Βράβευση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων από τον σύλλογο "Φίλοι της Πάρου"

  • Δευτέρα, 17 Αυγούστου, 2015 - 09:18

Το Διοικητικό Συμβούλιο και οι εργαζόμενοι της ΕΠΑΨΥ θέλουν να ευχαριστήσουν τον Σύλλογο «Φίλοι της Πάρου» για την βράβευση της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας ΒΑ Κυκλάδων σε μια όμορφη εκδήλωση με τίτλο We stand together που πραγματοποιήθηκε στις 10 Αυγούστου 2015 στις Λεύκες.  

Η φροντίδα της ψυχικής υγεία και η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού απαιτούν την συνεργασία όλων των τοπικών φορέων για την επίτευξη τους.  Η οργάνωση και λειτουργία των κινητών μονάδων ψυχικής υγείας στις Κυκλάδες από το 2003 έχει υπάρξει μια πρόκληση και δοκιμασία λόγω ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικής περιοχής. Η εύρυθμη λειτουργία αποτελεί μία εφαρμογή στην πράξη των αρχών της κοινοτικής και κοινωνικής ψυχιατρικής και ψυχικής υγείας: Εκτίμηση των αναγκών, δικτύωση, αξιοποίηση των πόρων της κοινότητας, ενδυνάμωση μέσω της εκπαίδευσης και των ειδικών δράσεων, αξιολόγηση. Πέρα από την βασική ψυχιατρική κάλυψη του πληθυσμού, η κάλυψη της τοπικής κοινότητας ενισχύεται όλα αυτά τα χρόνια από μία σειρά άλλων ενεργειών: έρευνες αναγκών, συστηματική και σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς και εμπειρογνώμονες εκπαίδευση με τους ιατρούς, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους ιερείς, ειδικούς πληθυσμούς όπως άτομα με άνοια, γυναίκες ή μετανάστες και τέλος με τα ίδια τα άτομα που πάσχουν (τα θέματα που προσεγγίσαμε τελευταία είναι τα δικαιώματα και η αυτοβοήθεια), δράσεις για την καταπολέμηση του στίγματος (φεστιβάλ ψυχικής υγείας, πολιτιστικές δράσεις, ημερίδες).

Πέρα από την επιστημονική και θεσμική αναγνώριση (η Κινητή Μονάδα έχει δεχθεί προσκλήσεις για παρουσίαση του έργου της σε διεθνή συνέδρια, πρόσκληση από την κυβέρνηση του Βελγίου για παρουσίαση του έργου της, χρηματοδοτήσεις από τα ιδρύματα Μωραΐτη, Μποδοσάκη, Νιάρχος), είναι πάρα πολύ σημαντική η κοινωνική αναγνώριση, από τους εξυπηρετούμενους και όλους τους συμπολίτες.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Δήμαρχο κ. Μ. Κωβαίο που παρέδωσε το βραβείο και τον Δήμο για την συνολική του στήριξη, τον  κ. Γ. Παπανικολάου για την παρουσίαση της Κινητής Μονάδας και την Κοινωνική Λέσχη «Φοίνικας» για τα θερμά τους λόγια αναγνώρισης. Τέλος,  πρέπει να ευχαριστήσουμε όλους όσους έχουν δουλέψει για αυτή την αναγνώριση: την επιστημονική υπεύθυνη της Κινητής Μονάδας Στέλλα Παντελίδου, τους διοικητικά υπεύθυνους Γιώργο Χαδούλη και Κωνσταντίνα Λάζαρη, τις κυρίες Λίνα Κρητικού, Χρύσα Κωνσταντινέα και Εύη Μάργαρη που συντονίζουν την οργάνωση των ταξιδιών και των συνεδριών και βέβαια όλους τους εργαζόμενους και εθελοντές θεραπευτές.