Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος τοποθετείται για τις προσπάθειες δημιουργίας πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Δημιουργία βάσης αεροδιακομιδών στη Σύρο

Σκοπός, η εξυπηρέτηση σοβαρών περιστατικών των νησιών που ανήκουν στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων

Στις ανάγκες κάλυψης των σοβαρών περιστατικών που χρήζουν αεροδιακομιδής από τα νησιά των Κυκλάδων έρχεται να απαντήσει η εξέλιξη της δημιουργίας πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο, προσπάθεια αναφορικά με την οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι ενέργειες του συνόλου των εμπλεκομένων πλευρών.

Πρόκειται για ένα άκρως σημαντικό και πολυετές αίτημα τόσο της ιατρικής κοινότητας των νησιών, όσο όμως και των μικρών τοπικών κοινωνιών του νομού Κυκλάδων, καθώς όμως και της Σύρου γενικότερα, το οποίο είχε υπογραμμισθεί επανειλημμένως σε δημόσιες συζητήσεις και συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, στις οποίες κατά καιρούς συμμετείχαν εκπρόσωποι και του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου για θέματα που συνδέονταν με το πεδίο της Υγείας.

Παράλληλα, το εν λόγω αίτημα, η ικανοποίηση του οποίου θα ενισχύσει και το αίσθημα ασφάλειας των νησιωτών, οι οποίοι σε επίπεδο υγειονομικής κάλυψης έχουν υπομείνει σοβαρές “απώλειες”, μέσω της υποβάθμισης της Δημόσιας Υγείας και των δομών της, εξαιτίας της σκληρής μνημονιακής πολιτικής των τελευταίων ετών, είχε αναδειχθεί πολλές φορές και κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων και διαμαρτυριών σε τοπικό επίπεδο.

Τις πληροφορίες των τελευταίων 24ωρων σχετικά με τις προωθούμενες ενέργειες της πλευράς του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και του ΕΚΑΒ σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης έρχεται να επιβεβαιώσει με δημόσιες δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, κληθείς να μιλήσει σχετικά με τις θετικότατες εξελίξεις στο χώρο των υπηρεσιών Υγείας στα νησιά και δη, στο πολυσυζητημένο θέμα των αεροδιακομιδών.

Αμεσότητα κι ασφάλεια στις αεροδιακομιδές. Ενίσχυση του Γ. Νοσοκομείου Σύρου

Αναφορικά με το γεγονός των εντατικών προσπαθειών των εμπλεκομένων πλευρών για τη δημιουργία πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, θα πρέπει να σημειωθεί πως, αυτό, ως εξέλιξη έρχεται να “γεννήσει” αισιοδοξία τις τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων, καθώς όταν η βάση λειτουργήσει, θα πραγματοποιούνται οι διακομιδές με αμεσότητα και αυξημένη ασφάλεια. Πέραν των ανωτέρω και των “απαντήσεων” που εύλογα δίδονται στην ανησυχία των νησιωτών, οι οποίοι μέχρι σήμερα ανέμεναν σημαντικό χρονικό διάστημα (ακόμη και ωρών) έως ότου διατεθεί ελικόπτερο για να διακομισθεί ασθενής ή τραυματίας σε Νοσοκομείο της Αθήνας μετά από ατύχημα, η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται να φωτογραφίσει και την αναβάθμιση κι ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ήδη βρίσκεται προς έγκριση στο Υπουργείο Υγείας ο τροποποιημένος οργανισμός εσωτερικής λειτουργίας του Νοσοκομείου Σύρου, στο περιεχόμενο του οποίου προωθήθηκε αλλαγή δύο θέσεων ιατρικού προσωπικού για την μελλοντική πρόσληψη εντατικολόγων. Δεδομένης της μη ύπαρξης δυνατότητας αύξησης του αριθμού του ιατρικού (και όχι μόνον) προσωπικού του Νοσοκομείου βάσει των μνημονιακών προσταγών των τελευταίων ετών, η μόνη λύση απόκτησης εντατικολόγων για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών που απαιτούν αεροδιακομιδή και από τα άλλα Κυκλαδονήσια, ήταν η μετατροπή μίας θέσης γυναικολόγου και μίας θέσης ΩΡΛ σε θέσεις εντατικολόγων. Κατ΄ επέκταση, αυτό ως γεγονός έρχεται να σημάνει και τη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, καθώς μάλιστα, υφίσταται και η υλικοτεχνική υποδομή, όπως και τα περισσότερα μηχανήματα που απαιτούνται. Αμέσως μετά την έγκριση του τροποποιημένου οργανισμού από το αρμόδιο Υπουργείο, θα μπορέσουν να προκηρυχθούν και οι σχετικές θέσεις επικουρικών ιατρών.

Συμπληρωματικά στα προαναφερθέντα, πρέπει να αναφερθεί πως σε εξέλιξη βρίσκονται και οι ενέργειες που εστιάζουν στην κάλυψη των αναγκών του πληρώματος του ελικοπτέρου που θα βρίσκονται στη Σύρο, καθώς όμως, παράλληλα προωθούνται και οι απαραίτητες ενέργειες που θα ανάψουν το πράσινο φως για την “χωροθέτηση” και λειτουργία της πτητικής βάσης εντός του χώρου του αεροδρομίου Σύρου.

Έπρεπε να έχει γίνει καιρό η εγκατάσταση βάσης αεροδιακομιδών στις Κυκλάδες”

Αν και επί της σοβαρής εξέλιξης θα τοποθετηθεί επίσημα στον κατάλληλο χρόνο η πλευρά του Υπουργείου Υγείας και ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ωστόσο τις πρώτες έγκυρες πληροφορίες για το θέμα δίνει - με δημόσιες δηλώσεις του - ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, η δημιουργία πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων έρχεται ως αποτέλεσμα της ανασυγκρότησης των προσφερόμενων υπηρεσιών σε πανελλαδικό επίπεδο, με σκοπό την καλύτερη δυνατή κάλυψη των αναγκών των πολιτών. “Το ΕΚΑΒ μέσα στο πλαίσιο αναβάθμισης των υπηρεσιών του και ανασυγκρότησης αυτών, πανελλαδικά, καταβάλλει εντατικές προσπάθειες προκειμένου να καλύψει όσο το δυνατόν καλύτερα τις ανάγκες της δημόσιας Υγείας, οι οποίες είχαν τρωθεί από τα μνημόνια όλα αυτά τα χρόνια και από το γεγονός ότι είχε στοχοποιηθεί η Δημόσια Υγεία από τα μνημόνια” ανέφερε αρχικά ο κ. Καρακατσιανόπουλος, προσθέτοντας παράλληλα πως, “Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι και το κομμάτι των αεροδιακομιδών όπου δυστυχώς η Αθήνα σήκωνε όλο το βάρος των αεροδιακομιδών σε όλη την Ελλάδα”.

Εστιάζοντας πιο αναλυτικά στο σοβαρό θέμα, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ επεσήμανε παρακάτω πως, “Μετά από συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε συντονισμό με το ΕΚΑΒ και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το ΓΕΕΘΑ μπορέσαμε και καλύψαμε δύο περιοχές. Η μία ήταν η Χαλκιδική το καλοκαίρι με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής με πολύ καλά αποτελέσματα και το επόμενο βήμα είναι αυτό που “διέρρευσε”. Μία δραστηριότητα που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό, να γίνει μία εγκατάσταση βάσης αεροδιακομιδών στις Κυκλάδες”.

Προωθούνται ενέργειες, στόχος η άμεση δημιουργία και λειτουργία. Εξασφάλιση ελικοπτέρου

Από άποψη ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για την προώθηση και ρύθμιση όλων των προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη δημιουργία της πολυαναμενόμενης πτητικής βάσης στη Σύρο που καλύπτει τις ανάγκες των Κυκλάδων, ο κ. Καρακατσιανόπουλος υπήρξε λακωνικός, γνωστοποιώντας όμως πως είναι σε εξέλιξη οι σχετικές προσπάθειες.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, η πτητική βάση της Σύρου “θα συμπληρώσει τη γραμμή Αθήνα – Κυκλάδες – Δωδεκάνησα” κι ως εκ τούτου, όπως πρόσθεσε, ήδη, “κάνουμε προσπάθειες να κλείσει το θέμα και τυπικά από άποψη υποδομών”. Από την πλευρά του, το ΕΚΑΒ, δήλωσε πως, “είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό σχεδόν έτοιμο” ωστόσο συμπλήρωσε πως, “απομένουν κάποιες τυπικές διαδικασίες με την ΥΠΑ κατά κύριο λόγο και με το ΓΕΕΘΑ κατά δεύτερο λόγο, το οποίο και διαθέτει το ελικόπτερο”.

Ζήτημα στο οποίο στάθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας, ήταν πως το πτητικό μέσον που έχει εξασφαλιστεί, “είναι κατάλληλο για τέτοιους είδους διακομιδές” υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, “έχει και λίγες ώρες πτήσης” κάτι που επιβεβαιώνει πως, “είναι δηλαδή σε πάρα πολύ καλή κατάσταση με σκοπό να μπορέσουμε να καλύψουμε με αεροδιακομιδές τις Κυκλάδες”.

Ο χρόνος λειτουργίας, επίσημα από το Υπουργείο Υγείας

Παρά το γεγονός ότι η δημόσια τοποθέτηση έστω και της μίας εμπλεκόμενης πλευράς κι εν προκειμένω του ΕΚΑΒ ως γεγονός εμπνέει αισιοδοξία αναφορικά με το ότι άμεσα θα λειτουργήσει η πτητική βάση στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος, αναφορικά με τον ακριβή χρόνο, υπήρξε κατηγορηματικός στο ότι θα γνωστοποιηθεί επίσημα από το Υπουργείο Υγείας.

Με φόντο τις πολιτικές των τελευταίων ετών που δοκίμασαν και δοκιμάζουν τα όρια αντοχής των νησιωτών σε επίπεδο παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, σχολίασε πως, “Θα είναι μία πολύ σημαντική βοήθεια στη νησιωτικότητα” γνωστοποιώντας αμέσως πως, “Ωστόσο, δεν μπορώ να σας υποσχεθώ τον χρόνο που θα γίνουν τα εγκαίνια για παράδειγμα” καθώς όπως τόνισε, “δεν εξαρτάται από εμάς αυτό”.

“Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε το έχουμε ολοκληρώσει κατά 90% κι απομένουν κάποιες τυπικές διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ξεκινήσει το εγχείρημα” επανέλαβε, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, η καταφατική απάντησή του και στάση του προς το αίτημα της εφημερίδας για δηλώσεις σχετικές με το θέμα, οφείλονται στο ότι “αν και σκοπεύαμε να ανακοινώσουμε τα νέα για την πτητική βάση του ΕΚΑΒ τον κατάλληλο χρόνο” ωστόσο, “δυστυχώς κάποιοι ίσως βιάστηκαν να πάρουν τα πρωτεία ανακοινώνοντάς το δεξιά κι αριστερά”.

Από την πλευρά του, υπεύθυνα δήλωσε πως, το ΕΚΑΒ και όλοι οι αρμόδιοι που δουλεύουν γι αυτό, από άποψη έργων εξυπηρέτησης των πολιτών,“Δεν θα σταματήσουμε εδώ, καθώς μετά έχουμε σκοπό να κάνουμε κι άλλα πράγματα, τα οποία εν καιρώ θα ανακοινωθούν”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, γνωστοποίησε πως, “Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λύσουμε τα προβλήματα που ανοίχτηκαν εδώ και τόσον καιρό στοχοποιώντας τη δημόσια Υγεία καθώς η τρόικα με τα μνημόνια αυτό προσπαθούσε να κάνει, να γίνουν προσπάθειες για ιδιωτικοποίηση μεγάλων τμημάτων της Δημόσιας Υγείας και να φτωχοποιηθεί από υγειονομικής άποψης ο πληθυσμός”.

Θετικότατη εξέλιξη”

Η εφημερίδα προκειμένου να φιλοξενήσει τις δηλώσεις του συνόλου των αρμόδιων πλευρών που καταβάλλουν συστηματικές προσπάθειες δημιουργίας της πτητικής βάσης του ΕΚΑΒ στη Σύρο επικοινώνησε πρωτίστως με τη νέα διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, Μαργαρίτα Μπουραντά και κατ΄ επέκταση με τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό. Η κ. Μπουραντά δεν θέλησε να τοποθετηθεί εκτιμώντας ορθό να μην “παρακάμψει” τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Πολάκη και συνολικά την πλευρά του Υπουργείου που έχουν ούτως ή άλλως την αρμοδιότητα των επίσημων ανακοινώσεων.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο κ. Μαραγκός περιορίστηκε σε μία λιτή δήλωση, προκειμένου να εκφράσει δημόσια την ικανοποίηση και την αισιοδοξία του αναφορικά με την εξέλιξη της προωθούμενης ικανοποίησης ενός αιτήματος πολλών χρόνων.

Έχουν γίνει διάφορες συναντήσεις και συσκέψεις μεταξύ των καθ΄ ύλην αρμοδίων ώστε να δούμε πώς μπορεί και ο Δήμος μας, να αναλάβει μία σειρά από ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα. Θα είναι μία πολύ θετική εξέλιξη και αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει και ο Δήμος στις συνεννοήσεις και τις συζητήσεις που έχουμε με το Νοσοκομείο και με το ΕΚΑΒ έχει δεσμευθεί ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων του θα διευκολύνει στην εκπλήρωση των απαραίτητων προϋποθέσεων ώστε να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα και άμεσα, εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, η πτητική βάση” ανέφερε ο ίδιος, καταλήγοντας πως, “Ο Δήμος έχει εκφράσει τη βούληση και την επιθυμία του να καλύψει μία σειρά από προαπαιτούμενα” τα οποία όπως επεσήμανε τέλος, “θα τεθούν πρώτα στη γνώση του δημοτικού συμβουλίου”.