Βρίθει ελλείψεων το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου

Εξακολουθεί... η ταλαιπωρία

Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.: “Αγωνιζόμαστε να αναβαθμιστεί και να λειτουργήσει σαν δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο”

Την καθημερινή ψυχολογική και οικονομική αφαίμαξη των πολιτών που χρειάζονται υγειονομική περίθαλψη και δεν έχουν, στηλιτεύουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη του Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ. με “φόντο” τις ελλείψεις του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Νάξου.

“Η καθημερινή ταλαιπωρία των κατοίκων της Νάξου και των γύρω νησιών όσον αφορά σε θέματα υγείας συνεχίζεται. Η ανεπάρκεια του Γ.Ν.-Κ.Υ. στα περισσότερα τμήματα , αναγκάζει τον πληθυσμό να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα και πολλές φορές με την προτροπή - παραπομπή των ιατρών του δημοσίου, γιατί δεν έχουν τα απαραίτητα ιατρικά μηχανήματα να κάνουν μια σαφή ιατρική διάγνωση”, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των εργαζομένων.

Καρδιολογικό... γιοκ

Προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών τους, τα μέλη φέρνουν ως “τρανό παράδειγμα” την κατάσταση “στο καρδιολογικό τμήμα του Γ.Ν-Κ.Υ Νάξου”. Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως, “πλαισιώνεται από δυο ιατρούς” οι οποίοι αδυνατούν να πράξουν το έργο τους, καθώς “δεν έχουν ούτε υπέρηχο “τριπλεξ”, ούτε τεστ κοπώσεως”. “Με απλά λόγια”, όπως εξηγούν, “δεν έχουν τα βασικά εργαλεία για να μπορέσουν να υποστηρίξουν την επιστήμη τους. Δεν νοείται σοβαρό καρδιολογικό ιατρείο χωρίς τα προαναφερθέντα. Έτσι αναγκάζονται να ζητήσουν τη συνδρομή των ιδιωτών για τα περισσότερα σοβαρά περιστατικά”. Κάτι τέτοιο όμως, “έχει σαν συνέπεια οι πάσχοντες να υπόκεινται σε ταλαιπωρία για να μεταφερθούν με το ασθενοφόρο στα ιδιωτικά ιατρεία” ενώ ακολουθεί και η “οικονομική επιβάρυνση τους” αλλά και “η πιθανή μεταφορά των καρδιολογικών ασθενών στη Σύρο με πλωτό μέσο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, (οικονομική επιβάρυνση του Ε.Σ.Υ. για την διακομιδή με ταλαιπωρία και επικίνδυνη επιβάρυνση των ίδιων των ασθενών). Είναι απαράδεκτο να διακομίζουμε καρδιολογικά περιστατικά στην Σύρο, ενώ θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζουμε εδώ”, υπογραμμίζουν, λέγοντας ταυτόχρονα ότι, “αν τα περιστατικά είναι σοβαρά τότε πρέπει να διακομίζονται απευθείας στην Αθήνα”.

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι συμπληρώνουν πως, “Η Σύρος δεν έχει να τους προσφέρει τίποτα παραπάνω από αυτά που έπρεπε να τους παρέχουμε και εμείς εδώ αν το οργανώναμε κατάλληλα. Οι υπεύθυνοι Διοίκησης του Γ.Ν-Κ.Υ Νάξου είναι υπόλογοι για το μείζον θέμα και έχουν σοβαρή ευθύνη. Πρέπει οπωσδήποτε να εξοπλιστεί άμεσα το συγκεκριμένο τμήμα, αλλά και οι γιατροί του να πράξουν το καθήκον τους, πιέζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση, ώστε να παλέψουν και ταυτόχρονα απαιτήσουν να οργανωθεί το καρδιολογικό τμήμα του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου άμεσα”.

Ολοκληρώνοντας το ίδιο θέμα, τονίζουν ότι, “Μία πρόχειρη έρευνα αγοράς που κάναμε στο διαδίκτυο, για τα βασικά μηχανήματα ενός καρδιολογικού ιατρείου κοστίζουν 25 με 30 χιλιάδες ευρώ. Το κόστος έχουμε την εντύπωση ότι δεν είναι καθόλου μεγάλο αν αναλογιστούμε την ζωτικής σημασίας αναγκαιότητα”.

Χαράτσι οι εξετάσεις

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που συνδέεται με το παραπάνω και όπως αναφέρουν “έχουμε δεχτεί πολλές διαμαρτυρίες πολιτών γι’αυτό, είναι οι ιατρικές εξετάσεις που απαιτούνται από το κράτος για τα παιδιά που πηγαίνουν πρώτη φορά στο δημοτικό σχολείο ή από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Χρειάζονται ιατρικές γνωματεύσεις από οφθαλμίατρο, καρδιολόγο, παιδίατρο κλπ. Επειδή λοιπόν, οφθαλμίατρο δεν έχει το Κ.Υ, αναγκαστικά, συνεπάγεται η λύση του ιδιώτη”. Επίσης, “καρδιολόγο έχουμε, αλλά όπως αναφέραμε παραπάνω δεν υπάρχουν τα μηχανήματα, οπότε και εδώ συνεπάγεται ιδιώτης” ενώ και “παιδίατρο έχουμε , αλλά δεν μπορεί να εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο για να εξυπηρετήσει όλα τα περιστατικά, οπότε και σε αυτή την περίπτωση οι γονείς στρέφονται στον ιδιώτη. Ο παιδίατρος είναι πολύ βασική ειδικότητα και θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 3 στο Γ.Ν.-Κ.Υ.Νάξου”.

Κατά συνέπεια, “όλα αυτά, έχουν οικονομικό κόστος που επιβαρύνει τους ίδιους τους γονείς”, αποτελώντας ένα ακόμη “χαράτσι” που έρχεται να προστεθεί στις ήδη βεβαρυμένες οικονομικά οικογένειες”.

“Ο χρεοκοπημένος πριν καλά καλά σχηματιστεί ΕΟΠΥΥ, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις του ώστε να καλύψει τους ασφαλισμένους και οι ιδιώτες ιατροί δεν συνεργάζονται με αυτόν, οπότε το οικονομικό βάρος πέφτει πάλι στον κόσμο. Αφού λοιπόν το κράτος απαιτεί, θα έπρεπε να παρέχει και όχι να παραπέμπει. Αλλά μάλλον έχει χρεοκοπήσει και αυτό”, προσθέτουν.

“Να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα”

Ολοκληρώνοντας την ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι η απάντηση στα ανωτέρω προβλήματα είναι ο αγώνας για ένα σύστημα περίθαλψης δημόσιο και δωρεάν που αξίζει στους πολίτες. “Καλούμε την κοινωνία να παλέψει και να διεκδικήσει τα αυτονόητα, ώστε να σχηματιστεί μέτωπο άρνησης πληρωμών για κάθε χαράτσι στον ευαίσθητο αυτό χώρο. Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτήν όλοι, ανεξαρτήτου εθνικότητας ,χρώματος ,τάξεων, θρησκείας ,διαφορετικότητας και όλες οι κοινωνικά αδύναμες και ευπαθείς ομάδες. Απαιτούμε δωρεάν δημόσιες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας ,περίθαλψης και πρόνοιας για όλους . Αγωνιζόμαστε ώστε το Κ.Υ. Νάξου να αναβαθμιστεί και να λειτουργήσει επιτέλους σαν δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει”.