Ο υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος για τον οργανισμό του νοσοκομείου Σύρου

Ρίχνει τις ευθύνες στο διοικητή

Δ. Τσιργής: "Το σχέδιο-πρόταση συγχώνευσης των κλινικών προέρχεται από το ίδιο το υπουργείο, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστη η πηγή έμπνευσής του”

Της ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΣΥΛΙΒΑΝΗ

Το σήριαλ με τον οργανισμό του νοσοκομείου Σύρου συνεχίζεται με το σασπένς να χτυπάει “κόκκινο”.

Το πρώτο επεισόδιο είχε ως θέμα την “εξαφάνιση” του Ορθοπεδικού τμήματος, στη συνέχεια οι τόνοι ανέβηκαν με τον ιατρό Αλέξανδρο Λημναίο να κατηγορεί για τη συγκεκριμένη “εξαφάνιση” το διοικητή της υγειονομικής μονάδας, με τον κ. Τσιργή να ανταπαντά ότι ουδέποτε εκείνος κατέθεσε μία τέτοια πρόταση.

Όμως στο έργο δίνει συνέχεια ο υπουργός Υγείας, ο οποίος σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου, λέει ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι ο οργανισμός του νοσοκομείου Σύρου, προτάθηκε από το διοικητή του.

Ο διοικητής πάλι με νέα του επιστολή προς τον κ. Λυκουρέντζο, διαψεύδει κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι “ το σχέδιο-πρόταση συγχώνευσης των κλινικών προέρχεται από το ίδιο το υπουργείο”.

Αλαλούμ πραγματικό δηλαδή. Το υπουργείο Υγείας με τις μνημονιακές πολιτικές έκοψε το Ορθοπεδικό τμήμα από το νοσοκομείο Σύρου ή η ίδια η διοίκησή του;

Που βρίσκεται η αλήθεια και που το ψέμα;

Δείχνει το Δημήτρη Τσιργή

Τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 13 του προ ηγούμενου μήνα, συζητήθηκε στη βουλή, η σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει στην 1η Φεβρουαρίου ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, σχετικά τον οργανισμό της υγειονομικής μονάδας της Σύρου.

Ο υπουργός κ. Λυκουρέντζος, όπως αναφέρει μάλιστα και το σχετικό έγγραφο, απάντησε στον κ. Συρμαλένιο, ότι ο οργανισμός του νοσοκομείου ναι μεν εκδόθηκε από το υπουργείο, αλλά αφού λήφθηκε υπ' όψιν η απόφαση του ΚΕ.ΣΥ.ΠΕ, καθώς και του διοικητή, κ. Τσιργή.

“Ο οργανισμός του νοσοκομείου Σύρου, εκδόθηκε από το υπουργείο μας, λαμβάνοντας την απόφαση του ΚΕ.ΣΥ.ΠΕ, καθώς και αυτή του διοικητή του εν λόγω νοσοκομείου. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΚΕ.ΣΥ.ΠΕ αποφασίστηκε η μείωση του αριθμού των ιατρικών τμημάτων και κατόπιν και της πρότασης του νοσοκομείου για την ενοποίηση των τμημάτων Ουρολογίας-Ορθοπεδικού-ΩΡΛ, στο νέο οργανισμό απεικονίζεται το Ουρολογικό τμήμα με τις ειδικές μονάδες Ορθοπεδικού και ΩΡΛ. Γενικότερα, τροποποίηση του οργανισμού μπορεί να γίνει κατόπιν της αντίστοιχης εισήγησης του νοσοκομείου και της αρμόδιας ΥΠΕ, ώστε η υπηρεσία να ακολουθήσει την πάγια νόμιμη διαδικασία τροποποίησης οργανισμού νοσοκομείου, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική του υπουργείου μας, έχει ως στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, με μέτρα και δράσεις που στοχεύουν στην εύρυθμη λειτουργία των μονάδων υγείας της χώρας”, αναφέρει ο υπουργός στην απάντησή του δείχνοντας ξεκάθαρα ως υπαίτιο της κατάργησης του Ορθοπεδικού τμήματος, το Δημήτρη Τσιργή. Κάτι τέτοιο μάλιστα είχε επικαλεστεί και ο πρόεδρος της ΕΙΝΟΣ, Αλέξανδρος Λημναίος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τον οργανισμό του νοσοκομείου Σύρου.

“Να ανακαλέσετε”

Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Σύρου, Δημήτρης Τσιργής με επιστολή του ζητά από τον υπουργό να ανακαλέσει αυτό που δήλωσε μέσα στη βουλή περί των υπαιτίων της κατάρτισης του οργανισμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “ θα ήθελα να πιστεύω, ότι η απάντησή σας αυτή οφείλεται σε λανθασμένη εκ παραδρομής πληροφόρησή σας ή ενημέρωση εκ των συνεργατών σας και όχι σε σκόπιμη ενέργειά σας”, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο-πρόταση συγχώνευσης των κλινικών προέρχεται από το ίδιο το υπουργείο, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστη η πηγή έμπνευσής του”.

“Απαντώντας στη με αριθμό 6632/1.02.2013 ερώτηση του βουλευτή κ. Νικόλαου Συρμαλένιου με θέμα την άμεση επανεξέταση του Οργανισμού του ΓΝ Σύρου, με το με αριθμό 13307/14.03.2013 έγγραφό σας, αναφέρατε μεταξύ άλλων ότι ο δημοσιευμένος Οργανισμός προήλθε σχετικά με τη συγχώνευση των τμημάτων προήλθε από πρόταση του νοσοκομείου ή και του ιδίου του διοικητή του νοσοκομείου. Θα ήθελα να πιστεύω κύριε υπουργέ, ότι η απάντησή σας αυτή οφείλεται σε λανθασμένη εκ παραδρομής πληροφόρησή σας ή ενημέρωση εκ των συνεργατών σας και όχι σε σκόπιμη ενέργειά σας. Στην πραγματικότητα, το σχέδιο-πρόταση συγχώνευσης των κλινικών προέρχεται από το ίδιο το υπουργείο, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστη η πηγή έμπνευσής του”, πογραμμίζει ο κ. Τσιργής, ο οποίος μάλιστα υποστηρίζει ότι στην πρόταση που κατέθεσε η διοίκηση της υγειονομικής μονάδας Σύρου, μεταξύ άλλων επισημαινόταν η αναγκαιότητα διατήρησης της επιστημονικής αυτονομίας των κλινικών και ότι ουδεμία σχετική παρατήρησή τους ή πρόταση διόρθωσής ή τροποποίησής τους, ελήφθη υπόψη.

Ο κ. Τσιργής δηλώνει πεπεισμένος ότι η δήλωση του υπουργού δεν έγινε εσκεμμένα και για την μετατόπιση των ευθυνών. “Επειδή υπήρξα διοικητής του νοσοκομείου Σύρου για 2 και πλέον έτη και συνεπώς και έμμεσος συνεργάτης σας, είμαι σε θέση να αναγνωρίζω τις προσπάθειες που καταβάλλετε, αλλά και τον όγκο των εργασιών που διαχειρίζεστε. Ως εκ τούτου, είμαι πεπεισμένος ότι αυτή σας η τοποθέτηση δεν αποσκοπεί στη μετατόπιση ή απόδοση ευθυνών σε συγκεκριμένα στελέχη του υγειονομικού συστήματος. Εξάλλου στη συνάντηση της 14ης Δεκεμβρίου στο υπουργείο αναγνωρίστηκαν τα πολλαπλά λάθη που συνέβησαν στους οργανισμούς των νοσοκομείων και μεταξύ αυτών και στους οργανισμούς των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου”.

Τέλος, ο διοικητής του νοσοκομείου καλεί να ανακαλέσει τη δήλωσή του, δηλαδή ότι η αποτύπωση των συγχωνεύσεων των κλινικών της Ορθοπεδικής, Ουρολογικής και ΩΡΛ προήλθε από πρότασή του ή πρόταση του διοικητικού συμβουλίου του ΓΝ Σύρου & ΓΝ-ΚΥ Νάξου. “Στη διάθεσή σας - εφόσον ζητηθούν εκ νέου – τίθενται πολλαπλά αποδεικτικά στοιχεία για τις ακριβώς αντίθετες προτάσεις τροποποιήσεών μας (απεσταλμένα πρωτότυπα ηλεκτρονικά μηνύματα με συνημμένα αρχεία των προτάσεών μας και επίσημα πρωτότυπα απεσταλμένα διαβιβαστικά μας έγγραφα με τις συγκεκριμένες επισημάνσεις προς αποφυγή). Το έγγραφο αυτό αποστέλλεται αποκλειστικά σε εσάς και δεν κοινοποιείται στη Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, αφού σε κάθε περίπτωση επιθυμώ ο ίδιος προσωπικά να τηρηθεί η αναφορά της ιεραρχίας, έχοντας την πεποίθηση ότι θα προβείτε εσείς σε κάθε ενέργεια που θα κρίνετε σκόπιμη για την αποκατάσταση της αλήθειας”, καταλήγει ο κ. Τσιργής.

Διαψεύδει ότι κατέθεσε αίτηση υποψηφιότητας

Διαψεύδει ότι κατέθεσε αίτηση υποψηφιότητας, προκειμένου να επιλεγεί ως διοικητής ή υποδιοικητής σε υγειονομικές μονάδες της χώρας, ο Ιάκωβος Γιακουμής.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει, διαφωνεί με την συγχώνευση των νοσοκομείων της Νάξου και της Σύρου, καθότι είναι βαθιά μου πεποίθησή του ότι με την ακολουθούμενη πολιτική θα υποβαθμιστούν και οι δύο υγειονομικές μονάδες, που είναι τόσο σημαντικές για την καθημερινότητα και την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών.