Χρόνια υποστελέχωση, αφήνει σε πολυετή αδράνεια τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στη Νάξο, ενώ σε καθεστώς Α.Ε. πραγματοποιούνται οι προσλήψεις στο Γ.Ν. Θήρας

Υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν

Με διαδικασίες fast-track και εκτός ΑΣΕΠ πραγματοποιούνται οι προσλήψεις στο νέο Νοσοκομείο Θήρας, ενώ χωρίς καμία στελέχωση, που την καθιστά μη λειτουργική, παραμένει ακόμη, έπειτα από σειρά ετών, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο ΓΝ – ΚΥ Νάξου.

Δριμύτατη επίθεση, ενάντια στην κυβέρνηση άσκησε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, σχετικά με τη διαδικασία, που ακολουθείται στις προσλήψεις προσωπικού, για το νέο νοσοκομείο Θήρας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αν και η κυβέρνηση διεμήνυε σε όλους τους τόνους, ότι θα διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της νοσηλευτικής μονάδας, παρά το γεγονός, ότι εντάχθηκε στο καθεστώς της ΑΕΜΥ ΑΕ, τα γεγονότα φαίνεται να την διαψεύδουν, καθώς οι θέσεις για την στελέχωση του νοσοκομείου προκηρύχθηκαν εκτός ΑΣΕΠ, όπως ακριβώς ισχύει για μία ιδιωτική επιχείρηση, ενώ και για το ήδη υπάρχον προσωπικό, το οποίο μετακινήθηκε από το Κέντρο Υγείας, δεν θα ισχύσει καθεστώς εφημεριών, αλλά κυκλικό ωράριο εργασίας.

Σημαντική έκταση, όμως, πήρε και η υπόθεση της πολυετούς αδράνειας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο νοσοκομείο της Νάξου και οι συνέπειές της στους πολίτες, αφού προβλήθηκε εκτενώς σε πρωινή ειδησεογραφική εκπομπή πανελλαδικής εμβέλειας καναλιού.

Συνθήκες ιδιωτικής εργασίας στο Γ.Ν. Θήρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, «η κυβέρνηση αισθάνεται αριστερή υπερηφάνεια που υπέγραψε την Προγραμματική Σύμβαση Λειτουργίας στο ΕΣΥ του πρώτου Νοσοκομείου Ανώνυμη Εταιρεία (Α.Ε.Μ.Υ. ΑΕ)», κατηγορώντας την κυβέρνηση, ότι «καταργεί Δημόσια Πρωτοβάθμια Μονάδα και ανοίγει Νοσοκομείο Α.Ε. Εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόταν για την κατάργηση της μνημονιακής επάρατης ΕΣΑΝ ΑΕ (κοστολόγηση υπηρεσιών) χαρακτηρίζοντάς την ταφόπλακα του ΕΣΥ κατά την περίοδο της αντιμνημονιακής ρητορείας του, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου με τη λειτουργία Νοσοκομείου Α.Ε.».

«Η κυβέρνηση ουσιαστικά προδιαγράφει το μέλλον του ΕΣΥ με τη λειτουργία πολλών Νοσοκομείων με καθεστώς Ανωνύμων Εταιρειών. Δεν μας προξενεί εντύπωση από μια κυβέρνηση που άλλα λέει και άλλα κάνει, η ταχύτητα και η σπουδή που επιδεικνύει για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Θηρών Α.Ε. Αν και τα Νοσοκομεία “στενάζουν” από τις ελλείψεις προσωπικού, συνεχώς τάζει προσλήψεις προσωπικού και δεν βλέπουμε καν προκηρύξεις. Εν τούτοις, για το Νοσοκομείο Θηρών Α.Ε. με διαδικασίες fast track προκηρύχθηκαν εκτός ΑΣΕΠ (σαν να πρόκειται για ιδιωτική εταιρεία) η πρόσληψη 180 υπαλλήλων διαφόρων ειδικοτήτων. Που είναι ο Δημόσιος χαρακτήρας;», διερωτάται η Ομοσπονδία.

«Η κυβέρνηση όπως και στις επικείμενες προσλήψεις του ΚΕΕΛΠΝΟ βλέπει ξανά ευκαιρία να βολέψει δικά της παιδιά. Θέλουν να προκάμουν να λειτουργήσει το Νοσοκομείο το καλοκαίρι. Να απορροφήσουν ασφαλιστικά πακέτα υγείας. Όμως στο νησί δεν υπάρχουν μόνο τουρίστες, αλλά και κάτοικοι που θα πληρώνουν από τη τσέπη την υγειά τους», επισημαίνει.

Τέλος, στην ανακοίνωση τονίζεται, πως όσον αφορά στο προσωπικό του Κέντρου Υγείας, αν και η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι η μετακίνηση δεν θα επιφέρει υπηρεσιακές και μισθολογικές δυσμενείς μεταβολές, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΑΕΜΥ, «δεν θα κάνουν εφημερίες, αλλά θα εργάζονται σε κυκλικό ωράριο όπως το υπόλοιπο προσωπικό. Τέλος η αμοιβή εφημεριών».

«Τι άλλο θα δούμε και θα ακούσουμε από την γιαλαντζί Αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Τι λένε οι αριστεροί Υπουργοί Υγείας;», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πλήρως εξοπλισμένη, ανενεργή, με αβέβαιο μέλλον

Ακόμη και στις μονάδες υγείας, όμως, οι οποίες ανήκουν εξ’ ολοκλήρου στο Δημόσιο, οι συνθήκες, που επικρατούν, είναι, αν μη τι άλλο, τραγικές. Ενδεικτική περίπτωση, η οποία προβλήθηκε πανελλαδικά, από ενημερωτική εκπομπή μεγάλου καναλιού, αποτελεί το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια, παρ’ ότι πλήρως εξοπλισμένη, παραμένει ανενεργή, χωρίς το κατάλληλο προσωπικό, παρά τις προσπάθειες, αφενός της διοίκησης του νοσοκομείου και αφετέρου των φορέων του νησιού, να λειτουργήσει και να εξυπηρετήσει δεκάδες νεφροπαθείς από τη Νάξο και τα γύρω νησιά.

Σύμφωνα με τον Διοικητή του Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου, κ. Βασίλη Ραπτάκη, το νοσοκομείο διαθέτει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού με 6 μηχανήματα, τα οποία ωστόσο δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ, όπως ακριβώς και το επίσης άρτια εξοπλισμένο χειρουργικό τμήμα, το ακτινοσκοπικό μηχάνημα, η κολόνα αρθροσκόπησης – λαπαροσκόπησης.

Στην εκπομπή φιλοξενήθηκε και ο πρώην Διοικητής του νοσοκομείου Νάξου, κ. Θεοχάρης Λάμπου, που και εκείνος με τη σειρά του αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης. Όπως επεσήμανε, προϋπόθεση για τη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, ήταν η λειτουργία της Μονάδας Αιμοδοσίας, η οποία δεν υπήρχε, ωστόσο υλοποιήθηκε. Μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ, τον Μάιο του 2015 η Μονάδα Αιμοδοσίας αδειοδοτήθηκε, ενώ στη συνέχεια με απόφαση του κ. Λάμπου, προχώρησε άμεσα ο εξοπλισμός της μονάδας με όλα τα απαραίτητα μηχανήματα, καθώς και η εκπαίδευση μελών του προσωπικού. Παρ’ όλα αυτά, οι δύο αυτές μονάδες δεν λειτούργησαν ποτέ.

Τα λειτουργικά έξοδα της ΜΤΝ στο νοσοκομείο της Νάξου δεν είναι ωστόσο τόσο μεγάλη, που να μην μπορεί να καλυφθεί από τα ασφάλιστρα των ασθενών, σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη, η οποία είχε εκπονηθεί, για λογαριασμό του κ. Λάμπου και είχε αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο. Σε αυτή τη μελέτη, αποδεικνυόταν, με ποσοστό απόκλισης της τάξεως του 10%-20%, ότι με άρτια στελέχωση, για το νοσοκομείο της Νάξου, τα έσοδα από τα ασφάλιστρα ασθενών και νοσηλευόμενων θα ήταν αρκετά, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες πλήρους λειτουργίας τους, χωρίς επιβάρυνση των κρατικών ταμείων, αντίθετα με την ισχύουσα κατάσταση, όπου λόγω υποστελέχωσης και αδυναμίας εξυπηρέτησης των σοβαρών περιστατικών, παρά το γεγονός ότι τα απαραίτητα τμήματα υφίστανται, οι ασθενείς διακομίζονται στη Σύρο ή στην Αθήνα, με υπέρογκα έξοδα προς τα πλωτά ή εναέρια μέσα για τη μεταφορά τους, δεδομένου, ότι κατά μέσο όρο, πραγματοποιείται περίπου μία διακομιδή την ημέρα.

Καλεσμένος της εκπομπής ήταν και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, κ. Δημήτρης Καπούνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ένωσης, προκειμένου, τόσο από δική της οικονομική συνδρομή, όσο και από χορηγίες, τις οποίες επιχείρησε η ίδια να εξασφαλίσει, να καλυφθούν τα έξοδα για δύο γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και αναλώσιμα, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, η οποία εξυπηρετεί εκτός από τους Ναξίους και νεφροπαθείς από τα γύρω νησιά, όπως Μικρές Κυκλάδες, Αμοργός και Πάρος.

Παρ’ όλα αυτά, το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι σαφές, όσον αφορά στη δυνατότητα ενός μη κρατικού φορέα να χρηματοδοτεί τη λειτουργία μονάδων υγείας, καθώς σύμφωνα με τις αλλαγές, που ψηφίστηκαν πρόσφατα στο παράλληλο πρόγραμμα, δόθηκε η δυνατότητα στους ΟΤΑ και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών, προκειμένου να συμβάλλουν, από ίδιους πόρους, αλλά δεν αποσαφηνίζεται, αν ισχύουν οι ίδιες διαδικασίες και για φορείς, όπως είναι τα σωματεία. Ο κ. Καπούνης τόνισε, όμως, ότι ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Μανιός, από το βήμα της ίδιας εκπομπής στο παρελθόν, είχε εξαγγείλει, πως, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της Νάξου, αυτή η δυνατότητα υπάρχει.

Τέλος, ο κ. Καπούνης σημείωσε, πως η ΕΑΣ έχει προβεί στην αποστολή αιτήματος, τόσο προς την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία, όσο και προς τον Σύνδεσμο Νεφροπαθών, έτσι ώστε να βρεθεί το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να μετακινηθεί στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου.