Απάντηση του Υπουργείου Υγείας για την υποστελέχωση του Κ. Υγείας Τήνου

Στοιχειώδης στελέχωση

Απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή Νικήτα Κακλαμάνη, σχετικά με τα προβλήματα υποστελέχωσης, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους επισκεψιμότητας, που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Τήνου, εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, στην οποία εξαγγέλλεται η πρόσληψη προσωπικού, για την κάλυψη των αναγκών.

Με δεδομένο το γεγονός, ότι οι νησιωτικές μονάδες υγείας, το τελευταίο διάστημα βρίσκονται όλο και περισσότερο υποστελεχωμένες και με κενές οργανικές θέσεις, με την πολιτεία να καλύπτει τα απολύτως απαραίτητα κενά, μόνο κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, προκειμένου, να μπορεί να εξυπηρετηθεί στοιχειωδώς ο αυξημένος πληθυσμός, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, είχε τον προηγούμενο μήνα απευθύνει ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξάνθο, όσον αφορά, συγκεκριμένα, στο Κέντρο Υγείας Τήνου, χρησιμοποιώντας το ως ενδεικτικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στην πλειοψηφία των νησιωτικών δομών υγείας.

«Απαραίτητη η παρέμβαση της πολιτείας»

Υπενθυμίζεται, πως ο κ. Κακλαμάνης είχε σημειώσει στο κείμενο της ερώτησής του, ότι «από τις τέσσερις θέσεις γενικών ιατρών δεν είναι καμία καλυμμένη και σήμερα υπηρετεί ένας επικουρικός παθολόγος που η θητεία του λήγει τον Σεπτέμβριο. Οι εφημερίες δεν βγαίνουν για όλο τo μήνα διότι απαιτείται παρουσία γενικού ιατρού ή παθολόγου, άρα το Κέντρο μένει ακάλυπτο από ειδικευμένο ιατρό».

Παράλληλα, «τους αγροτικούς ιατρούς, πού συνεπικουρούν την λειτουργία του Κέντρου και τις εφημερίες, ή τους κρατούν στη Σύρο περισσότερο από την τρίμηνη εκπαίδευση λόγω ελλείψεων ή τους μετακινούν σε άλλα νησιά για τους ίδιους λόγους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστια δυσλειτουργία στο Κέντρο Υγείας Τήνου».

Τέλος, όπως είχε προτείνει για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών και γενικότερα των πολιτών του νησιού «θα μπορούσε να προσληφθεί εποχικό προσωπικά για να καλύψει τις ανάγκες και τις ελλείψεις του Κέντρου Υγείας, ειδικότερα στις ειδικότητες που παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες ανάγκες».

Σύμφωνα με το κείμενο της ερώτησης του κ. Κακλαμάνη, «όλες οι παραπάνω ελλείψεις και απουσίες προκαλούν πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες στο Κέντρο Υγείας Τήνου, οι οποίες πλέον καθίστανται επικίνδυνες για την υγεία των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών του νησιού. Μάλιστα, τα προβλήματα αναμένεται να επιδεινωθούν κατά τους ερχόμενους μήνες, που θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και θα αυξηθεί ο πληθυσμός του νησιού. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι απαραίτητο να παρέμβει η πολιτεία και να φροντίσει, ώστε άμεσα να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας με το αναγκαίο για τη λειτουργία και την εξυπηρέτηση των κατοίκων προσωπικό».

Κατά συνέπεια των παραπάνω παρατηρήσεων, ο βουλευτής απηύθυνε τα εξής ερωτήματα προς το Υπουργείο Υγείας:

- Τι σκοπεύει να πράξει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ώστε να λειτουργήσει ομαλά την καλοκαιρινή περίοδο το Κέντρο Υγείας Τήνου;

- Ποια είναι τα λειτουργικά κενά στο Κέντρο Υγείας;

- Με ποιο τρόπο θα καλυφθούν· οι κενές θέσεις γενικών ιατρών, νοσηλευτών, αγροτικών ιατρών, ακτινολόγων και καθαριστριών στο Κέντρο Υγείας;

- Θα γίνουν προσλήψεις εποχικού προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Τήνου;

Προσλήψεις επικουρικών και αγροτικών ιατρών

Σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα το Υπουργείο απάντησε στην ερώτηση του κ. Κακλαμάνη, επισημαίνοντας τις κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας, στην κατεύθυνση της κάλυψης στο μέτρο του δυνατού των κενών, που παρουσιάζονται στις δομές υγείας της περιφέρειας και κατ’ επέκταση των νησιών.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η απάντηση του Υπουργείου, αναγνώστηκε από την Αντιδήμαρχο, κ. Αναστασία Δεληγιάννη, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, προς ενημέρωση του Σώματος. Όπως τόνισε η κ. Δεληγιάννη κατά την ενημέρωση, οι προσπάθειες για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας δεν σταματούν, ωστόσο, πρόκειται για θετική ενημέρωση, καθώς από το Υπουργείο εξαγγέλθηκαν προσλήψεις επικουρικού ιατρού, αγροτικών ιατρών και βοηθητικού προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα, για την κάλυψη των αναγκών του Κέντρου Υγείας Τήνου, σύμφωνα με την απάντηση, προσλαμβάνεται επικουρικός ιατρός, ειδικότητας Καρδιολογίας, για χρονικό διάστημα τριών ετών για κάλυψη αναγκών του Κέντρου Υγείας Τήνου, ενώ από την από 29/03 πρόσκληση ενδιαφερομένων να εγγραφούν στον κατάλογο επικουρικού προσωπικού, πρόκειται να προσληφθεί ένα άτομο κλάδου Τ.Ε. Ραδιολογίας – Ακτινολογίας για χρονικό διάστημα ενός έτους.

Όσον αφορά στους αγροτικούς ιατρούς, σύμφωνα με την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων προκήρυξης, θα καλυφθούν τρεις θέσεις, στο Κέντρο Υγείας Τήνου και στο Περιφερειακό Ιατρείο Κώμης.

Όσον αφορά στις μετακινήσεις των αγροτικών ιατρών, που έθιξε ο κ. Κακλαμάνης, το Υπουργείο απαντά, πως «ορισμένοι αγροτικοί ιατροί, που παραμένουν για μικρό χρονικό διάστημα στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, πέραν της προεκπαίδευσης 1 μήνα, που απαιτείται, παραμένουν κατόπιν συνεννόησης και καλύπτουν επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες του νοσοκομείου, καθώς επίσης και μετακινήσεις αγροτικών ιατρών από το ΠΕΔΥ Κέντρου Υγείας Τήνου και από άλλα Κέντρα Υγείας για κάλυψη αναγκών άλλων μονάδων, όπου δεν υπηρετεί ιατρός, είναι πάντα για περιορισμένο χρονικό διάστημα και καλύπτουν επείγουσες και επιτακτικές ανάγκες».

Πλήρωση κενών σε ΜΕΘ και ΜΑΦ

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, για την αναγκαία στήριξη του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Ενδεικτικά, στον τομέα του προσωπικού των νοσοκομείων, προγραμματίζονται προσλήψεις για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια», σημειώνεται στην απάντηση.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι προκηρύξεις 916 θέσεων τακτικού προσωπικού, βρίσκονται στη φάση της επεξεργασίας και σύντομα αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα. Μέχρι τις 31/12/2015 διορίστηκαν 617 επικουρικοί ιατροί ανά την επικράτεια, ακόμα έχει δημοσιευτεί η προκήρυξη επιπλέον 585 ατόμων επικουρικού προσωπικού, ενώ παράλληλα, παρατάθηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 η θητεία 1100 ατόμων προσωπικού, που υπηρετεί σε νοσοκομεία.

Ακόμα, όπως επισημαίνεται, στις 9.2.16 βγήκε στη δημοσιότητα η προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ για την κάλυψη 500 θέσεων, 100 ιατρών και 400 νοσηλευτών για τη στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ενηλίκων, παίδων και νεογνών (ΜΕΝΝ), Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ενηλίκων, παίδων, Ειδικών Μονάδων και Τμημάτων Νοσοκομείων, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας.

Επίσης, με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, εγκρίθηκε η κίνηση διαδικασιών πλήρωσης 2.440 κενών οργανικών θέσεων, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, σε φορείς του Υπουργείου Υγείας, για το έτος 2016, που είχε αιτηθεί το Υπουργείο Υγείας και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως επισημαίνεται κλείνοντας, «η διαδικασία κατανομής των θέσεων ανά νοσοκομείο έγινε με βάση τις πραγματικές ανάγκες, τα στοιχεία των κενών θέσεων στις ΜΕΘ όλης της χώρας και τις προτεραιότητες που έθεσε η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας».