Εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας

«Βαρεθήκαμε να κοσκινίζουμε»

Στη Σαντορίνη βρέθηκαν, προκειμένου να εγκαινιάσουν τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο πρόεδρος της ΑΕΜΥ, κ. Μιχάλης Σταύρου, καθώς και πλήθος εκπροσώπων της κυβέρνησης και των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης.

Την επίσημη λειτουργία του ξεκινά από σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας, υπό τη σκέπη της ΑΕΜΥ Α.Ε., το οποίο έπειτα από περίπου 8 χρόνια, από την ολοκλήρωση της κατασκευής του και περνώντας ανάμεσα από «συμπληγάδες», για τη στοιχειώδη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, δεδομένου, πως από προηγούμενες κυβερνήσεις είχε εκφραστεί η πρόθεση παραχώρησής του κατά ένα μέρος σε ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά και ένα συνεχή αγώνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και των κατοίκων, με εκατοντάδες συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, στο πέρασμα των χρόνων, ανοίγει τις πύλες του για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού, έχοντας ήδη στελεχωθεί με περισσότερα από 120 άτομα προσωπικό και με τη χρήση του σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, που διέθετε εδώ και αρκετά χρόνια και παρέμενε ανεκμετάλλευτος.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν οι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Αντώνης Συρίγος, Νίκος Συρμαλένιος και Νίκος Μανιός, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, κ. Γιώργος Λεονταρίτης και πληθώρα εκπροσώπων των τοπικών φορέων της Σαντορίνης.

Ετοιμότητα για επεμβάσεις, τοκετούς, εξετάσεις

Την τελετή αγιασμού του κτιρίου πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων, κ. Επιφάνιος, ο οποίος ευχήθηκε το νέο ίδρυμα να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όσους τις έχουν ανάγκη, ενώ για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, να έχει δύναμη και αγάπη, προκειμένου να στηρίξει τους ασθενείς.

Ο Πρόεδρος της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας, κ. Σταύρου, αναφέρθηκε στο σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο η κυβέρνηση και η ΑΕΜΥ κλήθηκαν να προετοιμάσουν θεσμικά και οργανωτικά τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου, ενώ συνεχάρη ονομαστικά, όλους, όσοι συνέβαλλαν στη διαδικασία αυτή, από την πολιτική ηγεσία έως και το τεχνικό προσωπικό.

Ο κ. Σταύρου, ενημέρωσε για τις προσπάθειες εξασφάλισης αξονικού τομογράφου για τη μονάδα, ενώ σημείωσε, πως σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η έλευση ιατρού Νεφρολόγου, για την οργάνωση και τη λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού. Όπως σημείωσε, στα υπόλοιπα επίπεδα, το νοσοκομείο είναι έτοιμο για χειρουργικές επεμβάσεις, τοκετούς, τονίζοντας πως υπάρχουν πλήρως εξοπλισμένα ακτινολογικά, μικροβιολογικά και βιοχημικά εργαστήρια, στη διάθεση των πολιτών.

Τέλος,  κ. Σταύρου τόνισε την εξαιρετική σημασία της λειτουργίας του Γ.Ν. Θήρας, για την ενίσχυση και τη στήριξη του τουρισμού.

 

Αίτημα αποτελεσματικής και διαρκούς λειτουργίας

Λαμβάνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Νικόλαος Αναστάσιος Ζώρζος, επεσήμανε την σημασία της παρουσίας πρωθυπουργού της χώρας στο νησί, έπειτα από 60 χρόνια, ενώ κάλεσε τον κ. Τσίπρα, εξ’ αφορμής της φυσικής του παρουσίας, να εγγυηθεί την πλήρη στελέχωση, αλλά και το γεγονός πως το Γ.Ν. Θήρας θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και με διάρκεια.

Τόνισε δε, πως «η Σαντορίνη δεν είναι ένας τόπος των 15.000 κατοίκων», υπογραμμίζοντας, πως καθημερινά φιλοξενεί 100.000 τουρίστες, ενώ συνολικά, υποδέχεται περίπου 2.000.000 επισκέπτες ετησίως, γεγονός, που σημαίνει, ότι δεν γίνεται να μη διαθέτει και τις αντίστοιχες υποδομές για την εξυπηρέτηση του πληθυσμού αυτού.

Εκπροσωπώντας τη Σαντορίνη και κατ’ επέκταση τη νησιωτική χώρα, ο κ. Ζώρζος, απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό τους προβληματισμούς των τοπικών κοινωνιών των νησιών. Ο δήμαρχος τόνισε, πως η νησιωτικότητα δεν τυγχάνει της προσοχής του κοινού νομοθέτη, με αποτέλεσμα η πρακτική αυτή να σωρεύει προβλήματα, αναφέρθηκε στην υποστελέχωση των δημοτικών και κρατικών δομών στα νησιά, ζητώντας το κράτος να παρέχει τα απαραίτητα κίνητρα στους εν δυνάμει υπαλλήλους, αλλά και στην κατάργηση των αντισταθμισμάτων, που δημιουργεί η νησιωτικότητα, όπως είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η υπερφορολόγηση και η έλλειψη βασικών υποδομών.

Κλείνοντας, ευχαρίστησε όλους, όσοι από τη νυν και τις πρώην κυβερνήσεις εργάστηκαν για τη λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τους χορηγούς και τους υποστηρικτές και εν γένει όσους υλικά και ηθικά στήριξαν την προσπάθεια, αναγνωρίζοντας τέλος την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

 

Εγγυημένος ο δημόσιος χαρακτήρας

«Αυτή είναι μία ιδιαίτερη μέρα, σε έναν ιδιαίτερο τόπο, είναι μία σημαντική στιγμή για τη Σαντορίνη, για τους ανθρώπους της, αλλά και για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας» σημείωσε λαμβάνοντας το λόγο, ο Υπουργός Υγείας, κ. Α. Ξανθός, ο οποίος επεσήμανε, ότι σε μία εποχή δυσκολιών, αβεβαιότητας και δυσπιστίας προς το πολιτικό σύστημα, υπάρχουν δεσμεύσεις, που τηρούνται, πέραν της προσπάθειας για κάλυψη αναγκών, για σταθεροποίηση, ηθικοποίηση και αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης, με τη λειτουργία νέων νοσηλευτικών μονάδων.

«Είναι ένα νοσοκομείο, το οποίο ρητά, στη σύμβαση, που περάσαμε στη βουλή στο παράλληλο πρόγραμμα, αναφέρεται ότι είναι μία δομή δημόσιου χαρακτήρα, ότι δεν μπορεί να εκποιηθεί σε ιδιώτες, ότι εποπτεύεται από το Υπ. Υγείας, ότι εντάσσεται στο σύστημα εφημερίας του Ν. Κυκλάδων, ότι είναι οργανική μονάδα της 2η ΥΠΕ, ότι παρέχει ισότιμες υπηρεσίες, όπως όλα τα δημόσια νοσοκομεία στους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους πολίτες», τόνισε ο κ. Ξανθός, απαντώντας στις επικρίσεις, που κατά καιρούς έχει δεχτεί η κυβέρνηση στο θέμα αυτό, δεσμευόμενος τέλος, ότι η διοίκηση του νοσοκομείου θα φροντίσει να τηρηθούν τα στάνταρ ασφαλείας, έτσι ώστε το επίπεδο φροντίδας να είναι αξιοπρεπές και αξιόπιστο.

«Υλοποιείται υπόσχεση χρόνων»

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας και ορμώμενος από την επισήμανση του δημάρχου Θήρας, για την επίσκεψη πρωθυπουργού έπειτα από 60 χρόνια, ανέφερε, πως αυτή τη φορά, δεν έρχεται πρωθυπουργός εξαιτίας κάποιου φυσικού φαινομένου, αλλά «διότι υλοποιείται μία υπόσχεση χρόνων και μία ανάγκη για την τοπική κοινωνία και για αυτό το νησί, που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

Ο πρωθυπουργός τόνισε, πως «το “στολίδι” που βλέπετε πίσω σας, είναι εδώ και πέντε περίπου χρόνια έτοιμο, να στεγάσει τις υπηρεσίες, με σύγχρονες δομές, ενός πολύ σημαντικού νοσοκομείου, για τη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά. Παρ’ όλα αυτά, εδώ και πέντε χρόνια παρέμεινε κλειδωμένο, αραχνιασμένο, με το μηχανολογικό εξοπλισμό να σκουριάζει. Εδώ και 5 χρόνια, λουκέτο. Γιατί άραγε; Θα σας το πω έξω απ’ τα δόντια. Γιατί δεν υπήρξε η πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτό το έργο, που τόσο ανάγκη το έχει η τοπική κοινωνία».

Επιρρίπτοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις, για τη σημαντική καθυστέρηση στη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά και για την κατεύθυνσή του προς ιδιωτικά συμφέροντα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε, πως «όποιος δε θέλει να ζυμώσει, για 40 χρόνια δεν ξέρω, αλλά 5 χρόνια σίγουρα κοσκινίζει», ενώ στην κριτική, ότι η μονάδα δεν είναι 100% έτοιμη, τόνισε, πως «εμείς βαρεθήκαμε πια να κοσκινίζουμε και θέλουμε να ζυμώσουμε και να φάμε ψωμί. Γι’ αυτό και ανοίγουμε σήμερα και ξεκινάμε, με πάνω από 120 άντρες και γυναίκες προσωπικό. Και είναι δέσμευση και υπόσχεση, ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχει πληρωθεί εξ’ ολοκλήρου ο οργανισμός, από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και από την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή».

«Σήμερα ερχόμαστε να εγκαινιάσουμε ένα πραγματικό στολίδι, το οποίο από τη Δευτέρα, θα δίνει τη δυνατότητα, όχι μόνο στους πολίτες της Σαντορίνης και των γύρω νησιών, να έχουν δευτεροβάθμια περίθαλψη, υψηλού επιπέδου, αλλά και στους επισκέπτες», επεσήμανε, ενώ αφού ευχαρίστησε τους τοπικούς φορείς και παράγοντες, που συνέβαλλαν στη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του νοσοκομείου, αλλά και τη Μητρόπολη, για την παραχώρηση του οικοπέδου και τη συμβολή στην προσπάθεια μη ιδιωτικοποίησης της μονάδας, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση, προς την κοινωνία της Σαντορίνης, προκειμένου να στηρίξει και να βοηθήσει τους νέους – στην πλειοψηφία τους – εργαζόμενους στο νοσοκομείο, καθώς, όπως σημείωσε, «πάνω απ’ όλα, σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, είναι οι άνθρωποι που είναι μέσα. Είναι το νοσηλευτικό προσωπικό, οι γιατροί, οι εργαζόμενοι». «Βοηθήστε τους και θα σας βοηθήσουν», υπογράμμισε τέλος, ενώ δεσμεύτηκε πως «σε λίγο διάστημα θα είναι πλήρες το οργανόγραμμα και από γιατρούς και από νοσηλευτές και από τον αξονικό τομογράφο, ενώ θα λειτουργήσει και η μονάδα τεχνητού νεφρού», ενώ υποσχέθηκε, πως τόσο σε αυτή, όσο και στην επόμενη τετραετία, θα επισκεφτεί ξανά το νησί.

Το γεγονός κάλυψε με απευθείας μετάδοση η ΕΡΤ, ενώ το γεγονός αναφέρθηκε στα δελτία ειδήσεων όλων των μεγάλων καναλιών.