Έντονες αντιδράσεις από τους Παριανούς για τη μετακίνηση αγροτικού ιατρού

Ανακλήθηκε η απόφαση

Βαρύ κατηγορώ του Δημάρχου Χρήστου Βλαχογιάννη, κατά του διοικητή του νοσοκομείου Σύρου, Δημήτρη Τσιργή

 

  • Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΥΛΙΒΑΝΗ
  •  

 

  • Επιστρέφει στο Κέντρο Υγείας Πάρου, ο αγροτικός ιατρός που είχε μετακινηθεί με απόφαση του διοικητή, Δημήτρη Τσιργή στο νοσοκομείο της Σύρου.

Η μετακίνηση είχε δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση, με το Δήμαρχο του νησιού να αποστέλλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον κ. Τσιργή, καλώντας τον να πάρει πίσω τη συγκεκριμένη απόφαση.

Αυτές οι καταστάσεις όντως είναι τραγελαφικές. Δηλαδή να μπαίνεις στη διαδικασία να μετακινείς γιατρό από μία ήδη υποστελεχωμένη μονάδα, σε μία μεγαλύτερη, όπως είναι το νοσοκομείο, προκειμένου να καλύψεις ανάγκες που προκύπτουν. Αυτός είναι ο παραλογισμός τους συστήματος υγείας, ενός συστήματος που πνέει τα λοίσθια.

Και φυσικά οι Παριανοί έχουν δίκιο που αντιδρούν με αυτό τον τρόπο και τα βάζουν με το διοικητή του νοσοκομείου Σύρου, διότι εκείνος πήρε την απόφαση για τη μετακίνηση του αγροτικού ιατρού. Θα μπορούσε να μην την είχε πάρει αυτή την απόφαση γνωρίζοντας ότι η Πάρος βρίσκεται σε κατάσταση “πολέμου” με το θέμα του Κέντρου Υγείας. Όμως, το δεδομένο είναι ένα. Ότι η υγεία βρίσκεται κυριολεκτικά στον “αυτόματο πιλότο” και για αυτό ευθύνονται οι άνωθεν διοικούντες.

“ Χωρίς καμία τεκμηρίωση μετακινείται ιατρό με περισσή ευκολία αφήνοντας ακάλυπτες τις ανάγκες ενός νησιού”

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η συγκεκριμένη απόφαση του κ. Τσιργή. Μάλιστα πολλοί μιλούσαν για μια αναιτιολόγητη πράξη, ενώ κάποιοι άλλοι τόνισαν ότι η ενέργεια αυτή είναι εντελώς αψυχολόγητη, αφού από την μία η Πάρος διεκδικεί την στελέχωση του Κέντρου Υγείας και από την άλλη παίρνουν και αυτούς τους λιγοστούς που υπάρχουν.

 

  • Μάλιστα, ο Δήμαρχος του νησιού, απέστειλε επιστολή προς το διοικητή του νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντάς τον ως αδιάφορο, αλλά και ως ασυγκίνητο μπροστά στον αγώνα που δίνουν οι Παριανοί για την υγειονομική τους μονάδα.

Το σημαντικότερο όλων, είναι ότι ο κ. Βλαχογιάννης τονίζει ότι η μετακίνηση του συγκεκριμένου γιατρού στη Σύρο, άφησε ακάλυπτες τις ανάγκες της Πάρου.

"Είναι προφανές ότι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Πάρου και οι απεγνωσμένες προσπάθειες που καταβάλλουμε όλοι μας τα τελευταία δύο χρόνια για να μη συνεχιστεί η περαιτέρω υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας δε σας συγκινούν καθόλου, σας αφήνουν αδιάφορο, ώστε με απόφασή σας τελεσίγραφο και χωρίς καμία τεκμηρίωση μετακινείται ιατρό με περισσή ευκολία αφήνοντας ακάλυπτες τις ανάγκες ενός νησιού του οποίου οι κάτοικοι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι. Η απόφασή σας αυτή αν μη τι άλλο σίγουρα προκαλεί, γι' αυτό θα πρέπει να ανακληθεί", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βλαχογιάννης.

Ανεστάλη η μετακίνηση

Ο συγκεκριμένος αγροτικός ιατρός, ο οποίος σύμφωνα με την απόφαση του κ. Τσιργή θα παρέμενε στις υπηρεσίες του νοσοκομείου μέχρι και τις αρχές Μαΐου, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του Παθολογικού Τμήματος, γυρίζει στο Κέντρο Υγείας της Πάρου, αφού ανεστάλη η μετακίνησή του. Αυτό δήλωσε στην “Κοινή Γνώμη”, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας, Μιχάλης Ζόρπας. “Μετακινήθηκε για να συνδράμει στην Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, αλλά πήραμε απόφαση να γυρίσει και πάλι στο Κέντρο Υ γείας της Πάρου”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο γραφείο του υπουργού Υγείας, η παραίτηση του Δημήτρη Τσιργή

Στο γραφείο του υπουργού Υγείας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βρίσκεται η παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου Σύρου. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η παραίτηση θα γίνει αποδεκτή, κάτι που διαφαίνεται και από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την επιλογή διοικητών και υποδιοικητών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, που έχει απευθύνει εδώ και μερικές ημέρες το υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Τσιργής πάντως, όπως είχε άλλωστε δηλώσει, παραμένει στη θέση του μέχρι να επιλεχθεί ο αντικαταστάτης του, ο οποίος δε θα είναι από τη Σύρο, αλλά και ούτε από τις Κυκλάδες. Και αυτό, διότι η επιλογή θα γίνει κατόπιν συγκεκριμένης διαδικασίας που έχει ξεκινήσει το υπουργείο, στην οποία μπορούν να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους, ενδιαφερόμενοι απ’ όλη την Ελλάδα. Επίσης, ένα άλλο βασικό σημείο είναι ότι από την πρόσκληση ενδιαφέροντος για το νοσοκομείο της Σύρου, αποκλείονται εκείνοι που έχουν εντοπιότητα.

Αυτό σημαίνει ότι αποκλείεται από αυτή τη διαδικασία το όνομα γνωστού Συριανού που έπαιζε στην πρώτη λίστα για τη συγκεκριμένη θέση.

Πάντως η διαδικασία για την επιλογή των νέων διοικητών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, λήγει στο τέλος Μαρτίου, οπότε από τον Απρίλιο τα νεώτερα.