Έντονος προβληματισμός για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ Μυκόνου ενόψει τουριστικής σεζόν

Κενές βάρδιες ασθενοφόρων στη Μύκονο

Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και απόφαση διαμαρτυρίας προς το αρμόδιο Υπουργείο

Το “φάντασμα” της υποστελέχωσης και στον τομέα του ΕΚΑΒ στη Μύκονο απασχολεί εκ νέου το νησί των ανέμων ενόψει της νέας τουριστικής σεζόν που ανοίγει, κατά τη διάρκεια της οποίας, οι ανάγκες σε διακομιδές πολλαπλασιάζονται με ραγδαίους ρυθμούς, λόγω της κατακόρυφης αύξησης της επισκεψιμότητας.

Το σοβαρό θέμα σε έναν εκ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών των Κυκλάδων έχει τεθεί επί τάπητος και σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μυκόνου, με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Κουκά να επισημαίνει στην “Κοινή Γνώμη”, πως πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, για την αντιμετώπιση του οποίου ασκούνται συνεχείς πιέσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ σχετικά έχει ενημερωθεί και το συλλογικό όργανο των Δήμων, η ΚΕΔΕ, στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος.

Το θέμα αναδείχθηκε πρόσφατα στην επιφάνεια μετά από τη συνάντηση που είχε η επικεφαλής της παράταξης Κεπομ, Άννα Καμμή με τον υπεύθυνο τομέα, διασώστη του ΕΚΑΒ Μυκόνου, Αντώνη Πατσιαβούρα και τον διασώστη, Μάρκο Ρέτσα, από το περιεχόμενο της οποίας καταγράφηκαν οι ανάγκες αλλά και τα αιτήματα.

Δεν καλύπτεται το 24ωρο των βαρδιών από μέσα Μαρτίου

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας συνάντησης, κατέστη σαφές πως, σχετικά με την υποστελέχωση έχει υπάρξει ενημέρωση με κοινοποίηση επιστολών προς τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, οι οποίες εστάλησαν σχεδόν πριν ένα μήνα από την επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Μυκόνου, Μαργαρίτα Γρυπάρη.

Σύμφωνα με την παράταξη της Κεπομ, το πρόβλημα της υποστελέχωσης ταλανίζει τον τομέα ΕΚΑΒ στη Μύκονο από την έναρξη λειτουργίας του, δηλαδή από το 2004. Όπως εξηγεί η κ. Καμμή, “Για την 24ωρη λειτουργία του ασθενοφόρου απαιτούνται τουλάχιστον 11 διασώστες”, ωστόσο, “υπηρετούν μόνον 6 διασώστες (5 μόνιμοι και 1 με απόσπαση), με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η 24ωρη κάλυψη από ασθενοφόρο με εξειδικευμένο προσωπικό”.

Μάλιστα, σημειώνει πως, “Κατά καιρούς τα κενά των βαρδιών καλυπτόταν από απλούς οδηγούς του Δήμου Μυκόνου, οι οποίοι μετακινούνταν προς το Κέντρο Υγείας Μυκόνου από άλλες υπηρεσίες του Δήμου”, αλλά ήδη από τα μέσα Μαρτίου, ο Δήμος Μυκόνου “δήλωσε αδυναμία διάθεσης προσωπικού με αποτέλεσμα να μείνουν αρκετές βάρδιες χωρίς ασθενοφόρο”.

Αξίζει να τονισθεί, πως, ενώπιον αδιεξόδου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Κεπομ, “τη λύση για τον περασμένο μήνα έδωσαν διασώστες του ΕΚΑΒ, σε συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας”, οι οποίοι κάλυψαν τα κενά με εθελοντική εργασία.

Αυξάνονται τα περιστατικά, γεννάται ανάγκη κινήτρων για τη στελέχωση

Ο προβληματισμός και η ανησυχία μεγαλώνει ακόμη περισσότερο, από τον Απρίλιο και μετά, αφού λόγω της τουριστικής περιόδου, αξίζει να επισημανθεί ότι, καταγράφονται αυξημένες απαιτήσεις, στις οποίες έρχεται να προστεθεί και το φορτίο των μεταφορών – αεροδιακομιδών από τα γειτονικά νησιά. Αυτό συμβαίνει, “λόγω ενός αεροδρομίου που πληρoί τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση αεροδιακομιδών των ασθενών με στρατιωτικά αεροσκάφη”.

Δεδομένων των ανοικτών ζητημάτων και της σημαντικής υποστελέχωσης, από τη συνάντηση προέκυψε πως, έως ότου βρεθεί οριστική λύση, “θα πρέπει άμεσα α. Να υπάρξει προσφορά καταλυμάτων και σίτιση από την τοπική κοινωνία ή τη Δημοτική Αρχή, για τη μετακίνηση 4 τεσσάρων επαγγελματιών - διασωστών κατά τη θερινή περίοδο από άλλους τομείς της Ελλάδας, β. να ασκηθεί πίεση για πρόσληψη εποχικού προσωπικού και ως προσωρινή αλλά όχι ενδεδειγμεένη λύση προκύπτει “η ανάγκη παραχώρησης οδηγών από τον Δήμο Μυκόνου”.

Διαμαρτυρία προς το Υπ. Υγείας και τη διοίκηση του ΕΚΑΒ

Κληθείς ο κ. Κουκάς να τοποθετηθεί μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, ανέφερε χαρακτηριστικά πως, το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει απόφαση διαμαρτυρίας προς το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ έχουν υπάρξει και προφορικές οχλήσεις από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής. “Έχουμε πάρει απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο και ασκούμε πίεση στο Υπουργείο Υγείας. Προφορικά μάλιστα έχει ενημερωθεί ήδη η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου” σημείωσε μεταξύ άλλων, καθιστώντας σαφές πως, από το Νοέμβριο ο ίδιος “είχε διαμαρτυρηθεί και προς τη διοίκηση του ΕΚΑΒ καθώς σε διαγωνισμό για τα πληρώματα των ασθενοφόρων, προβλέφθηκαν εν τέλει δύο θέσεις για τη Μύκονο, ενώ υπήρχε αρχικά ενημέρωση για κάλυψη τεσσάρων θέσεων”.

Πέραν των ανωτέρω, ο Δήμος μέσω της συνεργασίας με την τοπική κοινωνία και τους επιχειρηματίες, προσπαθεί “να προσφέρει κίνητρα σε διασώστες και οδηγούς ασθενοφόρων από άλλα μέρη, όπως δωρεάν διαμονή, σίτιση κλπ”.

Ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει πως, ο Α΄ Βαθμός της Αυτοδιοίκησης δεν έχει αρμοδιότητα που να του επιτρέπει να παρέχει οικονομικά κίνητρα σε διασώστες και πληρώματα ΕΚΑΒ, όπως αντίστοιχα δύναται να κάνει για τους επικουρικούς ιατρούς και ο Δήμος Μυκόνου έχει πράξει αναλόγως, προϋπολογίζοντας στο ταμείο του, το ποσό των 50 χιλ. Ευρώ, όμως, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, το εν λόγω αίτημα το έχει καταθέσει σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, στην οποία συμμετέχει. “Έχουμε προβλέψει 50 χιλ. Ευρώ για πέντε επικουρικούς ιατρούς, 10 χιλ. ευρώ για τον κάθε έναν για σίτιση και στέγαση με νόμο του 2013 που το επιτρέπει” συμπλήρωσε, λέγοντας τέλος, πως, για το θέμα των τρόπων παροχής κινήτρων “είμαστε σε συνεννόηση και με τον Περιφερειάρχη”.

Οριστική λύση μέσω προκήρυξης των κενών θέσεων

Μέσα στον κυκεώνα των προβλημάτων, οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ Μυκόνου, στη συνάντησή τους με την κ. Καμμή, ανέφεραν πως, παρά τις προσωρινές λύσεις που αναζητούνται, χρήσιμο είναι να γίνουν ευρέως γνωστά τα αιτήματα για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτά όπως τα αναφέρει η Κεπομ σε ανακοίνωση της είναι τα εξής: α. Να προκηρυχθούν οι κενές θέσεις σε προσωπικό από επαγγελματίες διασώστες και β. Λόγω συνεργασίας του ΕΚΑΒ με τους κατά τόπους Υγειονομικούς σχηματισμούς (Κ.Υ. Μυκόνου), να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις Διασωστών – Πληρωμάτων Ασθενοφόρων στο Κέντρο Υγείας Μυκόνου.

Καταλήγοντας, στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης, διευκρινίζεται πως, “το ΕΚΑΒ Μυκόνου ζητεί την συνεργασία του Δήμου και φορέων του νησιού καθώς και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών έτσι ώστε να διοργανωθούν σεμινάρια πρώτων βοηθειών με αντικείμενο το τραύμα και την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Αυτές οι γνώσεις είναι σημαντικές για την επιβίωση του ασθενούς μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου”.

Ετικέτες: