Επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας για τον νέο διοικητή Νικόλαο Καρβούνη

Ένας ιατρός στα “ηνία” της 2ης ΥΠΕ

Ογκολόγος – παθολόγος που υπηρέτησε τριάντα χρόνια στο Νοσοκομείο “Μεταξά”

Ο ογκολόγος – παθολόγος, Νικόλαος Καρβούνης αναλαμβάνει και επίσημα τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, στην οποία υπάγεται το σύνολο των δομών υγείας του νομού των Κυκλάδων, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας.

Η αλλαγή του συνόλου των διοικητών στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας ήταν γνωστή από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργού, Παναγιώτη Κουρουμπλή, αφού πρωτίστως ο ίδιος είχε πραγματοποιήσει συνάντηση μαζί τους, στο πλαίσιο της οποίας, όπως είχε γνωστοποιηθεί μέσω σχετικού ενημερωτικού δελτίου Τύπου που ακολούθησε, “οι διοικητές των ΥΠΕ έθεσαν στη διάθεση του Υπουργού τις παραιτήσεις τους”.

Παρά το γεγονός πως, ο μέχρι πρότινος διοικητής της 2ης ΥΠΕ, Αθανάσιος Παπαρούπας στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία με την εφημερίδα στις 11 Φεβρουαρίου, διατηρούσε αινιγματική στάση αναφορικά με το αν είχε καταθέσει κι ο ίδιος την παραίτησή του, ωστόσο, η επίσημη – λιτή - ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήθελαν να αλλάζει ο διοικητής και της 2ης ΥΠΕ.

Αναφέρεται πως, τις θέσεις των υποδιοικητών καλύπτουν οι Ιωάννα Τσαπαρίκου και Χαράλαμπος Πλάτσης, δύο πρόσωπα που θα πλαισιώσουν το νέο διοικητή.

Προερχόμενος από τη μάχιμη ιατρική με τριαντάχρονη πορεία στο “Μεταξά”

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η “Κοινή Γνώμη” για το βιογραφικό του κ. Καρβούνη, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως τη διοίκηση της πιο δύσκολης ΥΠΕ πανελλαδικά, - δεδομένου ότι “αγκαλιάζει” το νησιώτικο χώρο με τις ιδιαιτερότητές που τον χαρακτηρίζουν και τις οποίες μπορεί να διαπιστώσει με σαφήνεια ένας ιατρός που έχει υπηρετήσει σε αντίστοιχες υγειονομικές δομές -, αναλαμβάνει ένας άνθρωπος που προέρχεται από τη μάχιμη ιατρική και δεν είναι manager Υγείας. Ειδικότερα, ο κ. Καρβούνης έχει θητεύσει επί τριάντα χρόνια στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο “Μεταξά” στον Πειραιά, ενώ έχει διατελέσει Διευθυντής της Α΄ Ογκολογικής Κλινικής στο ίδιο Νοσοκομείο. Ως ογκολόγος - παθολόγος έχει εργασθεί ακόμη, σε Δημόσια Νοσοκομεία στη Νίκαια και στη Σπάρτη ενώ παρεμβαίνει σε θέματα Υγείας και ευρύτερου κοινωνικού προβληματισμού με τη συμμετοχή του στον Όμιλο εθελοντών κατά του καρκίνου “Αγκαλιάζω”, καθώς και στην επιστημονική Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, ΕΟΠΕ, όπου και αρθρογραφεί. Παράλληλα με την επαγγελματική πορεία του, έχε δημοσιεύσει περισσότερα από τριάντα άρθρα στο περιοδικό “Journal of Balkan Union of Oncology”.

Σημαντική έχει υπάρξει η συμβολή του και στις σχολές γονέων της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως, ο κ. Καρβούνης είχε εκφράσει την πρόθεσή του να προσφέρει στον τομέα της Υγείας, θέτοντας υποψηφιότητα με τον Σύριζα – ως μη κομματικό μέλος - στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του 2015, στην Α΄ Πειραιώς.

Ο νέος διοικητής έχει αποτελέσει κι έναν εκ των βασικών συντελεστών του ντοκιμαντέρ “Μεταξά, ακούγοντας τον χρόνο” του Σταύρου Ψυλλάκη.

Αναφορικά με τον διορισμό του στη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ, εξέδωσε μήνυμα και το ΔΣ της ΕΟΠΕ, το περιεχόμενο του οποίου έχει ως εξής: “Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε του Νέους Διοικητές των ΥΠΕ και o Παθολόγος Ογκολόγος Ν. Καρβούνης ορίστηκε ως Διοικητής της 2ης ΥΠΕ Αττικής, Πειραιά και Νήσων. Ευχόμαστε στον κ. Καρβούνη καλή αρχή και επιτυχία στο δύσκολο έργο του, πιστεύοντας στις ικανότητές του και στην πρόθεσή του να συνεισφέρει στην Υγεία και την Ογκολογία”.

Πλήθος ανοικτών ζητημάτων στο νησιώτικο χώρο

Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία και απασχολούν το νησιώτικο χώρο παραμένουν ανοικτά, τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και στο Γ.Ν-Κ.Υ. Νάξου, όσο όμως, κυρίως, στις υπόλοιπες δομές Υγείας και δη στα μικρά νησιά. Με το σύνολο των ζητημάτων αυτών, αναμένεται να έρθει τετ α τετ και ο κ. Καρβούνης, ως νέος διοικητής, μέσω της επικοινωνίας του, με τα αρμόδια πρόσωπα που στελεχώνουν τις εν λόγω δομές, καθώς όμως και με τον διοικητή του Νοσοκομείου Σύρου, Γιάννη Πετράκη. Οι πενιχρές χρηματοδοτήσεις, αλλά πολύ περισσότερο οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, καθώς και σε ανθρώπινο δυναμικό και δη σε ιατρικό προσωπικό παραμένουν στην πρώτη γραμμή, με πολλά Κέντρα Υγείας να “βιώνουν” την υποστελέχωση. Ζήτημα δε, που μονοπωλεί σχεδόν την ειδησεογραφία είναι οι απεγνωσμένες φωνές των τοπικών κοινωνιών όσον αφορά σε ελλείψεις ειδικευμένων ιατρών, αλλά και επικουρικών και αγροτικών ιατρών. Μάλιστα, το θέμα της μη ύπαρξης κινήτρων για την κάλυψη πολλών θέσεων στον κατακερματισμένο νησιώτικο χώρο, αν και αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα κεντρικής πολιτικής σκηνής, ωστόσο, κρίνεται αναγκαίο να υπενθυμιστεί, πως πρόσφατα βρήκε “ευήκοα ώτα”, με τα μέλη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, να υπερψηφίζουν την πρόταση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου για παροχή οικονομικών κινήτρων σε επικουρικούς ιατρούς από πόρους της Περιφέρειας (450 ευρώ μηνιαίως), οι οποίοι θα επιλέξουν να υπηρετήσουν σε δομές Υγείας στα μικρά νησιά. Πρόκειται για μία πρόταση που χαιρέτησε και ο Υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, για την οποία αναμένεται η κατάλληλη κυβερνητική παρέμβαση ώστε να τύχει της δέουσας νομικής τεκμηρίωσης. Στο σύνολο των προαναφερομένων θεμάτων, θα κληθεί να συνδράμει από τη νέα θέση του και ο νέος διοικητής της 2ης ΥΠΕ.

Αξίζει να επισημανθεί, πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποίησε η εφημερίδα με τον ίδιο, με ιδιαίτερη διακριτικότητα, εξέφρασε την επιθυμία του να προβεί σε δηλώσεις όταν αναλάβει κι επίσημα τα καθήκοντά του τις προσεχείς ημέρες.

Ετικέτες: