Παρουσία των συλλόγων της Σύρου και της Τήνου, στο 3ο Διεπιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Νοσηλεία στο Σπίτι», που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο

Προσφορά του εθελοντισμού στην υγεία

  • Κυριακή, 24 Απριλίου, 2016 - 18:22
  • /   Eνημέρωση: 25 Απρ. 2016 - 18:30

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Απριλίου 2016 στη Λευκωσία της Κύπρου το 3ο Διεπιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Νοσηλεία στο Σπίτι», με τη συμμετοχή του Συλλόγου Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου, αλλά και του Συλλόγου Φίλων Κ.Υ. Τήνου «Ν. Κόγκος».

Οι εργασίες διεξήχθησαν στην ευγενώς παραχωρηθείσα αίθουσα εκδηλώσεων του κεντρικού κτιρίου της Τράπεζας Κύπρου, ενώ βασικοί διοργανωτές ήταν ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων, το Κυπριακό Φόρουμ «EUROPA DONNA», ο Σύλλογος «Ένα όνειρο μια Ευχή» και ο Σύλλογος «ΝΟΣΗΛΕΙΑ»  από την Αθήνα, το Δ.Σ. του οποίου είχε την ιδέα πραγματοποίησης του Συμποσίου στην Κύπρο, ενώ την προεδρία της Επιστημονικής Επιτροπής ανέλαβε ο Πρόεδρός του, Δρ. Ιωάννης Κωνσταντινίδης.

Συμμετοχή είχαν ο Σύλλογος παροχής βοήθειας και κατ’ οίκον Νοσηλείας Σύρου, ο Σύλλογος  Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών, ο Σύλλογος «ΦΛΟΓΑ» και ο Σύλλογος Φίλων Κ.Υ. Τήνου «Ν. Κόγκος».

Στο Συμπόσιο, σύμφωνα με ενημέρωση από τον κ. Γιώργο Ρούσσο, έλαβαν το λόγο έγκριτοι επιστήμονες υγείας από την Ελλάδα και την Κύπρο και αναφέρθηκαν σε ενδιαφέροντα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας και των προβλημάτων των ασθενών στο σπίτι, όπως είναι η πρόληψη των Κατακλίσεων, η ανακουφιστική φροντίδα των καρκινοπαθών,  η σημασία της νοσηλείας του ασθενούς στο σπίτι και το  οικονομικό όφελος για το Κράτος κ.ά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προξένησαν οι αναφορές στο στρογγυλό τραπέζι για την προσφορά του εθελοντισμού στην υγεία. Τα βιώματα των εθελοντών και  το έργο που παρέχουν οι Εθελοντικές Οργανώσεις στους πάσχοντες  συνανθρώπους μας τονίστηκαν ιδιαίτερα από τους  ομιλητές.  

Το Συμπόσιο παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Κυπριακού Υπουργείου Υγείας και της Βουλής, καθώς και μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων πολιτών.

Σύντομο χαιρετισμό και αναφορά στο έργο του Συλλόγου κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου έκανε το Μέλος του Δ.Σ. του κ. Μόνικα Δενδρινού.

Για την διευκόλυνση παρακολούθησης  του Συμποσίου διοργανώθηκε από το Σύλλογο «ΝΟΣΗΛΕΙΑ» Αθηνών  πενθήμερη Εκδρομή, με τη φροντίδα του Γραμματέα του Δ.Σ.  κ. Γιώργου Ρούσσου, στην οποία συμμετείχαν 65 μέλη και φίλοι του Συλλόγου. Στους εκδρομείς δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν σχεδόν όλη την ελεύθερη  Κύπρο και τους ανθρώπους της και να ζήσουν από κοντά το μεγάλο πρόβλημα της Τούρκικης κατοχής της Βόρειας πλευράς. Ιδιαίτερη υπήρξε η βραδιά μετά το Συμπόσιο, καθότι οι διοργανωτές μάς προσέφεραν επίσκεψη στο Χωριό Αθηένου, δίπλα στην πράσινη γραμμή, όπου μας έγινε ξενάγηση στο Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο και στη συνέχεια προσφέρθηκε δείπνο με Κυπριακή κουζίνα και ζωντανή ντόπια μουσική και παραδοσιακούς χορούς από κατοίκους του χωριού, με την παρουσία και του Δημάρχου.

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα Συμπόσια με το ίδιο θέμα έγιναν στη Σύρο και στην Τήνο, νησιά που έχουν συστήσει προ πολλού αντίστοιχους Συλλόγους με αξιέπαινο έργο.