Εσπερίδα για τις εξελίξεις στο χώρο της Ογκολογίας στο πλαίσιο Ιατρικού Συνδρίου που πραγματοποιείται στη Σύρο

Η εξατομίκευση στη θεραπεία είναι γεγονός

Εσπερίδα, αφιερωμένη στις εξελίξεις στο χώρο της ογκολογίας, κατά την οποία το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει και να συνομιλήσει με διακεκριμένους επιστήμονες, πραγματοποιήθηκε στην έπαυλη Τσιροπινά, το απόγευμα του Σαββάτου, 24 Σεπτεμβρίου.

Η εσπερίδα, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου 2016 Golden Helix Summer School, με θέμα «Cancer Genomics and Individualized Therapy», το οποίο διοργανώνεται στη Σύρο από τον διεθνή ερευνητικό οργανισμό Golden Helix Foundation με έδρα το Λονδίνο, κατά το διάστημα 22-26 Σεπτεμβρίου 2016 και συντονίστηκε από τους Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών, κ.κ. Δημήτρη Καρδαμάκη και Γιώργο Πατρινό.

«Στόχος του συγκεκριμένου Ιδρύματος», όπως τόνισε στην έναρξη της εσπερίδας, ο καθ. κ. Πατρινός, είναι «τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα της εξατομικευμένης ιατρικής, να περνούν στο κοινό με μία πιο απλουστευμένη γλώσσα, για να γίνονται κατανοητά».

Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για τα κοινωνικά ζητήματα, κ. Απόστολος Ρουσουνέλος, ο οποίος ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την επιλογή της Σύρου, ως τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου, ενώ ευχήθηκε, τα συμπεράσματα, που θα προκύψουν από το Συνέδριο, να βοηθήσουν τόσο την ιατρική κοινότητα, όσο και τους ασθενείς.

Ο κ. Ρουσουνέλος διαβεβαίωσε τους συνέδρους, πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, βρίσκεται στο πλευρό τους, ενώ ενημέρωσε, πως κατόπιν συζητήσεων και με τον κ. Πατρινό, ο Δήμος πρόκειται φροντίσει, έτσι ώστε να γίνει μία ακόμη καλύτερη διοργάνωση του συνεδρίου το 2018.

Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας, σύντομες παρουσιάσεις, έγιναν από τους, κ. Γιάννη Βαρθαλίτη, Ογκολόγο-Παθολόγο και πρόεδρο της Εταιρίας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας, κ. Αλέξη Στριμπάκο, Ογκολογο-Παθολόγο στην Ευρωκλινική Αθηνών, κ. Χριστίνα Νομικού, Ψυχολόγος και πρόεδρος του Συλλόγου «Άγγιγμα Ζωής» και κ. Καίτη Αποστολίδου, πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις κυριότερες μορφές καρκίνου για τη χώρα μας, μεταξύ αυτών ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος της μήτρας, ο καρκίνος του παχέως εντέρου και ο καρκίνος των πνευμόνων, για τον οποίο, μάλιστα, σημειώθηκε, πως είναι η μόνη μορφή της ασθένειας, για την οποία η σύγχρονη ιατρική δεν έχει καταφέρει να κάνει μεγάλη πρόοδο και να μειώσει σε ικανοποιητικό βαθμό το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μορφές, που απαντώνται συχνά, όπου κατά την πάροδο των ετών, οι εξελίξεις είναι θετικές και η θνησιμότητα σε πολλές περιπτώσεις προλαμβάνεται.

Όπως σημείωσαν οι ομιλητές, η εξατομίκευση στη θεραπεία, είναι πλέον γεγονός στην ογκολογία, έχοντας βελτιώσει την αποτελεσματικότητά της και έχοντας μειώσει την περιττή χρήση κάποιων φαρμάκων, ενώ επιβάλλεται να εφαρμόζεται στους πιο συχνούς όγκους, όπως είναι αυτοί του μαστού, του πνεύμονα και του εντέρου.

Παρ’ όλα αυτά, η εξατομίκευση απαιτεί και ιδιαίτερο κόστος, κάτι, που συνεπάγεται την επιβάρυνση του κράτους ή των ασθενών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον.

Παράλληλα, όπως διατυπώθηκε, η πρόληψη για ένα μεγάλο ποσοστό των τύπων του καρκίνου, περιλαμβάνει τη δραστική μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος, όπως είναι τα αλλαντικά, η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση, η διατήρηση του σωματικού βάρους στο επιθυμητό όριο, η συστηματική άσκηση και φυσικά, η αποχή από το κάπνισμα, καθώς ευθύνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό για την εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα.

Από την πλευρά τους η πρόεδρος του Συλλόγου «Άγγιγμα Ζωής» και η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, μίλησαν για τα οφέλη της ενσωμάτωσης των καρκινοπαθών, σε κοινότητες, αλλά και της πρόσβασής τους σε πηγές πληροφοριών, σχετικά με τη νόσο, οι οποίες είναι ή θα είναι εντός ολίγου διαθέσιμες και στη χώρα μας.