουργίας, καθώς και έκθεση πεπραγμένων του Γ.Ν. Θήρας. Ο υπουργός Υγείας, δύναται, οποτεδήποτε, να διατάξει έκτακτο έλεγχο οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης του Νοσοκομείου, με τις δαπάνες του ελέγχου να βαρύνουν την Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε..

Πόροι - Χρηματοδότηση - Περιουσιακά στοιχεία

Οι πόροι για τη λειτουργία της νοσηλευτικής μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, ως υποκαταστήματος της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., βαρύνουν τον προϋπολογισμό της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., ο οποίος επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, μέσω του υπουργείου Υγείας.

Πόροι του Γ.Ν. Θήρας αποτελούν: Τα ημερήσια νοσήλια και οι εισπράξεις από τις πάσης φύσεως λοιπές ιατρικές πράξεις, τα πάσης φύσεως έσοδα από τα εξωτερικά ιατρεία, το τμήμα ημερήσιας - βραχείας νοσηλείας και τις υπόλοιπες δομές του Νοσοκομείου, τα έσοδα από την εκποίηση παλαιών μηχανημάτων, επίπλων, σκευών και κάθε είδους υλικού που δύναται να αποφέρει έσοδα.

Τα έσοδα προερχόμενα από δραστηριότητες προς εξυπηρέτηση του προσωπικού και των νοσηλευόμενων, επισκεπτών κ.λπ., ετήσια επιχορήγηση του Δημοσίου, το οποίο αναλαμβάνει με την επιχορήγησή του, το μισθολογικό κόστος του τακτικού και επί συμβάσει προσωπικού του Γ.Ν. Θήρας, εκτός των εφημεριών, υπερωριών και πρόσθετων αμοιβών.

Η Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., μπορεί να αιτηθεί πρόσθετης έκτακτης επιχορήγησης, με πλήρη οικονομική ανάλυση, τεκμηρίωση και αιτιολόγηση, η έγκριση της οποίας εξετάζεται αυτοτελώς από τον υπουργό Υγείας.

Επίσης τα έσοδα από εκπαιδευτικές δράσεις, σεμινάρια, συνέδρια κ.λπ. και από δράσεις ιατρικού τουρισμού, καθώς και κάθε είδους συνεργασιών, συμβάσεων με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς ή αυτά που προέρχονται από άλλη δραστηριότητα.

Τα πάσης φύσεως έσοδα του νοσοκομείου, μετά την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών, τη συντήρηση, ανανέωση και εκσυγχρονισμό του ιατρικού και λοιπού εξοπλισμού του και των δομών του, ενσωματώνονται στα λοιπά έσοδα της εταιρείας και εφόσον προκύψει συνολικά θετικό οικονομικό αποτέλεσμα (κέρδος), μειώνεται η κρατική επιχορήγηση της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., κατά αντίστοιχο ποσό.

Η νοσηλευτική μονάδα του Γ.Ν. Θήρας, δύναται να έχει πόρους ή να δέχεται κληρονομίες, κληροδοσίες, δωρεές κινητών ή ακινήτων, χρημάτων, επιχορηγήσεις από τρίτους, φυσικά η νομικά πρόσωπα και κάθε πρόσοδο από αυτές. Τα πάσης φύσεως αποκτήματα του Γ.Ν. Θήρας, δύνανται να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν μόνο προς όφελος της νοσηλευτικής μονάδας του Γ.Ν. Θήρας και παραμένουν στην κυριότητα του, ενώ τηρείται στην Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε., ειδικός λογαριασμός τήρησης και αξιοποίησης των αποκτημάτων του Γ.Ν. Θήρας.

Κατάργηση κέντρου υγείας Σαντορίνης

Με την έναρξη λειτουργίας του Γ.Ν. Θήρας, διακόπτεται η λειτουργία του Κ.Υ. Σαντορίνης το οποίο και καταργείται για κάθε νόμιμη συνέπεια. Οι τυχόν οικονομικές ή άλλες εκκρεμότητες και απαιτήσεις του πρώην Κ.Υ. Σαντορίνης, βαρύνουν τη 2η Υ.Πε. Πειραιώς και Αιγαίου.

Το σύνολο του προσωπικού του Κ.Υ. Σαντορίνης (μόνιμο και Ι.Δ.Α.Χ.), μεταφέρεται λειτουργικά και εντάσσεται στην ολοήμερη λειτουργία του Γ.Ν. Θήρας, με την ίδια σχέση εργασίας, μισθολογικό καθεστώς και υπηρεσιακή εξέλιξη, ίδιο κλάδο και κατηγορία (ειδικότητα) και υπάγεται στη δικαιοδοσία της 2ης Υ.Πε. Πειραιώς και Αιγαίου για κάθε υπηρεσιακή και μισθολογική του εξέλιξη και μεταβολή, ως προσωπικό της 2ης Υ.Πε.. Η δε μισθοδοσία του ανωτέρω προσωπικού βαρύνει και καταβάλλεται αποκλειστικά από τον προϋπολογισμό της 2ης Υ.Πε.. Η καταβολή των εφημεριών, υπερωριών του ανωτέρω προσωπικού, βαρύνει τον προϋπολογισμό της Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε. και αποζημιώνεται σύμφωνα με το ισχύον σε αυτή μισθολογικό καθεστώς.

Οι οργανικές θέσεις του πρώην Κ.Υ. Σαντορίνης, δεν καταργούνται, αλλά παραμένουν στο οργανόγραμμα της 2ης Υ.Πε. και ακολουθούν τις υπηρεσιακές μεταβολές των λοιπών οργανικών θέσεων της.

Τα πάσης φύσεως και είδους υλικά (συμπεριλαμβανομένων των αναλωσίμων) και ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός του Κ.Υ. Σαντορίνης, περιέρχονται σε χρήση του Γ.Ν. Θήρας, εφόσον κριθούν αυτά αναγκαία για την εξυπηρέτηση του σκοπού και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Γ.Ν. Θήρας.