Απάντηση Υπ. Εργασίας για τις δομικές αλλαγές σε ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Δεν καταργείται το ΙΚΑ Θήρας

  • Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2013 - 06:00

Δεν προτίθεται η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να αναστείλει τη λειτουργία του τοπικού υποκαταστήματος ΙΚΑ Θήρας, απαντά

ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης σε σχετικό έγγραφο του Δημάρχου Θήρας.

Στις αρχές Ιουνίου ο Δήμαρχος του νησιού, κ. Νικόλαος Ζώρζος θορυβημένος από τις εξαγγελίες περί συγχωνεύσεων και καταργήσεων υποκαταστημάτων του Ιδρύματος, είχε αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και τον Διοικητή του ΙΚΑ, την οποία κοινοποιούσε επίσης στους βουλευτές του Νομού. Στο έγγραφό του ο Δήμαρχος Θήρας επεσήμαινε ότι η συγχώνευση και ο υποβιβασμός του υποκαταστήματος ΙΚΑ Θήρας θα πλήξει ευθέως -μεταξύ άλλων- και τις χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε Σαντορίνη, Θηρασιά, Σίκινο, Φολέ- γανδρο και Ανάφη, ενώ υπογράμμιζε ότι το ενδεχόμενο πιθανής συγχώνευσης και υποβιβασμού του υποκαταστήματος θα αποτελέσει σαφή καταστρατήγηση της ρήτρας της νησιωτικότητας. Το

έγγραφο του Δημάρχου κατατέθηκε στον Υπουργό και μέσω αναφοράς του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκου Συρμαλένιου.

Απαραίτητος ο μετασχηματισμός

Σε έγγραφη απάντησή του προς τον Βουλευτή και τον Δήμαρχο Θήρας, ο Υπουργός Εργασίας κάνει αναφορά στις αλλαγές που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι οποίες, όπως σημειώνει, επιβάλλουν τον ανακαθορισμό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως του κεντρικού οργανισμού κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Πρόκειται για την ένταξη στο ΙΚΑ του συνόλου των ασφαλιστι- κών ταμείων κύριας σύνταξης, τον διαχωρισμό του κλάδου υγείας από

την κλάδο σύνταξης, με την υπαγωγή του στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και για την υποστήριξη όλων των λειτουργιών του Ιδρύματος από ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα. Στην απά- ντησή του ο κ. Βρούτσης, εκτιμά ότι οι δομικές αυτές αλλαγές μαζί με μια σειρά δράσεων για μείωση της επισκεψιμότητας των πολιτών στις μονάδες του ΙΚΑ, δημιουργούν νέα δεδομένα που επιβάλλουν τον επανασχεδιασμό της οργανωτικής δομής του ιδρύματος ώστε να ανταποκριθεί στον νέο του ρόλο.

Όπως, όμως, σημειώνει, η μείωση του αριθμού των υπηρετούντων υπαλλήλων σε συνδυασμό με το «πάγωμα» προσλήψεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση, καθιστά αναγκαία την υλοποίηση δράσεων, οι οποίες εκτι-

μάται ότι θα οδηγήσουν στη βελτίωση του χρόνου απονομής των συντάξεων και στον αποτελεσματικό έλεγχο της εισφοροδιαφυγής.

Κεντρικός στόχος του Υπουργείου από τις σαρωτικές δομικές αλλαγές που επιχειρούνται σε ολόκληρη την επικράτεια, είναι η μείωση του κόστους και η επίτευξη οικονομικών κλίμακας, καθώς και η κατανομή του υπηρετούντος προσωπικού σε λιγότερες μονάδες, με στόχο, όπως σημειώνει ο Υπουργός, την αποτελε- σματικότερη λειτουργία τους.

Με άλλα λόγια, πολύ σύντομα όχι μόνο υπηρεσίες θα καταργηθούν αλλά και το προσωπικό (αν δεν «περισσεύει») θα μπει σε διαδικασία μετακίνησης και εσωτερικής μετα- νάστευσης.

Πάντως, σύμφωνα με την απάντηση του κ. Βρούτση, σε ό,τι αφορά την περιοχή των Κυκλάδων και συγκεκριμένα τη Σαντορίνη, για την οποία τέθηκε το ερώτημα, «λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής και τον νησιωτικό της χαρακτήρα και προκειμένου να μην διαταραχθεί η εξυπηρέ- τηση των συναλλασσομένων, η Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν προτίθεται να αναστείλει τη λειτουργία του Τοπικού Υποκαταστήματος Θήρας».

Μένει τώρα να δούμε αφενός αν η ίδια πολιτική, που θέτει στο επίκεντρο το επίμαχο ζήτη- μα της ρήτρας νησιωτικότητας, θα ακολουθηθεί και για τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, στα οποία ο Υπουργός κάνει αναφορά και αφετέρου αν η αναφορά στην πρόθεση «μη αναστολής της λειτουργίας» του υποκαταστήματος στη Σα- ντορίνη σημαίνει κιόλας ότι το ΙΚΑ της περιοχής θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο αριθμό υπαλλήλων και αρμοδιοτήτων.