Με επιτυχία και ικανοποιητική συμμετοχή, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την εφηβεία, την οικογένεια και την ψυχική υγεία στο Δήμο Κύθνου

«Η επίσκεψη σε ειδικό δεν είναι δείγμα αποτυχίας»

  • Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, 2016 - 06:22

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιστημονική εκδήλωση για την Εφηβεία, την Οικογένεια και την Ψυχική Υγεία το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, ώρα 18.30 στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Κύθνου με περισσότερους από 40 συμμετέχοντες, που συνδιοργανώθηκε από την Κινητή Μονάδα Ψυχική Υγείας Δ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ και το Δήμο Κύθνου.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Κύθνου π. Κωνσταντίνος Γονίδης, ο Δήμαρχος Κύθνου κ. Σταμάτης Γαρδέρης και ο Γυμνασιάρχης κ. Μιχάλης Χίος, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία που έχει η σωστή ανάπτυξη των παιδιών και η κατάλληλη αντιμετώπιση των εφήβων στην οικογένεια.

Ο Δήμαρχος κ. Γαρδέρης, τόνισε τη στήριξη του προς τη Μονάδα, την οποία και αποδεικνύει με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου στη διοργάνωση της εκδήλωσης αλλά και με την κάλυψη των πάγιων εξόδων μεταφοράς και διαμονής του κλιμακίου στο νησί της Κύθνου.

Κατά την εκδήλωση, έκανε εισαγωγική τοποθέτηση ο κ. Λάβδας Μιχάλης, ψυχολόγος και Συντονιστής της ΚΜΨΥ Δ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ ο οποίος περιέγραψε τη λειτουργία της Κινητή Μονάδας, τις παρεχόμενες δωρεάν υπηρεσίες στο νησί από το 2004 ξεχωρίζοντας ότι από την αρχή της λειτουργίας της έχουν εξυπηρετηθεί μόνο στην Κύθνο 177 ενήλικες και 81 παιδιά και έφηβοι ενώ έχουν συμμετάσχει πολλαπλάσιοι στις κοινοτικές δράσεις που κατά καιρούς οργανώνονται στο νησί.

Η κα. Πινιώτη Γιώτα, ψυχίατρος του κλιμακίου Κύθνου, εν συνεχεία μίλησε για τους μύθους και αλήθειες σχετικά με την ψυχική νόσο, αναφερόμενη στους τρόπους αντιμετώπισης της διαταραχής που διαθέτει η ψυχιατρική τονίζοντας τα τεκμήρια και τις ενδείξεις της ψυχιατρικής σε αντίθεση με μεθόδους «αυτοθεραπείας» που συχνά περιλαμβάνουν τη χρήση αλκοόλ ή ουσιών. Ανάμεσα σε αυτά που είπε, ήταν πως η επίσκεψη στον ειδικό ψυχικής υγείας δεν είναι δείγμα αποτυχίας ή προσωπικής αδυναμίας αλλά δείχνει την ικανότητα του ατόμου να ξεπερνά τα όποια «ταμπού» έχει η κοινωνία και να ζητά στήριξη με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε σε οποιαδήποτε άλλη ασθένεια (π.χ. διαβήτη).

Εν συνεχεία, η ψυχολόγος του κλιμακίου κα. Ναυσικά Τσιπά, παρουσίασε το θέμα «Τα πολλά πρόσωπα της εφηβείας» και αναφέρθηκε στις βασικές προβληματικές γύρω από την ηλικιακή περίοδο της εφηβείας. Απευθυνόμενη κυρίως στους γονείς αλλά και στους εκπαιδευτικούς τόνισε πως «για να μπορέσει να βρει ο/η έφηβος το βηματισμό του/της ψηλαφώντας τα όρια της κοινωνίας πρέπει να βρει μπροστά του κάτι να συγκρουστεί. Εξάλλου, “κατανοώ το παιδί µου” δεν σημαίνει ότι “παύω να υπάρχω” αλλά ότι του προσφέρω την ευκαιρία να συμφωνήσει αλλά και να διαφωνήσει µαζί µου. Με απαραίτητη προϋπόθεση η άποψη να συνοδεύεται από ένα σκεπτικό για να µην μετατραπεί σε “εντολή”, καθώς οι συχνές εντάσεις, οι απειλές και οι απαγορεύσεις οδηγούν συνήθως στα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το νοιάξιµο, η αγάπη, η προσοχή και η υπομονή είναι τα πιο χρήσιμα εργαλεία».

Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων ανάμεσα στους οποίους ήταν εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, γονείς, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και ευαισθητοποιημένοι κάτοικοι της Κύθνου.

Τα ερωτήματα που τέθηκαν στους ειδικούς αφορούσαν τα όρια και το πώς μπορούν να μπουν στην εφηβεία, ζητήματα στο μεγάλωμα των παιδιών και τους στόχους που βάζει ο καθένας στη ζωή του, τις προσδοκίες που έχουν οι γονείς από τα παιδιά τους και άλλα θέματα που κινητοποίησαν μία ζωντανή συζήτηση με όφελος το «μοίρασμα εμπειριών», την απάντηση από τους ειδικούς αλλά και την πρόσκληση για περαιτέρω συζήτηση με τους ειδικούς σε ατομικές συναντήσεις.

Η κα. Λίνα Κρητικού, Διοικητικά Υπεύθυνη της ΚΜΨΥ Δ Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ περιέγραψε τη διαδικασία για να κλειστεί δωρεάν ραντεβού με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας του κλιμακίου, καλώντας τον τηλέφωνο της Μονάδας 22840 22011

Ετικέτες: