Οι βασικές προγραμματικές θέσεις του Σύριζα για την Υγεία από τον Νίκο Μανιό

“Η Υγεία δεν είναι εμπορεύσιμο προϊόν”

Ανοικτή συνέντευξη Τύπου στον χώρο του ΚΕΦΙΑ

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα Υγείας που θα ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες των πολιτών και θα τους δίνει τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που χρειάζονται και το οποίο, θα θεμελιώνεται στην ισχυρή πρωτοβάθμια περίθαλψη και φροντίδα για να “οικοδομηθεί”, αποτελεί τη βασική θέση του Σύριζα για το πεδίο της Υγείας.

Τα ανωτέρω δήλωσε ο συντονιστής του τμήματος Υγείας του Σύριζα, Νίκος Μανιός παρουσιάζοντας τους γενικούς άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει το κόμμα του όταν θα γίνει κυβέρνηση, όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, στην ανοικτή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, στον χώρο του ΚΕΦΙΑ στη Σύρο.

Τον κ. Μανιό παρακολούθησαν εκπρόσωποι από τον χώρο της Υγείας κι εργαζόμενοι, ανάμεσα στους οποίους, ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιάννης Πετράκης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κυκλάδων, Ευάγγελος Πανοηλίας, ο πρόεδρος της ΕΙΝΟΣ, Αλέξανδρος Λημναίος καθώς επίσης, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης και μέλη του Σύριζα.

Τη συνέντευξη προλόγισε ο γραμματέας του Σύριζα Σύρου, Γρηγόρης Μισκεδάκης ενώ στο πάνελ των ομιλητών ήταν και ο γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Αντώνης Μαρώτης, ο οποίος εξέθεσε τα ζητήματα που τους απασχολούν.

“Γερασμένο και βαλτωμένο σύστημα Υγείας”

Αναφορικά με το “γερασμένο και βαλτωμένο σύστημα Υγείας” που επικρατεί σήμερα, ο κ. Μανιός δήλωσε πως, “Η υποβάθμιση του συστήματος Υγείας ήταν πολιτική επιλογή χρόνων, δεκαετιών, η οποία γινόταν με σταδιακό τρόπο έχοντας μόνιμα χαρακτηριστικά, την υποχρηματοδότηση, την κατάργηση κάθε μηχανισμού ελέγχου και την παραβίαση κάθε έννοιας όλων των προηγούμενων ψηφισθέντων νόμων για την Υγεία”.

Εκφράζοντας την πεποίθηση πως στη συνέχεια, το χρέος και η οικονομική κρίση χρησιμοποιήθηκαν ως “εργαλείο” για την περαιτέρω διάλυσή του, όπως “ανάλογη τακτική υπήρξε για τη διάλυση κι άλλων πεδίων του κοινωνικού κράτους”, ο αρμόδιος για θέματα Υγείας του Σύριζα, πρόσθεσε πως, καλλιεργήθηκε “μία άθλια προπαγάνδα ότι δεν υπάρχουν χρήματα, γιατί αν εφαρμόσουν άλλη πολιτική δε θα δουλέψει ο ιδιωτικός τομέας”.

“Και πριν από τον ΕΟΠΥΥ ο τρόπος που λειτουργούσε η πρωτοβάθμια φροντίδα και πρωτοβάθμια περίθαλψη ήταν τόσο αναποτελεσματικός και αποσπασματικός, που είχαμε 21 νομούς της χώρας και δεν λειτουργούσε η πρόσβαση σε παιδίατρο, σε καρδιολόγο, σε γυναικολόγο και άλλες τέτοιες βασικές ειδικότητες” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας επιπλέον πως, με το ΠΕΔΥ τα προβλήματα εντάθηκαν. Σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα “κανείς δεν έχει πλήρη εικόνα για το πώς γίνονται οι προμήθειες αν αγοράζονται τα καταλληλότερα και τα οικονομικότερα αγαθά”.

Όλα τα προαναφερθέντα, εξήγησε πως τα αναφέρει ο Σύριζα, “όχι για να πούμε την επόμενη των εκλογών ότι παραλάβαμε καμμένη γη” αλλά για να δείξει πως έχει συντελεστεί “μία εκθεμελίωση του κοινωνικού κράτους”.

“Θεμέλιο” η πρωτοβάθμια περίθαλψη

“Αυτό που λέμε πρωτοβάθμια υγεία φροντίδας και πρωτοβάθμια περίθαλψη και αγωγή υγείας είναι το καλύτερο εργαλείο για να οικοδομήσεις ένα ενιαίο σύστημα Υγείας” σχολίασε στη συνέχεια ο Νίκος Μανιός, καθιστώντας σαφές πως, με αυτόν τον τρόπο, “με πολύ λιγότερες δαπάνες θα έχεις πολύ καλύτερα και θεαματικότερα αποτελέσματα στο επίπεδο της Υγείας του πληθυσμού. Διότι στην Ελλάδα επί της ουσίας, δεν υπήρξε οργανωμένο και υπό δημόσιο έλεγχο σύστημα πρωτοβάθμιας Υγείας φροντίδας”. Ενδεικτικό παράδειγμα της διάλυσης που υπέστησαν και οι αντίστοιχες δομές, αποτέλεσε κατά τον ίδιο και ο ρόλος που έχουν πλέον τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία, έχοντας μετατραπεί σε “χώρους συνταγογραφίας” όπως σημείωσε. “Δικός μας προσανατολισμός είναι να οικοδομηθεί ένα ενιαίο σύστημα Υγείας υπό δημόσιο έλεγχο που θα ξεκινά από τα μικρότερα πληθυσμιακά μέρη και κοινότητες της χώρας και θα οδηγείται στις μεγαλύτερες. Ο Σύριζα μαζί με τους εργαζομένους στον τομέα της Υγείας είναι σε θέση να θέσει ξανά το σύστημα σε λειτουργία έχοντας επεξεργασμένες θέσεις” επεσήμανε κατηγορηματικά.

“Η Υγεία παράγεται από τις εισφορές των πολιτών. Πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους”

Εστιάζοντας την αναφορά του στην ιδιαιτερότητα του νησιώτικου χώρου, ο ίδιος προέβη στη γενικότερη παρατήρηση, πως, “η Υγεία δεν μπορεί να είναι ένα εμπορεύσιμο προϊόν”. Αντίθετα, πρέπει να είναι “ένα κοινωνικό αγαθό εύκολα προσβάσιμο προς όλους, ισότιμα και να έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που αντιστοιχούν στον εργαζόμενο λαό και τη σύγχρονη εποχή”.

“Δεν υποσχόμαστε ότι όλα θα λυθούν την αμέσως επόμενη ημέρα” υπογράμμισε, όμως δεν μπορούν παρά να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες αφού οι πολίτες “χρυσοπληρώνουν την Υγεία”. “Κι εμείς στον Σύριζα όταν λέμε δωρεάν Υγεία, εννοούμε ότι την ώρα που χρειάζεσαι τον ιατρό σου, είτε σε πρωτοβάθμιο, είτε σε δευτεροβάθμιο, είτε σε οποιοδήποτε επίπεδο, να πηγαίνεις και να εξυπηρετείσαι με αξιοπρέπεια και με ποιότητα χωρίς να βάζεις το χέρι στην τσέπη”.

Ως εκ τούτου, για τις Κυκλάδες, ο κ. Μανιός υποστήριξε πως, πρέπει να υπάρχουν τρία Νοσοκομεία σε Σύρο, Νάξο και Θήρα, τα οποία θα λειτουργούν “ιεραρχημένα και συγκροτημένα με σκοπό να αναβαθμιστούν”.

“Εάν θα μπει μία τάξη στα οικονομικά του υπουργείου Υγείας είναι πολλοί οι πόροι που θα εξοικονομηθούν και για την Υγεία, θα υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό που θα υλοποιήσει ο Σύριζα” σημείωσε παρακάτω.

Τέλος, μιλώντας για το θέμα των διακομιδών και του ΕΚΑΒ, υποστήριξε πως επιβάλλεται να δημιουργηθεί σταθμός για τα Κυκλαδονήσια με έδρα τη Σύρο, ο οποίος δε θα διαθέτει μόνον ασθενοφόρα οχήματα, αλλά και πλωτά μέσα και όχι μόνο, καθώς στη σημερινή εποχή είναι πλείστα τα προβλήματα που καταγράφονται αλλά και αυξημένο το κόστος των διακομιδών των ασθενών.

“Ο κόσμος πρέπει να είναι παρών” ανέφερε ο Νίκος Μανιός στην ομιλία του, καταλήγοντας πως, “Κανείς δεν είναι καλύτερος από τον άλλον, εάν δεν αποδειχθεί καλύτερος και γι αυτό, πρέπει να υπάρχει ο συνεχής δημόσιος έλεγχος”.

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου και οι ερωτήσεις προβάλλονται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Ετικέτες: