Ομιλία του Δρ. Π. Δασκαλάκη για τον καρκίνο του μαστού υπό την αιγίδα του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων

Σωτήρια η έγκαιρη αντιμετώπιση

Ο ειδικός Χειρούργος Μαστού, Δρ. Παναγιώτης Δασκαλάκης, βρέθηκε στη Σύρο, έπειτα από πρόσκληση του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων, για μία ομιλία με θέμα «Καρκίνος μαστού: Μία διαχρονική ασθένεια;».

Μετά την παρουσίασή του από την πρόεδρο του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων, κ. Ευαγγελία Μπάιλα, ο Δρ. Δασκαλάκης, αναφέρθηκε στην ιστορική διάσταση του καρκίνου του μαστού, με παραδείγματα από περιπτώσεις, που αναφέρονται στα ιστορικά κείμενα της αρχαιότητας, κυρίως Αιγυπτιακά και Ελληνικά.

Αξίζει να σημειωθεί, όσον αφορά στον καρκίνο του μαστού, πως αριθμεί περίπου 1.200.000 νέα κρούσματα παγκοσμίως, με 400.000 θανάτους ανά έτος, ενώ η συχνότητα του καρκίνου του μαστού συνεχίζει να αυξάνει, αλλά με αργό ρυθμό, με το ευτυχές του ζητήματος, να είναι, ότι η θνητότητα από καρκίνο του μαστού μειώνεται ετησίως.

Σύμφωνα με τις συμβουλές του Δρ. Δασκαλάκη, οι οποίες δόθηκαν και σε ενημερωτικό έντυπο, που μοιράστηκε στο κοινό της εκδήλωσης, η αυτοεξέταση είναι απαραίτητη, καθώς η γυναίκα μαθαίνει τη φυσιολογική σύσταση του μαστού και μπορεί ευκολότερα να ανακαλύψει κάθε ανωμαλία που θα παρουσιαστεί.

Το 95% των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού, μπορεί να ιαθεί αν διαγνωστεί εγκαίρως, ενώ οι Διεθνείς Ιατρικοί Σύλλογοι, συνιστούν η εξέταση των μαστών να αρχίζει από την ηλικία των 20 ετών, δεδομένου, ότι είναι διαπιστωμένο, ότι μία στις 12 Ελληνίδες, μπορεί να παρουσιάσει καρκίνο του μαστού σε κάποια στιγμή της ζωής της, ιδιαίτερα μεταξύ των 20 και 65 ετών.