Συμβουλευτικό πρόγραμμα της ΚΔΕΠΠΑΜ για τα σχολικά κυλικεία της Μυκόνου

Σωστή διατροφή για γερούς μαθητές

  • Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:20

Γερές βάσεις στις διατροφικές συνήθειες των μαθητών της Μυκόνου επιδιώκει να θέσει η διοίκηση της ΚΔΕΠΠΑΜ μέσω μίας νέας συμβουλευτικής και εκπαιδευτικής δράσης, που απευθύνεται στα κυλικεία όλων των σχολείων του νησιού.

Με την πεποίθηση πως οι διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται ισχυρότερες στην πρώιμη και εφηβική ηλικία, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου προτείνει ένα πρόγραμμα διατροφής που θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα όχι μόνο στη διατροφή των παιδιών αλλά και στην υγεία τους.

Στόχος της Διοίκησης είναι να γνωρίσει στους μαθητές τα παραδοσιακά προϊόντα της Μυκόνου, ώστε να ενισχύσει τους παραγωγούς αλλά και να δώσει μια ώθηση στην ανάπτυξη της τοπικής γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, όσο αυτό είναι εφικτό.

Το προτεινόμενο μενού της ΚΔΕΠΠΑΜ είναι προσαρμοσμένο στις υφιστάμενες δυνατότητες παρασκευής μικρο-γευμάτων στα κυλικεία. Η Διοίκηση θα βρίσκεται στη διάθεση των εκάστοτε εκπροσώπων κυλικείων για εκπαίδευση και ενημέρωση, καθώς και για επαφές με παραγωγούς και επαγγελματίες με σκοπό την εξασφάλιση των προϊόντων που προτείνει. Η συνέχεια της όλης προσπάθειας θα συντονιστεί με την αρμόδια σχολική επιτροπή, την στήριξη της οποίας θα επιδιώξει η ΚΔΕΠΠΑΜ και στην οποία θα καταθέσει πρωτίστως την πρότασή της.

Προτεινόμενο μενού κυλικείων

Φρέσκοι χυμοί από αποχυμωτή με φρούτα εποχής. Απαιτείται η εξασφάλιση ενός απλού αποχυμωτή, ενός στίφτη και πιθανά ενός μπλέντερ. Προτείνεται η χρήση φρούτων εποχής, βιολογικών ή καλής ποιότητας. Προμηθευτές είναι τα οπωροπωλεία της Μυκόνου όπου μπορούν να γίνουν και παραγγελίες από παραγωγούς που υπάρχουν στα γύρω νησιά για να ενισχυθεί η τοπική οικονομία. Δεν χρειάζεται προσθήκη ζάχαρης. Χρησιμοποιείστε χάρτινη συσκευασία που δεν επιβαρύνει τόσο το περιβάλλον και που ανακυκλώνεται πιο εύκολα αφού ξεπλυθεί. Αποφύγετε τα αναψυκτικά γιατί εκτός από συντηρητικά, περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

Φρέσκα καθαρισμένα φρούτα εποχής σε χάρτινη συσκευασία κουτί. Επιτρέπεται η προσθήκη ξηρών καρπών και μελιού.

Ξηροί καρποί χωρίς αλάτι σε χάρτινο σακουλάκι. Προμηθευτείτε χύμα ξηρούς καρπούς. Είναι φθηνότεροι και ποιοτικότεροι. Μπορείτε να ζεσταίνετε τους καρπούς για λίγο στο φούρνο, όταν απορροφούν υγρασία. Πάντα ρωτάτε τους καταναλωτές για τυχόν αλλεργίες.

Γκρανόλες – Μπάρες ξηρών καρπών και δημητριακών με μέλι ή μαύρη ζάχαρη. Όλα τα πρατήρια άρτου στη Μύκονο παρέχουν πλέον αυτό τον κωδικό και μάλιστα σε συσκευασία. Είναι ένα άριστο κολατσιό για τους μαθητές. Πάντα ρωτάτε τους καταναλωτές για τυχόν αλλεργίες.

• Είδη σφολιάτας και τυρόπιτας που παρέχονται από τους φούρνους είναι συνήθως κατεψυγμένα. Μπορείτε, όσο αυτό είναι εφικτό, να πραγματοποιείτε παραγγελίες για φρέσκα προϊόντα, επιδιώκοντας να προστεθεί στη γέμιση τυροβολιά Μυκόνου. Αν οι ποσότητες που καταναλώνονται στα κυλικεία είναι αρκετές, ίσως τότε η παραγγελία σας γίνει δεκτή. Υπάρχει και δυνατότητα συνεννόησης μεταξύ των κυλικιαρχών.

Κουλούρι Θεσσαλονίκης και κουλούρι καλαμποκιού είναι διαθέσιμα και αυτά σε φούρνους της Μυκόνου. Μπορείτε να τα εμπορεύεστε σε συσκευασία με συνοδεία ξινότυρου σε συσκευασία vacuum. Το μηχάνημα vacuum έχει ελάχιστο κόστος και συντηρεί ιδιαίτερα αποτελεσματικά και φρέσκα τα προϊόντα.

• Από τα αρτοποιεία προμηθευτείτε φρέσκο ψωμί. Προτιμήστε εκτός από το άσπρο αλεύρι και ψωμάκια ολικής άλεσης. Η γέμιση μπορεί να έχει ιδιαίτερη γεύση όταν χρησιμοποιηθούν υλικά όπως: ελαιόλαδο, λούζα Μυκόνου, ξινότυρο Μυκόνου, τυροβολιά Μυκόνου, μαρούλι, ντομάτα φρέσκια, αγγούρι, κάππαρη και άλλα. Είναι επίσης πολύ απλό να παρασκευάσετε σπιτική μαγιονέζα. Αν όμως δυσκολεύεστε μπορείτε να ανακατέψετε γιαούρτι Μυκόνου με μουστάρδα, ελαιόλαδο και λίγο λεμόνι αντί για μαγιονέζα. Αφήστε τη φαντασία σας να δουλέψει!

• Προμηθευτείτε κέικ διαφόρων τύπων (ολόκληρες φόρμες, μικρές φόρμες) και γεύσεων και ετοιμάστε τις μερίδες σας.

• Το σταφιδόψωμο Μυκόνου είναι επίσης μια πολύ καλή πρόταση προγεύματος.

• Εξασφαλίστε μια ενδιαφέρουσα σειρά από μπισκότα με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη, αλεύρι ολικής και υλικά όπως σταφίδα ή αποξηραμένοι καρποί του δάσους.

• Τα αμυγδαλωτά Μυκόνου είναι και αυτά μια ενδιαφέρουσα πρόταση και μπορεί να πωλούνται ανά τεμάχιο.

Η Διοίκηση της ΚΔΕΠΠΑΜ είναι ανοικτή σε συνεργασίες με τις διευθύνσεις των σχολείων και το Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο τόσο για την οργάνωση μαθημάτων, όσο και για την υλοποίηση σχετικών σεμιναρίων, υποστηρικτικών του προγράμματος. Υπογραμμίζεται πως πρόκειται για μία αποκλειστικά συμβουλευτική προσπάθεια, η οποία δεν αποσκοπεί στη στήριξη ή διαφήμιση επώνυμων προϊόντων ή προμηθευτών. Τηλ. επικοινωνίας: 2289027791

Ετικέτες: