Οι Γιατροί του Κόσμου στις Μικρές Κυκλάδες

Υπηρεσίες Ιατρικής και Ανθρωπιστικής Βοήθειας θα προσφέρουν τις επόμενες ημέρες οι Γιατροί του Κόσμου στους κατοίκους της Φολεγάνδρου, της Σικίνου, της Ηρακλειάς και των Κουφονησίων.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης, χωρίς διακρίσεις στους μόνιμους κατοίκους μικρών ακριτικών νησιών, τα οποία στερούνται άμεσης και εύκολης πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, σε επίπεδο τουλάχιστον ίδιο με αυτό που παρέχεται από το μέσου ιατρικό κέντρο της ηπειρωτικής χώρας.

Πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο στη Φολέγανδρο

Το «Κεντρικό Νησί» του προγράμματος είναι η Φολέγανδρος, όπου έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο, στελεχωμένο με εξειδικευμένο και έμπειρο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό. Στο ιατρείο παρέχεται η δυνατότητα διεξαγωγής αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων, ηλεκτροκαρδιογραφημάτων και υπερήχων.

Τα υπόλοιπα τρία «Δορυφορικά Νησιά» (Σίκινος, Ηρακλειά, Κουφονήσια), εξυπηρετούνται από το προσωπικό του κεντρικού νησιού, μέσω επισκέψεων που πραγματοποιούνται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Οι επισκέψεις αυτές δίνουν τη δυνατότητα στους μόνιμους κατοίκους να εξετάζονται δωρεάν από έμπειρο και ειδικευμένο ιατρό, να λαμβάνουν συμβουλές σχετικά με ιατρικά ζητήματα και να πραγματοποιούν συνταγογραφήσεις. Γιατροί του Κόσμου Ελληνική Αντιπροσωπεία.

Ιατρικές υπηρεσίες χωρίς διακρίσεις

Οι Γιατροί του Κόσμου παρέχουν επίσης τη δυνατότητα διεξαγωγής δωρεάν ετήσιου ιατρικού ελέγχου σε όλους τους μόνιμους κατοίκους του κεντρικού και των δορυφορικών νησιών. Οι ιατρικοί έλεγχοι περιλαμβάνουν Γενική Αίματος, Βιοχημικές Εξετάσεις, Υπερηχογράφημα, Καρδιογράφημα και όποια άλλη εξέταση κριθεί απαραίτητη από τον γιατρό. 

Αξίζει δε να υπογραμμιστεί πως μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος προσφέρεται η δυνατότητα κάλυψης του κόστους των φαρμακευτικών αναγκών των άπορων μόνιμων κατοίκων τόσο στο κεντρικό όσο και στα δορυφορικά νησιά.

Η Γιατρός και η Νοσηλεύτρια των Γιατρών του Κόσμου επισκέφτηκαν χθες το Άνω Κουφονήσι, όπου θα παρέχουν ξανά τις υπηρεσίες τους την Παρασκευή 15 Ιουλίου.

Σήμερα, η ομάδα επισκέπτεται το νησί της Ηρακλειάς.

Για συμμετοχή ή περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Κουφονησίου στο τηλ. 2285071370.