Εγκρίθηκε από το ΔΣ της ΑΕΜΥ ΑΕ το πρώτο «κύμα» προσλήψεων για τη στελέχωση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Θήρας

Έναρξη πρώτων προσλήψεων

Ομόφωνα εγκρίθηκαν από το Δ.Σ της ΑΕΜΥ Α.Ε. οι πρώτες προσλήψεις προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν οι θέσεις, για τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου Θήρας, ενώ επίκειται και η απόφαση για την πρόσληψη του ιατρικού προσωπικού.

Συνολικά 34 θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού καλύφθηκαν, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για 12 μήνες, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε., όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της εταιρείας.

Παράλληλα, όπως φαίνεται από την πρόσκληση της συνεδρίασης του Δ.Σ. για την Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016, τα 5 από τα 6 θέματα της ημερήσιας διάταξης, αφορούν στο Νοσοκομείο Θήρας, μεταξύ των οποίων και η πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού προσωπικού, για την πρακτική έναρξη της λειτουργίας του.

Συμβάσεις ενός έτους για το νέο προσωπικό

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της ΑΕΜΥ ΑΕ, η οποία λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, 18 Μαΐου, καλύπτονται συνολικά 35 θέσεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, με πρόβλεψη και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αναμένεται να μετακινηθούν, μετά την οριστική παύση λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Θήρας.

Πιο συγκεκριμένα, καλύφθηκαν 2 θέσεις ειδικότητας ΠΕ Νοσηλευτή, 8 θέσεις ειδικότητας ΤΕ Νοσηλευτή, 2 θέσεις ειδικότητας Επισκεπτών Υγείας, 2 θέσεις ειδικότητας ΤΕ Τεχνολόγων Ιατρικών Απεικονίσεων, 2 θέσεις ΤΕ Φυσικοθεραπευτών, 1 θέσει ΠΕ Ψυχολογίας, 1 θέση ΔΕ Βοηθού Φαρμακείου, 1 θέση ΠΕ Διαιτολόγιας, 1 θέση ΠΕ Μηχανολόγου Μηχανικού, 2 θέσεις ΤΕ Διοικητικού (1 θέση Γραφείου Προσωπικού και 1 θέση Γραφείου Λογιστηρίου – Ταμείου Ασθενών), 1 θέση ΤΕ Μηχανικών, 1 θέση ΤΕ Τεχνολογίας Τροφίμων, 1 θέση ΤΕ Πληροφορικής, 1 θέση ΤΕ Βιοϊατρικής Τεχνολογίας, 1 θέση ΤΕ Χειριστών Ιατρικών Συσκευών, 1 θέση ΔΕ Ψυκτικού, 1 θέση ΔΕ Υδραυλικού, 2 θέσεις ΔΕ Ιατρικών Εργαστηρίων, 3 θέσεις ΔΕ Ηλεκτρολόγου, 1 θέση ΔΕ Πληροφορικής.

Οι προσληφθέντες, όπως τονίζεται, σύμφωνα με τα δηλωθέντα στις αιτήσεις υποψηφιότητάς τους και τα συνημμένα δικαιολογητικά του φακέλου τους, κατέχουν τα απαιτούμενα από τον Κανονισμό Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας της Εταιρείας και την πρόσκληση της Εταιρείας τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για τις θέσεις πρόσληψής τους, όπως αποτυπώνονται στα πρακτικά των Γνωμοδοτικών Επιτροπών Αξιολόγησης των υποψηφίων.

Σε περίπτωση μη αποδοχής της θέσης από τους ανωτέρω προσληπτέους, θα κληθούν οι επιλαχόντες βάσει των συνημμένων στο παρόν πρακτικών επιτροπών κατόπιν απόφασης που θα ληφθεί σε νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του εν λόγω προσωπικού θα αποτυπωθούν άμεσα με την υπογραφή της σύμβασής τους από τη Διοίκηση της Εταιρείας σε συνάρτηση με την προσωρινή διοικούσα αρχή του Γενικού Νοσοκομείου της Θήρας και θα τους γνωστοποιηθούν ενυπογράφως.

Παράλληλα, οι αποδοχές των εργαζομένων προσδιορίζονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Ν. 4354/2015 περί Νέου Ενιαίου Μισθολογίου και τις επιμέρους ρυθμίσεις του Ν. 4368/2016, άρθρα 62-72 όπως αυτές προσδιορίζονται και αναπροσαρμόζονται σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον νομικό πλαίσιο που διέπει την εταιρεία και τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας σε συνάρτηση με τα στοιχεία των ατομικών τους φακέλων. Συγκεκριμένα, θα λαμβάνουν τις αποδοχές Νέου Ενιαίου Μισθολογίου του μισθολογικού κλιμακίου βάσει της προϋπηρεσίας που κατέχουν στην ειδικότητα πρόσληψής τους και της οικογενειακής τους κατάστασης.

Στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΑΕΜΥ ΑΕ, πρόκειται, σύμφωνα με την δημοσιοποιημένη πρόσκληση, να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις, όσον αφορά στην έγκριση προσλήψεων των λοιπών ειδικοτήτων ιατρών, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, βάσει των Γνωμοδοτικών Επιτροπών Αξιολόγησης, τον καθορισμό των τακτικών και έκτακτων εφημεριών από το προσωρινό επιστημονικό συμβούλιο του ΓΝΘ για όλες τις ιατρικές ειδικότητες του νοσοκομείου, την προσωρινή ανάθεση καθηκόντων Επιστημονικού Διευθυντή, έως και την ανάληψη καθηκόντων Επιστημονικού Διευθυντή σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον ΚΕΟΛ της Εταιρείας, όπως και τη συγκρότηση Επιστημονικής Επιτροπής για το ΓΝΘ.

Τεράστιο πρόβλημα η εύρεση κατοικίας

Ωστόσο, σύμφωνα με επιστολή προς την 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Θήρας κρίνει, πως η πρακτική λειτουργία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, η οποία μάλιστα είχε ανακοινωθεί για τις 16 Μαΐου, δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς τροχοπέδη, αποτελεί για τους προσληφθέντες εργαζομένους η εύρεση κατοικίας, λόγω των απαγορευτικών τιμών στα ενοίκια, αλλά και την απροθυμία των ιδιοκτητών να τα διαθέσουν για άλλους, εκτός των τουριστικών, σκοπούς.

Όπως επεσήμαναν στην επιστολή τους, «σύμφωνα με ενημέρωση του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΥ Θήρας, το ΓΝ Θήρας είναι ανέτοιμνο να δεχθεί προσωπικό και ασθενείς, καθώς εκκρεμούν σοβαρά λειτουργικά θέματα (προσλήψεις, προμήθειες υλικών, καθαριότητα-απολύμανση, ηλεκτρονικός εξοπλισμός κλπ)” αναφέρουν οι εργαζόμενοι στη σχετική επιστολή, τονίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο να μείνει το νησί χωρίς δημόσια μονάδα υγείας αν δεν γίνει ομαλά η μετάβαση».

Το πάγιο πρόβλημα στην έλλειψη φθηνών χώρων στέγασης, έχει απασχολήσει ιδιαίτερα, τόσο το ΔΣ της ΑΕΜΥ Α.Ε., όσο και το Δήμο Θήρας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Εταιρείας ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με τον Δήμαρχο Θήρας, κ. Αναστάσιο – Νικόλαο Ζώρζο, προκειμένου να παρέμβει με τον όποιο δυνατό τρόπο, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών.

Το ζήτημα της συγκεκριμένης στάσης των ιδιοκτητών κατοικιών στη Σαντορίνη, έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές το Δήμο, καθώς στέκεται σημαντικό εμπόδιο, στη στελέχωση, όχι μόνο των μονάδων υγείας, αλλά και των δημόσιων δομών, όπως ο Δήμος και οι δημοτικές υπηρεσίες, των σχολείων, κλπ.

Έπειτα από την επικοινωνία των δύο φορέων, ο Δήμος Θήρας εξέδωσε – εκ νέου – ανακοίνωση, καλώντας τους ιδιοκτήτες ακινήτων προς ενοικίαση, ώστε να συμβάλλουν στη διευκόλυνση της διαμονής του προσωπικού, προκειμένου να επιβοηθηθεί η μετακίνηση και εγκατάσταση του προσωπικού, που θα στελεχώσει το Γενικό Νοσοκομείο, στο νησί.