Δέσμευση στήριξης της θέσης του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου από τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης με φόντο την κυβερνητική βούληση να μεταφερθούν τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος

Ζητήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα

Παρέμβαση του δημοτικού συμβούλου και μέλους του προσωρινού ΔΣ του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, Μ. Ζουλουφού

Η απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της χώρας στην Τράπεζα της Ελλάδος πέρασε το “κατώφλι” και του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, με τον συμμετέχοντα στο προσωρινό ΔΣ και δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας, Μιχάλη Ζουλουφό να γνωστοποιεί το θέμα σε δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η έντονη ανησυχία που έχει προκληθεί στο ιατρικό, νοσηλευτικό και στελεχιακό δυναμικό των Νοσοκομείων της Ελλάδας φαίνεται πως χαρακτηρίζει και τους εργαζομένους του Νοσηλευτικού Ιδρύματος του νησιού, με τον δημοτικό σύμβουλο να “ανοίγει” το θέμα και να ζητά επί της ουσίας τη δέσμευση της Δημοτικής Αρχής, σε επίπεδο στήριξης της αρνητικής απόφασης της σημερινής διοίκησης του Νοσοκομείου Σύρου, ήτοι να μην “υπακούσει” στην απαίτηση του αρμόδιου Υπουργείου.

Άμεση κυβερνητική απαίτηση

Ειδικότερα, μετά από τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Ζουλουφού φαίνεται να επιβεβαιώθηκε η κυβερνητική απόφαση που είδε πριν από κάποια 24ωρα το φως της δημοσιότητας και η οποία αφορά στην κλήση του Υπουργείου Υγείας προς όλα τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα ώστε αυτά να μεταφέρουν τα διαθέσιμα των ταμείων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου – προφανώς – να καλυφθούν διάφορες άλλες οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους. Συγκεκριμένα, η εν λόγω “απαίτηση” έγινε γνωστή μετά από mail που διέρρευσε με αποστολέα τον Θεόδωρο Κομματά, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας προς τον αρμόδιο Υπουργό, Παύλο Πολάκη την περασμένη Πέμπτη, 21 Απριλίου περί τις δέκα το πρωί.

Στο περιεχόμενό του, καθίσταται σαφές πως, ζητούνται όλα τα χρήματα από τα ταμειακά διαθέσιμα των Νοσοκομείων πέραν των ποσών που θα καλύψουν τις ανάγκες των δομών για τις προσεχείς δύο εβδομάδες.

Αξίζει να αναφερθεί δε, πως, αυτήν την απόφαση την προωθεί η κυβέρνηση στηριζόμενη κι επικαλούμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του προηγούμενου έτους.

Μ. Ζουλουφός: Σε επαγρύπνηση ο Δήμος αν απαιτηθεί στήριξη

Δεδομένης της κατάστασης των δημόσιων Νοσοκομείων, μία τέτοια ενέργεια έρχεται να πολλαπλασιάσει την αγωνία αναφορικά με το άμεσο μέλλον και τη λειτουργία τους, κάτι που διατύπωσε ξεκάθαρα ο κ. Ζουλουφός κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, από την πλευρά του τόνισε πως, “Στο Νοσοκομείο αντιμετωπίσαμε το θέμα της κλήσης από το Υπουργείο Οικονομικών του να δώσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα Ελλάδος” λέγοντας ευθύς αμέσως πως πρόκειται για απόφαση που έρχεται να υπενθυμίσει τις ημέρες ανησυχίας πριν από το περυσινό καλοκαίρι. “Ακριβώς έναν χρόνο μετά, από τη συζήτηση που είχαμε κάνει πέρυσι σε αυτή την αίθουσα σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να δοθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των Νομικών Προσώπων των Δήμων, των Περιφερειών κλπ στο κράτος, σας παρακαλώ να είμαστε σε επαγρύπνηση ώστε αν κληθεί ο Δήμος μας να κάνει κάτι, τουλάχιστον να επαναβεβαιώσουμε την στάση μας ή να συζητήσουμε εκ νέου αυτήν την κατάσταση”.

Γ. Μαραγκός: Θα πράξουμε αναλόγως, μετά από αίτημα του ΔΣ του Νοσοκομείου

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε η απάντηση του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού ο οποίος έκανε πρωτίστως λιτή αναφορά στην αντίστοιχη κυβερνητική απόφαση με την οποία είχαν “αναμετρηθεί” πέρυσι οι Δήμοι και συνολικά η Αυτοδιοίκηση, λέγοντας προς τον Μιχάλη Ζουλουφό, πως αν απαιτηθεί η όποια στήριξη από τη δημοτική πλευρά θα είναι δεδομένη. “Όπως θα θυμάστε πριν από έναν χρόνο κάτι τέτοιο είχε ζητηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών από τον τότε Υφυπουργό, κ. Μάρδα και για τους Δήμους. Υπήρξε απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου, αλλά και σχεδόν όλων των δημοτικών συμβουλίων της Περιφέρειάς μας, ομόθυμες αποφάσεις, στην κατεύθυνση του να μην δώσουμε, να μην παραχωρήσουμε τα ταμειακά διαθέσιμά μας. Αυτή λοιπόν η απόφασή μας και οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων περιεβλήθησαν από την απόφαση του κεντρικού μας συλλογικού οργάνου της ΚΕΔΕ και αν θυμάστε καλά, ελάχιστοι Δήμοι ενδεχομένως και μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, έδωσαν τα ταμειακά διαθέσιμά τους. Κανένας Δήμος από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έδωσε τα ταμειακά διαθέσιμα” πρόσθεσε ο κ. Μαραγκός, τονίζοντας πως, “Βεβαίως και πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση” επισημαίνοντας προς τον δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας δε, πως, “αν θεωρείτε ότι ο Δήμος ή οι Δήμοι θα μπορούσαν να περιβάλουν το Νοσοκομείο και να ορθώσουν κάποιο ανάστημα ή έναν αντίλογο προκειμένου να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε να το γνωρίζουμε από το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου και θα πράξουμε αναλόγως”.