Ανακοίνωση ΣΒΕΝΑΜΙΚ

"Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα"

  • Τρίτη, 2 Ιουλίου, 2013 - 13:16

Η καθημερινή ταλαιπωρία των κατοίκων της Νάξου και των γύρω νησιών  όσον αφορά σε θέματα υγείας συνεχίζεται. Η ανεπάρκεια του Γ.Ν.-Κ.Υ. στα περισσότερα τμήματα , αναγκάζει τον πληθυσμό  να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα και πολλές φορές με την προτροπή - παραπομπή των ιατρών του δημοσίου, γιατί δεν έχουν τα απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα  να κάνουν μια σαφή ιατρική  διάγνωση.

-Τρανό παράδειγμα το καρδιολογικό τμήμα του Γ.Ν-Κ.Υ Νάξου  που πλαισιώνεται από δυο ιατρούς αλλά δεν έχουν ούτε υπέρηχο ‘τριπλεξ’, ούτε τεστ κοπώσεως, δηλαδή με  απλά  λόγια δεν έχουν τα βασικά  εργαλεία για να μπορέσουν να υποστηρίξουν την επιστήμη τους. Δεν νοείται  σοβαρό  καρδιολογικό ιατρείο χωρίς τα προαναφερθέντα. Έτσι αναγκάζονται να ζητήσουν την συνδρομή των  ιδιωτών για τα  περισσότερα σοβαρά  περιστατικά.

Αυτό έχει σαν συνέπεια οι πάσχοντες  να υπόκεινται
α) σε ταλαιπωρία  για να μεταφερθούν με το ασθενοφόρο στα ιδιωτικά ιατρεία 

β) την οικονομική επιβάρυνση τους  και γ)την πιθανή μεταφορά των καρδιολογικών  ασθενών στην Σύρο με πλωτό μέσο, με ότι αυτό συνεπάγεται, (οικονομική επιβάρυνση του Ε.Σ.Υ. για την διακομιδή με ταλαιπωρία  και επικίνδυνη  επιβάρυνση των ίδιων των ασθενών).Είναι απαράδεκτο να διακομίζουμε καρδιολογικά περιστατικά στην Σύρο, ενώ θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζουμε εδώ.

Αν τα περιστατικά είναι σοβαρά τότε πρέπει να διακομίζονται απευθείας στην Αθήνα.

Η Σύρος δεν έχει να τους προσφέρει τίποτα παραπάνω από αυτά που έπρεπε να τους παρέχουμε και εμείς εδώ αν το οργανώναμε κατάλληλα .

Οι υπεύθυνοι  Διοίκησης του Γ.Ν-Κ.Υ Νάξου  είναι υπόλογοι για το μείζον θέμα  και έχουν  σοβαρή ευθύνη. Πρέπει οπωσδήποτε να εξοπλιστεί άμεσα το συγκεκριμένο τμήμα, αλλά και   οι γιατροί του  να  πράξουν το καθήκον τους, πιέζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε  να παλέψουν και  ταυτόχρονα απαιτήσουν να οργανωθεί το καρδιολογικό τμήμα του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου άμεσα. 

Μία πρόχειρη έρευνα αγοράς που κάναμε στο διαδίκτυο, τα βασικά  μηχανήματα  ενός  καρδιολογικού ιατρείου κοστίζουν 25  με  30.000 ευρώ. Το κόστος έχουμε την εντύπωση ότι δεν είναι καθόλου  μεγάλο αν αναλογιστούμε την ζωτικής σημασίας αναγκαιότητα.

-Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που συνδέεται  με το παραπάνω και έχουμε δεχτεί  πολλές διαμαρτυρίες πολιτών γι’αυτό, είναι  οι ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται από το κράτος για τα παιδιά που θα πάνε  πρώτη φορά  στο δημοτικό σχολείο, η από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Χρειάζονται  ιατρικές γνωματεύσεις από οφθαλμίατρο ,καρδιολόγο , παιδίατρο κλπ. Επειδή λοιπόν :

-Οφθαλμίατρο δεν έχει το Κ.Υ ,οπότε αναγκαστικά , συνεπάγεται η λύση του ιδιώτη.

-Καρδιολόγο έχουμε, αλλά όπως αναφέραμε παραπάνω  δεν έχουν τα μηχανήματα, οπότε και εδώ συνεπάγεται ιδιώτης.

-Παιδίατρο έχουμε , αλλά  δεν μπορεί  να εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες  το χρόνο  για να εξυπηρετήσει όλα  τα περιστατικά, οπότε και σε αυτή την περίπτωση οι γονείς στρέφονται στον ιδιώτη. Ο παιδίατρος είναι πολύ βασική ειδικότητα και θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 3 στο Γ.Ν.-Κ.Υ.Νάξου.

Kατά συνέπεια, όλα αυτά, έχουν οικονομικό κόστος που επιβαρύνει τους ίδιους τους κηδεμόνες . Δηλαδή  άλλο ένα έξοδο - χαράτσι επιπλέον, έρχεται να προστεθεί  στις ήδη βεβαρυμμένες οικονομικά οικογένειες .

 Ο χρεοκοπημένος πριν καλά καλά  σχηματιστεί ΕΟΠΥΥ, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του  ώστε να καλύψει τους ασφαλισμένους και οι ιδιώτες ιατροί δεν συνεργάζονται με αυτόν, οπότε το οικονομικό  βάρος πέφτει πάλι στον κόσμο. Αφού λοιπόν  το κράτος  απαιτεί, θα έπρεπε  να  παρέχει και όχι να παραπέμπει ..…αλλά μάλλον έχει χρεοκοπήσει και αυτό…… 

Καλούμε την κοινωνία να παλέψει  και  να διεκδικήσει  τα αυτονόητα, ώστε  να σχηματιστεί  μέτωπο άρνησης πληρωμών για  κάθε χαράτσι στον ευαίσθητο αυτό χώρο. 

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει  να έχουν πρόσβαση σε αυτήν ΟΛΟΙ  , ανεξαρτήτου εθνικότητας ,χρώματος ,τάξεων, θρησκείας ,διαφορετικότητας  και όλες οι κοινωνικά αδύναμες και ευπαθείς   ομάδες .
Απαιτούμε  δωρεάν  δημόσιες ποιοτικές υπηρεσίες  υγείας ,περίθαλψης και πρόνοιας  για όλους .
Αγωνιζόμαστε ώστε το Κ.Υ. Νάξου να αναβαθμιστεί και να λειτουργήσει επιτέλους σαν δευτεροβάθμιο  νοσοκομείο. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει… 

 Σωματείο Βάσης Εργαζομένων ΝΟΣ.-Κ.Υ  Νάξου Αμοργού & Μικρών Κυκλάδων 
                                                                                                         Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.