Παρέμβαση του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου για τα Κέντρα Πρόληψης

Ορατή η απειλή

Την καταβολή των οφειλών, την έναρξη προγράμματος νέας χρηματοδότησης και την επίλυση του θεσμικού προβλήματος, ζητά ο Γιάννης Δεκαβάλλας για τα Κέντρα Πρόληψης του νομού Κυκλάδων.

Ως πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, ο κ. Δεκαβάλλας απέστειλε γραπτώς συγκεκριμένα αιτήματα προς την κυβέρνηση και τα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, με αφορμή τον οικονομικό και θεσμικό κυκεώνα που απειλεί το μέλλον των εν λόγω δομών. 

 

Τα προβλήματα

Συγκεκριμένα ο ίδιος τονίζει: "Οι δομές τα τελευταία 7 χρόνια τροφοδοτούνται με λιγότερο από το 70% της προβλεπόμενης χρηματοδότησης και στελεχώνονται με λιγότερους από 400 εργαζόμενους πανελλαδικά, ορισμένοι από τους οποίους είναι ήδη απλήρωτοι. Η φθίνουσα αυτή πορεία, που απορρέει από τον συνδυασμό του θεσμικού προβλήματος των δομών και της δριμείας υποχρηματοδότησής τους έχει ως αποτέλεσμα μετά από τόσα χρόνια κοινωνικής προσφοράς, να απειλούνται άμεσα με αναστολή της λειτουργίας τους".

 

Οι διεκδικήσεις

Για τους παραπάνω λόγους, ζητά να υπάρξει άμεσα κυβερνητική μέριμνα και ειδικότερα αιτείται:

  • Την άμεση έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, που λήγει το 2013

  • Την καταβολή όλων των οφειλών του Υπουργείου Εσωτερικών (22,1 εκ. ευρώ) και του Υπουργείου Υγείας.

  • Την χρηματοδότησή τους για το 2013 με βάση την Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης.

  • Την επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης με μετεξέλιξή τους σε 13 ΝΠΔΔ, τα οποία θα ενσωματώνουν όλες τις έως σήμερα θετικές κατακτήσεις της λειτουργίας τους, εισάγοντας ταυτόχρονα την ενιαιοποίησή τους και εξασφαλίζοντας το δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα τους, προκειμένου να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των κατοίκων της χώρας χωρίς εξαιρέσεις.