Παρέμβαση προς τον αν. Υπουργό Υγείας και το Δήμαρχο Θήρας, προκειμένου μέρος των εσόδων του τελεφερίκ να αποδίδεται στο ΓΝΘ και στο κτίριο του Κέντρου Υγείας να μεταφερθούν οι δημοτικές υπηρεσίες

«Σύγχρονο νοσοκομείο και νέο δημαρχείο»

  • Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2016 - 06:17

Παρέμβαση, προκειμένου, αφενός ο Δήμος να μη διαθέσει ένα ευρώ για κάθε εισιτήριο του τελεφερίκ, στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας και αφετέρου, το Κέντρο Υγείας, να μην καταστεί ένας απλός ξενώνας, πραγματοποίησε ο πρώην Έπαρχος Θήρας και πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΑΕΜΥ, κ. Μιχάλης Ρούσσος.

Με επιστολή του, τόσο προς τον αν. Υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη, όσο και προς το Δήμαρχο Θήρας, κ. Νικόλαο Ζώρζο, ο κ. Ρούσσος εφιστά την προσοχή, όσον αφορά δύο σημαντικά, όπως επισημαίνει, λάθη, που, βασισμένος στη μέχρι τώρα εμπειρία του, σημειώνει πως θα πρέπει να αποφευχθούν, όσο ακόμη είναι νωρίς.

Το πρώτο λάθος, σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, είναι «ο Δήμος να μην δώσει το ένα ευρώ από κάθε  εισιτήριο του τελεφερίκ στο νοσοκομείο,  όπως έχει δεσμευθεί», ενώ το δεύτερο, «η ΑΕΜΥ να μετατρέψει το Κέντρο Υγείας σε ξενώνα».

Αύξηση του εισιτηρίου υπέρ του Γ.Ν. Θήρας

Όπως επισημαίνει ο π. Έπαρχος Θήρας στην επιστολή του, ο Δήμαρχος σε απάντησή του προς τους εφοπλιστές κρουαζιέρας στο με αρ. πρ. 15251/9 Οκτ. 2013 έγγραφό του υποστήριζε, ότι «πέραν των ανωτέρω οι λόγοι που επιβάλλουν την αύξηση του εισιτηρίου αφορούν στη λειτουργία του Νοσοκομείου Θήρας, καθώς η θηραϊκή κοινωνία αποφάσισε να αναλάβει τμήμα του βάρους και της ευθύνης της πολιτείας για τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Στην προσπάθειά του ο Δήμος Θήρας να εξεύρει τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία του Νοσοκομείου και τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας στα νησιά μας, Θήρα και Θηρασία, έκρινε αναγκαία την αύξηση κατά ένα (1) ευρώ του εισιτηρίου του τελεφερίκ καθώς είναι σίγουρος ότι και οι επισκέπτες θα επωφεληθούν ομοίως με τους κατοίκους από τις παροχές υγείας».                       

«Χιλιάδες υπογραφές είχαν συγκεντρωθεί για τη γνωστή δήλωση με περίπου το περιεχόμενο του εγγράφου του δημάρχου», σημειώνει ο κ. Ρούσσος, ζητώντας να «μην συγχέουμε το αεροπλανάκι με το ένα ευρώ. Άλλο το αεροπλανάκι και άλλο το ένα ευρώ. Το αεροπλανάκι λειτουργεί από το 1996. Το ένα ευρώ μπήκε στο εισιτήριο του τελεφερίκ μετά τη μεγάλη συγκέντρωση των κατοίκων της Σαντορίνης στο Νοσοκομείο. Και το εισπράττει ο Δήμος από το 2014, δηλαδή τρία συνεχή χρόνια. Όλοι στη Σαντορίνη γνωρίζουμε ότι αυξήθηκε το εισιτήριο του τελεφερίκ κατά ένα ευρώ προκειμένου αυτό το ευρώ να πηγαίνει στο νοσοκομείο», υπογραμμίζοντας πως αυτή είναι η βούληση του λαού της Σαντορίνης.

Το Κέντρο Υγείας να γίνει Δημαρχείο

Σε ό,τι αφορά στο Κέντρο Υγείας, ο κ. Ρούσσος υπενθυμίζει, πως «η ΑΕΜΥ σχεδιάζει να μετατρέψει το Κέντρο Υγείας σε ξενώνα, προσδοκώντας έτσι να λύσει το πρόβλημα στέγασης των εργαζομένων στο νοσοκομείο (ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό), δηλαδή το πρόβλημα στέγασης περίπου 130 ατόμων».

Αν το Κέντρο Υγείας μετατραπεί σε ξενώνα, ερωτά ο κ. Ρούσσος, «πόσα άτομα θα στεγασθούν; Πόσο θα κοστίσει η μετατροπή του Κέντρου υγείας σε ξενώνα και πόσος χρόνος θα χρειαστεί; Είναι το σημείο στο οποίο βρίσκεται το Κέντρο Υγείας κατάλληλο για κατοικίες; Είναι ωραίο και λειτουργικό να δημιουργηθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού ξενώνας;».

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει, «βούληση του λαού της Σαντορίνης είναι το κέντρο υγείας να γίνει Δημαρχείο. Όπως βούληση του λαού της Σαντορίνης είναι το ένα ευρώ να δίδεται στο νοσοκομείο. Γιατί ο δήμος Θήρας επιμένει να αγνοεί τη βούληση του Σαντορινιού λαού για το ένα ευρώ; Γιατί η ΑΕΜΥ και το υπουργείο υγείας επιμένει να αγνοεί τη βούληση του Σαντορινιού λαού για το δημαρχείο; Επιθυμεί ο δήμος Θήρας τη σύγκρουση με το σαντορινιό λαό, τη σύγκρουση με τις ίδιες του τις αποφάσεις και με το αίσθημα δικαίου; Επιθυμεί το υπουργείο υγείας και η ΑΕΜΥ τη σύγκρουση με το Σαντορινιό λαό, τη σύγκρουση με την κοινή λογική;».

Στο σημείο αυτό, αξίζει να αναφερθεί, πως η πρόθεση αυτή της ΑΕΜΥ, απορρέει από το γεγονός, πως ένας ικανός αριθμός ιατρών και νοσηλευτών, αρνούνται να αναλάβουν θέσεις στο νησί, καθώς η μίσθωση κατοικίας για όλο το χρόνο αποτελεί είδος… πολυτελείας, με πολύ υψηλά αντίτιμα.

Συνεργασία για την ικανοποίηση της λαϊκής βούλησης

Επιπλέον, ο κ. Ρούσσος ενημερώνει, πως στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ανοίξει λογαριασμός σε τράπεζα της Σαντορίνης, υπέρ του νοσοκομείου, στον οποίο θα καταθέτουν χρηματικά ποσά ο Δήμος και το ίδρυμα Λούλας και Ευαγγέλου Νομικού (τελεφερίκ) καθώς και πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν.

Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνον για τις ανάγκες του νοσοκομείου της Σαντορίνης όπως ρητά επιβάλλει ο το άρθρο 66 του ν. 4368/2016                                                όπου ορίζεται:

“Η νοσηλευτική μονάδα του Γ.Ν. Θήρας δύναται να έχει πόρους ή να δέχεται κληρονομιές, κληροδοσίες, δωρεές κινητών ή ακινήτων, χρημάτων, επιχορηγήσεις από τρίτους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα  και κάθε πρόσοδο από αυτές. Τα πάσης φύσεως αποκτήματα του Γ.Ν. Θήρας, δύνανται να αξιοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν μόνον προς όφελος της Νοσηλευτικής Μονάδας του Γ. Ν. Θήρας. Η  ΑΕΜΥ δεν μπορεί για κανένα λόγο να χρησιμοποιήσει  τα αποκτήματα του παρόντος άρθρου που απευθύνονται στο Γ.Ν. Θήρας ή κάθε άλλης μορφής ωφέλεια που προκύπτει από αυτά για άλλο σκοπό πλην του οφέλους και συμφέροντος του Γ.Ν. Θήρας αποκλειστικά. Τα πάσης φύσεως αποκτήματα του παρόντος άρθρου παραμένουν στην κυριότητα του Γ.Ν. Θήρας ακόμα και στο ενδεχόμενο διαχωρισμού του Γ.Ν. Θήρας από την ΑΕΜΥ, ή διακοπής της λειτουργίας  ή κατάργησης της ΑΕΜΥ με οποιονδήποτε τρόπο”.

Το π. μέλος του Δ.Σ. της ΑΕΜΥ ΑΕ, κλείνει λέγοντας, πως «κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να συνεργαστούν για την πραγματοποίηση της λαϊκής βούλησης με γνώμονα το δίκαιο και τη λογική. Με την προσφορά του ενός ευρώ και με τη δημιουργία δημαρχείου στο κέντρο υγείας η Σαντορίνη θα έχει πετύχει διπλά. Θα βοηθήσει το νοσοκομείο της που όλοι το αποκαλούν διαμάντι και θα αποκτήσει ένα σύγχρονο δημαρχείο στο κέντρο της Σαντορίνης».